„Hihetetlen, hogy idáig eljutottunk” – Faluvégi Dorottya a Győr elleni BL-döntő előtt

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2024.06.02. 11:21
Faluvégi Dorottyáék döntőbe jutásához a győri szurkolók is gratuláltak (Fotó: Török Attila)
A hatodik Bajnokok Ligája-győzelméért száll harcba a Győri Audi ETO női kézilabdacsapata, az ellenfele a német Bietigheim lesz a 18 órakor kezdődő döntőben.

 

Tovább írja a történelmet a Bietigheim, amely első német csapatként jutott be a BL négyes döntőjébe, majd szombaton a Metzen túllépve a finálét is kiharcolta. A csapat magyar válogatott jobbszélsője, Faluvégi Dorottya már könnyek között figyelte a hajrá perceit a kispadról:

Az utolsó percekben már érezhető volt, hogy meglesz a mérkőzés, de az óra csak nagyon lassan akart leperegni – mondta lapunknak Faluvégi a 36–29-re megnyert elődöntőt követően. – Hihetetlen, hogy idáig eljutottunk, büszke vagyok a csapatra. Nem nyomott minket össze a teher, hogy ilyen színvonalas mérkőzésen játszhatunk egy ekkora arénában, hanem meg tudtuk ismételni azt a teljesítményt, amelyet az előző körökben az Odense és az Ikast ellen nyújtottunk. Ha a döntőben is hasonlóra lennénk képesek, az már csak a hab lenne a tortán.”

A GYŐR LEENDŐ JÁTÉKOSA SZERINT EZ A TÖKÉLETES KOMBINÁCIÓ

Ez kész őrület, még nehezen tudom felfogni – mondta lapunknak az öt gólig jutó Kelly Dulfer.Már a final fourba jutással is hatalmas álmunk teljesült, de nem azért jöttünk, hogy csak kipipálhassuk a részvételt, hanem hogy megnyerjük a kupát. Tökéletesen végrehajtottuk a meccstervünket a Metz ellen, jól védekeztünk, megvoltak a visszafutások, és ez győzelmet eredményezett. Élvezzük, hogy itt lehetünk, hiszünk magunkban, és ha kívülről nem is nehezedik ránk nyomás, mi igenis sokat várunk magunktól. Bizonyítottuk, hogy egyre inkább számolni kell velünk. Két éve megnyertük az Európa-ligát, most döntősök vagyunk a BL-ben. Az elmúlt években egy igazán jó és összetartó csapat állt össze.”

A 30 éves holland balátlövőnek azért is különleges lesz a vasárnapi döntő, mert a nyártól a Győr játékosa lesz.

Mindenképpen különleges lett volna számomra a finálé, így meg végképp az. Magyarországon, a Győr ellen, tömött lelátók előtt döntőzni, a tökéletes kombináció. Igaz, hogy több cseréjük van, és szombaton a korábbi meccset játszották, de nagy energiákat kellett mozgósítaniuk az Esbjerg ellen, nem tartalékolhattak, úgyhogy nem ezen fog múlni. Arról nem is beszélve, hogy dolgozni fog bennünk az adrenalin, ez lesz az idény utolsó meccse, szóval nem fogunk fáradtságot érezni, legalábbis én biztos nem!”

Sokatmondó adat, hogy a Bietigheimnek – amely csak a hatodik, még éppen továbbjutást érő helyen ment tovább a csoportból – nyolc vereséggel sikerült eljutnia a döntőig, erre korábban még nem volt példa a sorozatban.

Mertünk nagyot álmodni, anélkül nem megy – folytatta. – Az edzőnk, Jakob Vestergaard az idény kezdete óta heti szinten sulykolta nekünk, hogy a final four a cél. Amikor hatodikként álltunk a tabellán, még mindig azzal motivált minket, hogy megvan az esélyünk a négyes döntőre. Sokat számított, hogy ennyire bízott bennünk. Én csak egy éve vagyok a csapat tagja, de el tudom képzelni, hogy mit jelent ez az eredmény azoknak, akik már régóta itt játszanak, mint például Karolina Kudlacz-Gloc. Ennél szebb nem is történhetett volna velünk. Az Ikast-meccs óta nagy utat tettünk meg, és most itt vagyunk, és szeretnénk megragadni a nem mindennapi lehetőséget.”

Faluvégi 2022-ben már játszott BL-döntőt, éppen a vasárnapi ellenfél, a Győri ETO játékosként, így számára még különlegesebb lesz a mérkőzés: „Nehéz lesz a lányokra ellenfélként tekinteni, de ilyen a sport. Örülök a párosításnak,  jó lesz velük újra egy pályán lenni, és szerintem jó mérkőzést fogunk játszani.”

Ami a Győrt illeti, hektikus idény végén jutott el a csapat története tizedik BL-döntőjéig, elég, ha csak az edzőváltásra vagy a magyar bajnoki cím és a Magyar Kupa elvesztésére gondolunk. A Per Johansson, Uros Bregar edzőpáros érkeztével azonban még időben jött a váltás, amelynek köszönhetően sikerült elérni a finálét a legrangosabb nemzetközi kupában. Sokan előre hozott döntőként tekintettek az Esbjerg elleni elődöntőre, azonban nem szabad leírni a Bietigheimet, amely a sorozat idei meglepetéscsapatként már több nem várt eredményt is elkönyvelhetett. 

Az ETO legutóbb 2019-ben nyert BL-t, azóta egy második és két harmadik hely jutott neki. Az ötszörös győztes a hatodik trófeával igazán emlékezetessé tehetné több játékosa búcsúját is. Mint ismert, Stine Oftedal és Yvette Broch is visszavonul az idény végén, míg Szöllősi-Schatzl Nadine (Budaörs), Silje Solberg (Vipers Kristiansand), Ana Gros (Krim Ljubljana), Rinka Duijndam (Rapid Bucuresti) és Line Haugsted (Esbjerg) más csapatban folytatja.

A Bietigheim magyar légiósai: Faluvégi Dorottya, Szikora Melinda és Háfra Noémi (Fotó: MKSZ)

Ha már átigazolások, a BL-döntős ellenfél másik magyar játékosa, Háfra Noémi az elődöntő után az MTI-nek elárulta, hogy az idény végén lejár a szerződése a Győrrel, és nem hosszabbítanak, viszont marad még egy évet Bietigheimben, itt szeretné tovább építeni magát.

A junior-világbajnok balátlövőt 2021-ben szerződtette az ETO, majd előbb a dán Odensének, majd a montenegrói Buducsnoszt Podgoricának, végül a Bietigheimnek adta kölcsön, közben 2022 őszén elszakadt a keresztszalagja.

Teljesen jól van a térdem, de ez hullámzó, és bár napról napra sokkal jobb, ez a térd már nem lesz olyan, mint régen. Lehet, hogy két év múlva már annyira erős lesz, hogy azt mondom, már nem érzem. Minden nap egyre többet megyek olyan szituációkba, amelyeket egy hónappal ezelőtt nem csináltam meg” – magyarázta, majd szintén kitért a döntőre:

Mentális küzdelem lesz, hiszen mindenki fáradt. Igaz, egy kicsit hosszabb a Győr kispadja, mint a miénk, de szerintem mindenki száz százalékig készen áll majd arra, hogy a megnyerje döntőt is. Ez ki-ki meccs lesz.”

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, BUDAPEST (MVM DOME)
A 3. HELYÉRT
15.00: Team Esbjerg (dán)–Metz HB (francia) (Tv: Sport1) 
DÖNTŐ
18.00: Győri Audi ETO KC–SG BBM Bietigheim (német) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik