Címlapsztori: Ha felveszed a győri mezt, az aranyért harcolsz – Per Johansson

Vágólapra másolva!
2024.06.01. 08:45
Per Johanssonnak sikerült elhitetnie a Győr játékosaival, hogy összefogva többre lehetnek képesek (Fotó: Dömötör Csaba)
Öt év után emelné a magasba újra a legrangosabb európai klubtrófeát az ötszörös győztes Győr, amely a mezőny egyik legerősebb és legstabilabb csapatával, a negyeddöntőben az FTC-t kiejtő dán Esbjerggel találkozik a szombat délutáni elődöntőben a budapesti MVM Dome-ban.



Az idén is ott lesz a Győr a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti éremcsatáiban. Az ötszörös győztes ETO a négyes döntő 2014-es bevezetése óta csak egyszer, 2015-ben maradt le a magyar fővárosban sorra kerülő viadalról. A győriek ötéves böjtnek szeretnének véget vetni az előttünk álló hétvégén, hiszen a 2017 és 2019 között sorozatban megnyert három aranyérem óta nem emelhették a magasba a trófeát, az elmúlt három évben kétszer a harmadik, egyszer pedig a második helyen végeztek. A magyar rekordbajnok a csoportkört imponálóan kezdte, az első 11 mérkőzését megnyerte, így megszerezte az automatikusan negyeddöntőbe jutást érő első helyet nyolcasában, az utolsó három, már tét nélküli találkozóján két vereség és egy döntetlen volt a mérlege. A négyes döntőbe jutásért vívott párharcban aztán 54–49-es gólkülönbséggel kiejtette a legutóbbi három kiírást megnyerő norvég Vipers Kristiansandot, köszönhetően a kiváló játékkal ­30–23-ra megnyert idegenbeli első meccsnek (a hazai visszavágót hiába nyerték meg kettővel a skandinávok, lemaradtak a final fourról).

A hazai fronton a nagy rivális Ferencvárossal szemben a bajnokságot és a Magyar Kupát is elveszítő Győr hullámzó idényt fut, ez nem vitás, miként az sem, hogy az előttünk álló két napon abszolút nem számít, mi történt a korábbi BL-csatákon. A március közepe óta immár a rutinos svéd Per Johansson által irányított együttes azért küzd, hogy öt év után újra felülhessen a kontinens trónjára. Ehhez először a roppant masszív, a hazai mellett norvég világklasszisokkal teli dán Esbjerget kell legyőzni a szombat délutáni elődöntőben.

 

„Ez lesz a harmadik final fourom, és még sosem nyertem, szóval győzni akarok. Ezen a hétvégén a teljesítmény kerül a középpontba, továbbá az, hogyan építjük fel és hogyan néznek ki a meccseink, de egy biztos: mi az aranyért jöttünk, semmi más nem lehet a cél Győrben. Ha felveszed az ETO-mezt, akkor az aranyért harcolsz – mondta a hétvégi négyes döntő előtt az 53 éves tréner, aki 2017-ben és 2018-ban is bronzérmes volt a román CSM Bucuresti-tel Budapesten. – Napról napra nyomás alatt élünk, minden alkalommal, amikor felveszem az ETO-címeres pólót, teher van rajtam, hogy mindig jó döntéseket hozzak. Az első és legfontosabb változtatásom az volt, amikor átvettem az irányítást, hogy elhitessem a csapattal, összefogva többre képes. Többet és intenzívebben edzünk, együttműködésre törekszünk minden szinten, ám a legfontosabb, hogy összecsiszolódjunk.”

A győriek vezetőedzője saját bevallása szerint csak öt perccel a meccs kezdése előtt, illetve a szünetben megy be az öltözőbe, de azt érzi a játékosain, hogy mindenki készen áll a négyes döntőre, egyre koncentráltabbak és élesebbek, ahogy közeledik az elődöntő.

Pazar hangulat fogadta a Győri Audi ETO játékosait a pénteki csapatbemutatón (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

„Idény előtt vagy idény közben is nehéz egy csapatot átvenni, azonban nem újdonság nekem, hozzá vagyok szokva, milyen új emberként érkezni valahová – folytatta Johansson, aki a CSM-mel is mindkétszer úgy vívott négyes döntőt, hogy nem sokkal előtte „ugrott be” a román csapathoz. – Hosszú távon sok mindent fel kell építened egy együttesnél, sok olyan elem akad Győrben is, amelyen még nem tudtunk változtatni ilyen rövid idő alatt, ám van, amin igen, például, hogy jobban működjünk csapatként. Ha a Viperst le tudtuk győzni a nyolc között, akkor az Esbjerget is meg tudjuk verni a szombati elődöntőben. Magas minőséget képviselő csapatokról van szó, a Metz is nyilván trófeát akar nyerni, szóval kiélezett csatákra számítok. A legnagyobb erősségünk az, ha képesek vagyunk a saját szintünkön teljesíteni, mert akkor nyerünk. De egyben ezt a legnehezebb is megvalósítani, mert egy meccsen múlik minden, remélhetőleg sok szurkolónk előtt. Ez is csak egy szokványos nap, ezt kell sulykolnunk, és ha elérjük a teljesítőképességünk felső határát, győzni fogunk. Az Esbjerg nagyszerű együttes, amely régóta ugyanazzal a trénerrel, Jesper Jensennel készül. A dánok első sora azonos szintet képvisel a miénkkel, jelenleg talán ez a két legjobb csapat a világon. A kapusteljesítmény, a védekezés és a visszarendeződés döntő tényező lesz.”

A svéd vezetőedző az elmúlt hétvégén további egy plusz egy évvel meghosszabbította szerződését az ETO-val, és ezzel kapcsolatban elmondta, jól érzi magát, örül, hogy itt lehet, hiszen a világ legjobb játékosaival dolgozik együtt, Győr pedig olyan hely, ahol egy edző megtiszteltetésnek veszi, hogy ott lehet.

 

Társaihoz hasonlóan Estelle Nze Minko is roppant boldog lenne, ha végre magasba emelhetné a BL-trófeát: az ETO-t 2019 óta erősítő olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia klasszis éremgyűjteményéből ez az arany még hiányzik.

„Nyerni akarok, ez nem kérdés. De nincs rajtam külön nyomás emiatt, csak ugyanannyi, mint a többieken – szögezte le a 32 éves irányító. – Az ETO mindig is erős együttes volt, ám úgy érzem, most jó irányba megyünk, kicsit mást akarunk csinálni, mint amit tavaly próbáltunk, a csapatjátékunk fejlődött. Az új edző új megközelítést hozott, érdekes és valahogy jobb a hangulat nálunk. Persze mindig jó a légkör, jól kijövünk egymással. Most jön az idény legizgalmasabb része, végre trófeát szerezhetünk. Nagyon erősen kell koncentrálnunk, hiszen az Esbjerg talán a legerősebb rivális, igaz, a final fourban már nincs gyenge ellenfél. Várom már a meccset, nagyon jó csapattal találkozunk, tele válogatott klasszissal, akikkel nagyon jól ismerjük egymást – hatalmas csata lesz.”

 

Estelle Nze Minko szerint a Győr csapatjátéka sokat fejlődött az előző idényhez képest, a francia világsztár szerint jó irányba halad a magyar együttes (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

A NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA NÉGYES DÖNTŐ PROGRAMJA
BUDAPEST, MVM DOME
Június 1., szombat
Elődöntő
15.00: Team Esbjerg (dán)–GYŐRI AUDI ETO KC (Tv: Sport 1) – élőben az NSO-n!
18.00: Metz HB (francia)–SG BBM Bietigheim (német) (Tv: Sport 1) – élőben az NSO-n!
Június 2., vasárnap
15.00: a 3. helyért (Tv: Sport 1) – élőben az NSO-n!
18.00: döntő (Tv: Sport 1) – élőben az NSO-n!

 

 

„A Győrnek olyan játékra és teljesítményre lesz szüksége az elődöntőben, amilyet kevésszer láttunk tőle ebben az idényben. Az ETO képes nagyon jó teljesítményre, eddig mégis inkább hullámzóan kézilabdázott, ez pedig nem fér bele az első mérkőzésen. A stabilitás és az egyenletesen jó játék lehet a győri siker kulcsa. Gyengébb csapatok is megszorongatták, illetve meg is lepték a Győrt az elmúlt hónapokban, az Esbjerggel szemben, amelyben a dán és a norvég válogatott krémje játszik, nem fér bele az öt-tíz perces üresjárat, mert elléphet a rivális. A kapuban is kiemelkedő teljesítmény kell, fontos, hogy csökkentse a magyar együttes a ki nem kényszerített hibák számát, ne adjon könnyen lehetőséget a gyorsan kézilabdázó dánoknak, illetve kulcskérdés a két klasszis, Nora Mörk és Henny Reistad semlegesítése védekezésben. A másik ágon egyértelműen a Metz továbbjutását várom, de nagyon nagy hiba lenne lebecsülni a Bietigheimet. A németek már bizonyították, hogy egy meccsen képesek a kiugró teljesítményre náluknál jóval erősebb csa­patokkal szemben is. A csapat brazil kapusa, Gabriela Moreschi a legjobb formában lévő játékos a poszton az európai elitben, az ő produkciója jelentősen meghatározza együttese eredményességét, emellett gyors játékra képesek, és Xenia Smits is szerezhet meglepetést támadásban és védekezésben is bárkivel szemben. A metzi­ek ugyanakkor stabilabb és jobb kézilabdát játszanak, nem mellesleg hosszabb a kispadjuk is.”

NS-szakértő: DANYI Gábor, BL-győztes edző

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik