Bronzérmes lett az NB I-ből kieső NEKA a férfi kézilabda Magyar Kupában

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.19. 17:13
Tárnoki Márkó négy gólt dobott a NEKA soraiban (Fotó: Dömötör Csaba)
A férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének vasárnapi bronzmérkőzésén a NEKA 32–27-re legyőzte a Dabast. Sótonyi László fiatal magyar tehetségekből álló együttese története során először állhatott fel a dobogóra, immáron másodosztályú csapatként.

 

Szinte biztos, hogy teljesen egyedi helyzetbe került a NEKA azzal, hogy míg a szombati elődöntőjét NB I-es csapatként játszhatta le, addig a vasárnapi bronzmérkőzést már másodosztályúként vívhatta meg a Dabas ellen. Ez úgy fordulhatott elő, hogy szombaton, pár órával a Szeged elleni, 39–33-ra elveszített találkozója után játszották le a bajnokság alapszakaszának utolsó mérkőzését. Ha a PLER–Csurgó meccs döntetlennel vagy csurgói sikerrel ért volna véget, akkor a NEKA megőrizte volna az első osztályú tagságát, azonban a találkozót a fővárosiak nyerték meg, ami a balatonbogláriak kiesését és a PLER bennmaradását jelentette.

A Magyar Kupa tavalyi bronzérmeseként a Dabasnak ezúttal sem lehetett más célja a négyes döntőben, mint a harmadik helyért megrendezett összecsapást behúzni. Tomori Győző együttese szombaton szépen helytállt a végül 38–27-es sikert arató Veszprém ellen.

Az első húsz percben a Dabas diktálta a ritmust, a pályán Török Ádám, a lelátón a helyi műsorközlő által csak Lusta Dicknek hívott szurkoló jóvoltából, aki egy trombitával érkezett Tatabányára. Sótonyi László 11–8-as hátrányban időt kért, hogy fiataljainak ne menjen el a meccs. Tóth Levente és Dely Márton góljaival meg is kezdték a felzárkózást, akkor a Dabas edzője is időkérésre szánta el magát.

Az időkérés után csupán két támadásra előkerült a hét mezőnyjátékossal való támadójáték. Két eladott labda és üres kapuba kapott gól után ezt a játékelemet már nem láthattuk többet a szünetig. A NEKA pont ebben a szakaszban fordított, Kovács Tamás széles indulócseleivel megbolondította a dabasi védőket. Ha nincs Török bombája az utolsó másodpercekben, akkor a balatonbogláriak háromgólos előny birtokában mehettek volna az öltözőbe (15–13).

A fordulás után Mikler Krisztián ott folytatta, ahol a másik térfélen abbahagyta: a 21 éves kapus hatalmas bravúrokat mutatott be a gólvonal előtt. A felek a látványra is adtak, mindkét csapat gólt szerzett kínai figurából a meccs ezen szakaszában. 21–17-es hátrányban jött egy újabb Dabas-időkérés, az ott elhangzottak hatására az utolsó tíz percre visszajöttek a mérkőzésbe.

A hajrában a NEKA játszhatott előnyben, Tárnoki Márkó a szélről volt eredményes (27–24), Laurinyecz Balázs szintén a szélről beugorva lőtt szép gólt. A Dabas nagyot küzdött a versenyben maradásért, de három perccel a vége előtt Mikler védése, majd Ludmán Marcell átlövésgólja eldöntötte a fontos kérdéseket.

A NEKA 32–27-re győzött, és története során először bronzéremnek örülhetett a Magyar Kupában.

KÉZILABDA
FÉRFI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ (TATABÁNYA)
A 3. HELYÉRT
HSA NEKA–DABAS KC 32–27 (15–13)
Tatabánya, Multifunkciós Csarnok, 2850 néző. V: Bóna, Földesi
NEKA: Deményi – Krakovszki Zs. 3 (2), Gál 2, DELY 9, Karai, Molnár R. 1, Sztraka 1. Csere: MIKLER K. (kapus), LUDMÁN 5, Tárnoki 4, TÓTH L. 4, Kovács T. 2, Csanálosi, Szűcs B., Nagy Á. 1. Edző: Sótonyi László
DABAS: Pallag – ÁCS T. 4, Fekete B. 4, TÖRÖK Á. 8, Szöllősi Sz., Zdolik 4 (1), Laurinyecz 3. Csere: Nagy T. (kapus), Koller 1, Dobrkovics 1, Bognár N. 1, Bálint 1 (1). Edző: Tomori Győző
Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–2. 10. p.: 4–5. 16. p.: 8–8. 22. p.: 8–11. 30. p.: 15–12. 34. p.: 17–15. 41. p.: 22–17. 49. p.: 24–20. 52. p.: 26–24. 55. p.: 28–26. 58. p.: 31–26. Kiállítások: 6, ill. 4 perc. Hétméteresek: 3/2, ill. 3/2
MESTERMÉRLEG
Sótonyi László: – A Dabas türelmes támadójátéka az elején jobban érvényesült, majd megnyitottuk a védekezésünket. Ezután már nem tudtak olyan hosszú lefolyású támadásokat vezetni, illetve hét a hat elleni játékukban sikerült labdákat szerezni, és fordítani. Ahhoz képest, hogy fiatal és rutintalan csapatunk van, a második félidőben a kritikus helyzeteket is jól menedzseltük. A végjátékba már úgy mentünk bele, hogy megvan a bronzérem. Büszke vagyok a srácokra, hogy a korukat meghazudtolóan lehozták ezt a meccset, emelem a kalapom előttük.
Tomori Győző: – A győzelem nem sikerült, de már az is nagy eredmény, hogy itt voltunk a négyes döntőben, mert ehhez a Tatabányát kellett kiejtenünk. Nyolc-tíz emberrel borítékolható volt, hogy a fáradtság miatt valamikor jön egy blokk, ez az idő a 20. percben jött el. A rengeteg ki nem kényszerített hiba okozta a vesztünket. Megérdemelte a NEKA a győzelmet és a bronzérmet. Sikeresnek értékelem a szezont, a biztos bennmaradás után itt lehettünk a kézilabda ünnepén.
Tudósított: Éliás Gábor

DÖNTŐ
Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged 33–30 (16–15)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik