Férfi kézi NB I: a Veszprém uralmát nehezen törheti meg a Szeged

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.31. 08:25
28. magyar bajnoki címét gyűjtötte be a Telekom Veszprém, amely a most véget ért idényben teljesen az ősi rivális OTP Bank-Pick Szeged fölé nőtt (Fotó: Dömötör Csaba)
Az előző évadbeli nyolc után a szerdán véget érő bajnoki idényben hétszer csapott össze egymással a Veszprém és a Szeged. A két magyar sztárgárda között éppen akkor lett ismét hatalmas a különbség, amikor számolatlanul érik egymást a világ egyik legnagyobb kézilabda-rangadójának mérkőzései. Ugyanakkor mindkét csapat mélyebben van, mint ahol például két éve volt.

Vízválasztó idény előtt áll a két sztárcsapat, a Telekom Veszprém és az OTP Bank-Pick Szeged. Mindkét gárdára hatalmas változások várnak a nyáron, amelyek akár az elmúlt két évadban kinyílni látszó ollót is elkezdhetik bezárni. A veszprémiek sorozatban kilenc sikernél járnak az ősi rivális ellen. Ebből a sorból nem lógott ki a bajnoki döntő második, szerdai felvonása sem, amelyet 34–30-ra megnyertek a Pick Arénában, és ezzel 28. alkalommal is elhódították a trófeát.

„Minden bajnoki aranyéremnek tudok örülni. Ennek kimondottan, hiszen tudom, hogy a csapat egy hónapja mennyire mélyen volt. Nem tudtuk, hogyan fogunk felállni a pofonból, hogy kiestünk a Bajnokok Ligájából, nem jutottunk be a négyes döntőbe” – árulta el a mérkőzés után Ligetvári Patrik, a Veszprém kézilabdázója.

Valóban nem lehetett könnyű összeszedni magukat, miután 2023 után megint nem sikerült eljutniuk a BL végjátékába. A Kielce után idén az Aalborg állta útját Momir Ilics együttesének úgy, hogy a dánok a párharcban egyértelműen az Építők fölé nőttek. A szurkolók a fájó kiesés óta az edzői stáb menesztését követelik, a klub vezetősége május elején jelezte, csak a kupadöntő és a bajnoki finálé után, azaz az idény legvégén dönt a vezetőedző jövőjéről.

Az eredményes BL-szereplést az is segítené, ha az előttünk álló idényben a Szeged visszaerősödne arra a szintre, amelyen a 2017 és 2022 között volt. A Tisza-partiak ebben a számukra átmeneti idényben nem tudtak méltó ellenfelei lenni a Veszprémnek, a két csapat egymás elleni meccsei közül a Magyar Kupa döntője volt a legszorosabb, azt csak hárommal nyerte meg a Veszprém. A Juan Carlos Pastor-érát a Michael Apel­gren-érával összekötő szezonban Kárpáti Krisztián irányította a csapatot. Nem vallott szégyent, egyszerűen a két csapat között jelenleg ez az öt-nyolcgólos különbség a realitás.

Amikor ekkora a különbség, az nem tesz jót a rangadó színvonalának sem. A döntő első mérkőzésén a Ligetvári Patrik–Dean Bombac eset után mégis fellángoltak az indulatok, ami szerda este az első félidőben tapasztalt, mindkét irányba rossz ítéletekkel tarkított játékvezetés csak tovább erősített.

„Egész héten üzeneteket kaptam, jó néhány abszolút nem volt korrekt közülük, de számítottam rá, hogy ilyen fogadtatásban részesülök – mondta a bemutatásnál kapott éles füttykoncertről Ligetvári. – Nagyon csalódott vagyok, hogy ez történt, de már nem lehet változtatni rajta. Elnézést kértem Dean Bombactól, aki mondta, hogy semmi gond, megbocsát.”

Nyáron Bombac mellett Matej Gaber, Luka Stepancic, Szita Zoltán, Miguel Martins és Carlos Molina is távozik Szegedről. Tobias Thulin, Jérémy Toto, Janus Smárason, Lazar Kukics és Magnus Röd már biztosan a csapatnál folytatja. Ez olyan névsor, amely garantálja, hogy szorosabbá válik a bajnoki címért folytatott versengés, de nekünk egy Nedim Remilihez vagy Ludovic Fabregashoz hasonló világsztár még hiányzik az érkezők közül. Ilyen lehet Jim Gottfridsson vagy Hampus Wanne, esetleg a fiatal Óli Mittún, akik már több mint fél éve a kiszemeltek között van.

Hamarosan ezzel kapcsolatban is újabb fejlemények várhatók, ahogyan a veszprémi edzőkérdés végére is rövidesen pont kerülhet.

Nagy Bence harmadszor lett gólkirály
Nagy Bence (Fotó: Dömötör Csaba)

A bajnokság negyedik helyén végző FTC-Green Collect csapatának balátlövője, Nagy Bence 2016 és 2022 után harmadik alkalommal lett az NB I gólkirálya. Nyolc évvel ezelőtt még a Gyöngyös mezében volt a liga legjobb gólvágója, majd Budakalász és Tatabánya után 2019-ben igazolt a fővárosiakhoz, ahol azóta is ontja a gólokat. A 28 éves játékos 25 mérkőzésen 144-szer talált a kapuba. Győzelme a vonatkozó rangsorban fölényesnek mondható, hiszen a másodikként záró Josip Juric-Grgic (Budakalász) lemaradása 21 gól. Háromnál több gólkirályi címe csupán olyan legendáknak van, mint Varga István, Marosi László (6-6) és Kovács Péter (4).
A most véget ért idényben a kapusok közül a legtöbb védést a Gyöngyös szerb játékosa, Alekszandar Tomics mutatta be, 228-szor hárított. Az övé volt a legtöbb védés hétméteresből (15) és mezőnyből (213) kapott lövésekből is, amivel elévülhetetlen érdemeket szerzett a hatodik hely elérésében.

 

FÉRFI KÉZILABDA NB I
DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS (május 24., péntek)
Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged 35–28

2. MÉRKŐZÉS (május 29., szerda)
OTP Bank Pick-Szeged–Telekom Veszprém 30–34

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik