Per Johansson: Libabőrös voltam, amikor a meccs előtt beléptem a csarnokba

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2024.03.27. 06:08
Johansson győztes meccsel mutatkozott be Győrben, de a játékkal nem volt elégedett (Fotó: Nemzeti Sport)
Egy napja volt a válaszadásra, de belevágott a győri kalandba Per Johansson, aki pénteken vette át az ETO irányítását. A magyar konyhát kifejezetten kedvelő svéd tréner már az érkezése előtt elemezte a zöld-fehérek néhány mérkőzését, és szeretné, ha a Vác elleni meccs tapasztalatait is felhasználva, a most lefektetett alapokra építve BL-győzelemig menetelhetne új csapatával.

Mindössze két napja volt felkészítenie új csapatát Per Johanssonnak, aki pénteken érkezett Magyarországra és vette át a bajnoki címvédő Győri Audi ETO KC irányítását. A svéd szakemberrel egyelőre az idény hátralévő részére kötöttek szerződést a zöld-fehérek, akik az FTC elleni kupafiaskó után váltak meg Ulrik Kirkely vezetőedzőtől. A holland válogatottat is irányító Johansson vasárnap először ült le az ETO kispadjára, és ezt követően beszélt lapunknak az elmúlt napok tapasztalatairól. A svéd szakember korábban említette, hogy csupán egy napja volt a döntés meghozatalára, de tetszett neki, hogy hisznek benne, és kiemelte, hogy presztízs szempontjából nézve ez a legnagyobb feladat, amit valaha kapott.

Adrenalinnal teli volt az elmúlt hét. Hatalmas öröm és megtiszteltetés, hogy ilyen hagyományú klubnál kaptam lehetőséget – fogalmazott az 53 éves szakember. – Nem volt rövid és könnyű a péntek, korán indultam, és átszállással érkeztem, de az első benyomásaim rendkívül jók voltak. Nagyon jó a csapat, a város remek hely, korábban többször jártam itt. A játékosok nagyon kíváncsiak voltak, ahogy én is rájuk. Nem titok, már az érkezésem előtt elemeztem a csapat néhány mérkőzését. Már elkezdtünk beszélgetni arról, hogy mik az elképzeléseim, mit szeretnék megtartani és min szeretnék változtatni.”

Per Johansson azt mondta, a rövid idő ellenére igyekeznek lefektetni a játékuk alapjait a válogatott szünetig, hogy a folytatásban erre építhessenek. A változtatásokról úgy vélekedett, fontos a működőképes elemek tudatosítása a játékosokban, azonban a Vác ellen tapasztalt hibák mellett sem ment el szó nélkül.

Az egyik legnagyobb változás a terhelésben van. Azt vallom, a legjobb védekezési stratégia az extrém kemény munka, mert ezzel rengeteg lehetőséget lehet elvenni az ellenféltől. A Vác ellen például amikor nem engedtük be a játékosokat a kilencesen belülre, nem tudtak mit csinálni, de amint beléptek, megöltek minket. Ezt következetesen kell hosszabb periódusokra nyújtani – folytatta a szakember. – Ahonnan én jövök, a kemény védekezés a kézilabda alapja, erre nagy hangsúlyt fektetünk. Ha tényleg beletesszük a munkát a védekezésünkbe és egységesen játszunk, arra lehet építeni a folytatásban, mert rengeteg jó védőnk van. A védekezést viszont stabilizálni kell, akárcsak a kontrajátékunkat, mert stresszhelyzetben néha olyan sebességfokozatba kapcsolunk, amit nem tudunk kezelni. A támadójátékunk a kísérleteink számát tekintve többé-kevésbé rendben volt.”

Bár Per Johansson már járt Győrben, különleges érzés volt számára először leülni a hazai kispadra, főleg úgy, hogy igazán izgalmas csatával, s 34–31-es sikerrel rajtolt.

Libabőrös voltam, amikor a mérkőzés előtt beléptem az arénába, mert nagyon szeretem ezt a közeget, csodálatos a csarnok – mondta Johansson. – Nagyon örültem, hogy elkezdhettük a közös munkát a csapattal, de nagyon nehéz mérkőzést játszottunk. Úgy éreztem, sikerült kialakítanom a kapcsolatot a lányokkal, és az első meccsen mindenki meg akarta mutatni, mire képes. Rengeteg teendőnk van e találkozó után, de talán jól is jött a korai meccs, mert így még keményebben dolgozunk.”

Az edzőként a svéd válogatottal Európa-bajnoki ezüstérmes, a CSM Bucuresti-tel pedig kétszeres BL-bronzérmes tréner korábban több évet dolgozott Rosztovban is, és köztudottan kedveli a fűszeres ételeket – a magyar konyhát például kifejezetten szereti.

A gulyásleves, a marhapörkölt, valamint a lángos a kedvencem, és a magyar pálinka is nagyszerű – mondta Johansson. – Kirándulni is szeretek, nagyon tetszik a Balaton, és szeretném Győr környékét is felfedezni. Nagyszerű, hogy Budapest mellett Bécs és Pozsony is ilyen közel van.” 

Hozzátette, ez azért is fontos neki, mert nem csak a kézilabda tölti ki az életét, és időnként így tudja kiszellőztetni a fejét.

A folytatással kapcsolatban úgy fogalmazott, jöjjön bármelyik csapat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, együttesének nagyon nehéz dolga lesz, ezért mindent a továbbjutásnak és a Bajnokok Ligája-győzelemnek kell alárendelni. Arról, hogy a későbbiekben miként alakul a sorsa, és hosszabb távon is a klubnál marad-e, csak annyit mondott, még gondolkodnia kell rajta, mert most csak a BL-re koncentrál.

Születési hely, idő: 1970. április 30., Uddevalla (Svédország)
Csapata (játékosként): Uddevalla HK (svéd) (–1993)
Csapatai (edzőként): GF Kroppskultur (svéd, 1993–1997), Alingsas HK (svéd, 1999–2002), svéd U21-es női válogatott (2002–2003), svéd női válogatott (2005–2008, másodedzőként), svéd női válogatott (2008–2012), Kungälvs HK (svéd, 2014–2017), CSM Bucuresti (román, 2017), Boden Handboll IF (svéd, 2017–2018), montenegrói női válogatott (2017–2020), CSM Bucuresti (román, 2018), Rosztov-Don (orosz, 2020–2022), holland női válogatott (2022–), Győri Audi ETO KC (2024–)
Eredményei: Európa-bajnoki-2. (2010), Bajnokok Ligája-3. (2017, 2018)
NÉVJEGY: PER JOHANSSON

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik