A PSG-nek nem lehet ajándékba adni egy félidőt

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.09.19. 10:07
Jehja el-Dera (pirosban) és veszprémi társai a a Füsche Berlin után újabb BL-rangadót vívnak csütörtök este (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája második csoportfordulójában a világklasszisokból álló francia PSG-t fogadja a Veszprém, amely nem követheti el ugyanazt a hibát, mint Berlinben az első körben.

Mindig kiélezett meccset vív egymással a Veszprém és a Paris Saint-Germain férfi kézilabdacsapata. A franciák legutóbb hét éve távoztak győztesen a királynék városából, míg legutóbbi, Veszprém Arénában rendezett mérkőzésükön – szinte napra pontosan két éve – a hazaiak 36–34-re győztek. A jelenlegi veszprémi keretből akkor pályára lépett Gasper Marguc, Dragan Pesmalbek, Jehja el-Dera, Bjarki Már Elísson, Ligetvári Patrik, Mikita Vajlupau és Rodrigo Corrales is.

A PSG fő fegyvere éveken át a világ két legjobb játékosa, a dán Mikkel Hansen és a francia Nikola Karabatic volt, de már egyikük sem kézilabdázik, az olimpia után visszavonultak. A nyáron elhagyta a csapatot három fiatal francia játékos is, Yoann Gibelin, Sadou Ntanzi (ő Tatabányára igazolt) és Adama Keita, és ugyan jöttek újak, Raúl González csapata nem erősödött. Erre persze nem lehet alapozni, így is olyan világklasszisok húzzák a párizsi együttest, mint a balátövő Elohim Prandi és Jacob Holm, az irányító Luc Steins, a kapus Andreas Palicka és Jannick Green, a jobbszélső Ferrán Solé, a balszélső Mathieu Grébille vagy az első BL-fordulóban tizenegy gólt szerző lengyel beálló, Kamil Syprzak. És persze ott van a két exveszprémi jobbátlövő, a norvég Kent Robin Tönnesen és a nyáron klubot váltó egyiptomi Jahja Omar. Az idényt sima vereséggel kezdték a párizsiak, a francia Szuperkupában hét góllal kaptak ki a Nantes-tól, és bár a bajnokságban eddig mindhárom meccsüket megnyerték, egyiket sem magabiztos játékkal. A Bajnokok Ligájában sem vettek sima rajtot, az északmacedón Eurofarm Pelisztert csak 31–29-re győzték le otthon.

A Veszprém nemcsak azért lehet lépéselőnyben, mert csütörtökön hazai pályán fogadja a PSG-t, hanem mert a múlt héten az egyik legerősebbnek tartott csoportellenfelét, a német Füchse Berlint győzte le. A magyar bajnok erejét mutatja, hogy az első félidőt gyenge játékkal is ki tudta hozni döntetlenre a német fővárosban, a másodikban pedig a kapuban Rodrigo Corrales, a mezőnyben Nedim Remili parádézott, miközben a védelem olyan feszes volt, amilyet a Veszprémtől megszokhattunk.

Az első BL-meccsen látszott az új edző hatása, de kérdés, a másodikon is érvényesül-e a Xavi Pascual-faktor, a spanyol szakember újra ki tudja-e hozni játékosaiból a legjobbat. Ha igen, az hosszú távon is érezteti majd a hatását, győzelem esetén a Veszprém túl lesz a két legkeményebb csoportellenfelén, a folytatásban papíron gyengébb csapatok jönnek, a portugál Sporting, a román Dinamo Bucuresti, a dán Fredericia, valamint a Peliszter – ezeken kötelező a győzelem.

A párizsiak ellen viszont a Veszprém olyan szétesett és bizonytalan játékot nem engedhet meg magának, mint amilyen a berlini első félidő volt, mert harminc percet biztosan nem lehet odaajándékozni a PSG-nek. Tízet se nagyon…

Jahja Omar nem egyszerűen egy volt csapattársam, hanem olyan, mintha a testvérem lenne, jelenleg a világ és a PSG egyik legjobbja, elemeznünk kell a játékát. Az előző idény végén szinte „kinyírtuk” egymást az edzéseken, most pedig nagyon fontos mérkőzésen már ellenfelekként találkozunk. Hasonlóan nagy küzdelmet vívunk majd, mint régen a közös tréningeken. Érzelmileg nem lesz könnyű, de profik vagyunk, mindketten a saját klubunkért fogunk küzdeni, és megpróbálunk minél jobban teljesíteni” – fogalmazott a Veszprém irányítója.
JEHJA el-Dera

KÉZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR 
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
18.45: Veszprém HC–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.45: Fredericia (dán)–Sporting (portugál)
B-CSOPORT
20.45: Barca (spanyol)–OTP Bank-Pick Szeged (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.45: Magdeburg (német)–Kolstad (norvég)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik