Vámos Petra: A támadás működött, a védekezést stabilizálni kell

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 07:38
Vámos a Svájc elleni két meccsen 12 gólt dobott (Fotó: Török Attila)
Az olimpiai selejtezőre készülő magyar női kézilabda-válogatott múlt héten mindkét Európa-kupa-mérkőzésén legyőzte Svájcot. Az idei első összetartás és a találkozók tapasztalatairól Vámos Petra beszélt a Nemzeti Sportnak.

– A decemberi világbajnokság óta először találkoztak, és múlt héten kétszer is megmérkőztek Svájc legjobbjaival. A vébékerethez képest történt változás, többen visszatértek a nemzeti együttesbe, például Faluvégi Dorottya, Janurik Kinga és Kácsor Gréta. Hogy látja, csapatként sikerült előrelépniük?
– Hasznos egy hetet töltöttünk együtt, hosszabb kihagyás után volt ismét összetartás, ilyenkor kell néhány edzés, hogy ráérezzünk egymásra – kezdte az interjút a válogatott irányítója, a Svájcban (28–35) 9 góllal záró Vámos Petra. – Az is pozitívum, hogy két meccset játszottunk, így élesben gyakorolhattuk az előre megbeszélt taktikai elemeket, szóval úgy érzem, sikerült előrelépnünk.

– Mik voltak ennek a két meccsnek a tapasztalatai, miben fejlődtek leginkább?
– A saját játékunkat igyekeztünk fejleszteni, a támadásainkon meglátszott, hogy sokat foglalkoztunk vele, és új taktikai elemeket építettünk be, amelyek mindkét mérkőzésen jól működtek. Ellenben a védekezésünk az első találkozón hellyel-közzel volt csak rendben, a másodikon pedig voltak problémáink, amelyeket ki kell iktatnunk az olimpiai selejtezőig.

– Kívülről úgy tűnt, a beálló körüli védekezés mellett a mérkőzés egyes szakaszaiban az átlövők semlegesítése is gondot okozott. Hogy látja, miért vannak ezek a hullámzó időszakok?
– Valóban, bizonyos szakaszokban kijött, hogy a beálló körül nem tudtunk kellően hatékonyan védekezni. Ezt talán úgy lehet kiküszöbölni, ha hatvan percen keresztül agresszívan és »pattogósan« védekezünk, megállító faultokkal széttördeljük az ellenfél támadójátékát, több csapdát állítunk a kettes és a hármas pozícióból. Viszont az is látszik, hogy egyes időszakokban ezt nagyon jól meg tudjuk oldani, és a labdás játékost kellő távolságból csapdázzuk be. Ezt kellene stabilizálni.

– Támadásban a gyors egy az egy elleni játékok ezúttal is működtek, a második félidőben mindkét meccsen a csapat élére állt. Erre a Vámos Petrára alighanem egy hónap múlva is nagy szükség lesz.
– Ez a két mérkőzés jól modellezte, hogy mindenkire szükség van, és jó, ha sokkal változatosabban tudunk játszani. Az első meccsen jöttek az átlövések, Kuczora Csenge kiemelkedő teljesítményt nyújtott, azonban a másodikon főleg az egy-egyekből éltünk, jól szétszedtük az ellenfél védelmét. Úgy érzem, tudatosan kezdünk építeni a játékosok erősségére, ami fontos lesz a későbbiekben is.

– Legközelebb közvetlenül az olimpiai selejtező előtt találkoznak, amikor a norvég és az osztrák csapat ellen játszanak. Elég lesz az a másfél hét a finomhangolásra és a hibák kiküszöbölésére?
– Sokat profitáltunk ebből a két mérkőzésből, és biztos vagyok benne, hogy ugyanígy lesz a norvégok és az osztrákok ellen is. Fontos a visszajelzés, mik azok az elemek, amelyek éles helyzetben is ülnek, és min kell még javítanunk. Azt éreztem a lányokon, hogy nagyon motiváltak, és már várják az olimpiai selejtezőt. Innentől kezdve tényleg azon van a hangsúly, hogy megfelelő állapotban legyünk azon a három mérkőzésen. Mindenki tudja, mi a cél, és ennek megfelelően készül a következő hetekben.

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik