Rendezték a számlát! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.17. 23:26


A TATABÁNYAI OLIMPIAI SELEJTEZŐN a magyar férfi kézilabda-válogatott 30–27-re legyőzte Portugáliát, és ott lesz Párizsban!

Ízlelgessük a mondatot: 2004-et és 2012-t követően a 12 csapatos torna résztvevője. Hogy hoz-e négy közé jutást a szereplés, mint Athénban és Londonban, az a jövő zenéje, csapatsportokban nemegyszer nehezebb kijutni a játékokra, mint ott jó eredményt elérni. S hogy milyen számlát rendeztek férfi kéziseink? Játékosaink a magyar-szlovák közös rendezésű 2022-es kontinensbajnokság csorbáját igyekeztek kiköszörülni, amikor is hazai közönség előtt a 15. helyen végeztek…

A legutóbbi egymás elleni mérkőzésen a 2023-as vb-n 27–20-as vereséget szenvedtünk. Válogatottunk szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez kiválóan ismeri a portugálokat, hiszen korábban a Benficával 2022-ben Európa-ligát nyert. A spanyol szakember 2019 óta dolgozik a nemzeti együttessel, 2022 óta ő a szakvezető, nemrég hosszabbították meg a szerződését 2028-ig. A válogatott vele lett nyolcadik a 2023-as vb-n – ezzel vívta ki az olimpiai selejtező lehetőségét –, majd a sportág férfiszakága történetének legjobb helyezését elérve ötödik az idei Eb-n.

Az első húsz percben kiválóan ment, az ötgólos vezetésért támadtunk – félidőre 16–16 lett az állás, sőt, a második játékrész elején ez ellenfél javára volt 21–18, 22–22-nél Sipos Adrián piros lapot kapott. Innentől kezdve megváltozott minden: hátul Bartucz László, elöl Imre Bence villogott, 30–27 lett a vége!

Válogatottunk két motorja, a 2012-es játékokon is részt vevő kapus, Mikler Roland és az Izland ellen 12 éve fontos – mit fontos, életben tartó! – gólt szerző, a portugálok ellen is parádézó Lékai Máté ott lesz Párizsban is, akárcsak a szintén londoni elődöntős Fazekas Nándor fia, Gergő. Érdemes megemlíteni, a 2023-as junior-vb-ezüstérmes mellett vélhetően Palasics Kristóf, Ilic Zoran és a szenzációsan játszó Imre Bence is olimpikon lesz, sőt, a Krakovszki ikrek (Zsolt és Bence) is a bő kerethez tartoznak ebből a generációból. Több mint figyelemre méltó, hogy a potenciális utazók közül öten – Sipos Adrián, Hanusz, Ilic, Imre Bence, Krakovszki Zsolt – a kontinens legerősebb bajnoksága, a Bundesliga játékosai.

Chema Rodríguez azt szokta kérni játékosaitól, tegyenek bele mindent.

Mindent beletettek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik