Az elődöntőbe jutás a magyar férfi válogatott célja a strandkézilabda-vb-n

Vágólapra másolva!
2024.06.06. 17:28
Gulyás István szövetségi kapitány (Fotó: Koncz György)
Az elődöntőbe jutás az Európa-bajnoki címvédő magyar férfi strandkézilabda-válogatott célja a június 18-tól 23-ig tartó, Kínában sorra kerülő világbajnokságon.

„Az olimpián kívüli sportágak seregszemléje a Világjátékok, ami jövőre ugyancsak Kínában lesz. Ez a világbajnokság kvalifikál arra a versenyre, de mivel kontinentális eloszlásban csak nyolc válogatott vehet rajta részt, nagyon nehéz dolgunk lesz. Lehet, hogy a négy közé jutás sem elég a kvalifikációhoz” – nyilatkozta csütörtökön az MTI-nek Gulyás István szövetségi kapitány.

Hozzátette, jó úton járnak és versenyképes csapatuk van, amely a tavalyi Eb-győztes keretre épül.

A férfi és a női világbajnokságra a Pingtan-szigeten kerül sor. A május 3-án rendezett sorsolás óta ismert, hogy a mieink a csoportkörben Dániával, Ománnal és Ausztráliával találkoznak. A dánok a legutóbbi, 2022-es tornán végeztek a második helyen, az Európa-bajnokságot 2019-ben és 2021-ben megnyerték, tavaly harmadikok lettek.

A négy darab négyes csoport első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, amelynek két hatos csoportjából az első négy-négy válogatott játszhatja majd a negyeddöntőt. Gulyás elmondta, tudomásuk szerint Ausztrália nem képvisel olyan játékerőt, mint a másik két csoportellenfél, de szerinte a versengés a középdöntőben válik majd igazán élessé.

Idén már Prágában, Dániában és Zágrábban is járt egy-egy tornán a magyar együttes, amelynek tagjai március közepe óta minden hétfőn Budapesten gyakoroltak.

„Eltelt jó néhány hét, és ez tavaly is jónak bizonyult, remélem, ezzel egy kis előnyre tudtunk szert tenni a többi riválissal szemben” – vélekedett a kapitány.

A közvetlen vb-felkészülés a múlt héten kezdődött, a csapat már eltöltött négy napot az ünnepélyes keretek között csütörtökön átadott agárdi strandkézilabda központban, ahol ezen a hétvégén is gyakorol majd.

„Másfél hónap kihagyással mozgásban vagyunk, folyamatosan homokon vannak a srácok, természetesen párhuzamosan a teremkézivel együtt” – szögezte le.

A magyar szövetség (MKSZ) új strandkézilabda központjának megnyitója után Gulyás úgy fogalmazott: számukra is nagyon örömteli és őket is büszkeséggel tölti el, hogy felépült egy ilyen gyönyörű létesítmény, ami szinte egyedülálló a világon.

„Mi végigkövettük az egészet, mert nagyon régóta járunk ide edzőtáborozni. A kezdet kezdetén volt egy telek és felszórták homokkal. Azóta látjuk a fejlődést, és tényleg boldogok és büszkék vagyunk, hogy ilyen létrejöhetett” – mesélte.

Hozzáfűzte, mindig azt kérte az MKSZ vezetőitől, hogy legyenek naprakészek a strandkézilabdában is, és ezzel a komplexummal versenyképességet biztosítanak nekik a világ élmezőnyével.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik