Gyene Norbert: A strandkézi tényleg lazább

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 17:12
Fotó: mksz.hu
A terem- és strandkézilabda közötti különbségekről, valamint a két szakág összehangolásáról beszélt a Magyar Kézilabda-szövetség hivatalos honlapjának Gyene Norbert, a NB I/B-ben érdekelt Ajka, illetve az Európa-bajnok magyar férfi strandkézilabda-válogatott játékosa.

„Változó a helyzet, mivel főleg a nyár a strandé, akkor a teremben szünet van. Tehát amíg nem kezdődik el az alapozás, nem szokott probléma lenni, de ez is klub- és bajnokságfüggő. Nekem is voltak már belőle konfliktusaim, inkább az első osztályban lévő edzők azok, akik nehezebben fogadják ezt a történetet. Személyiségfüggő, ki hogyan áll hozzá, ha az edző lát benne potenciált, vele könnyű megértetni magam. Viszont időpontütközés esetén gyakran választás elé állítanak. Én az utánpótlástól kezdve kerültem már ilyen szituációba, hiszen többször is mindkét helyen válogatott voltam” mondta a két szakág kapcsolatáról Gyene Norbert, hozzátéve, hogy neki nem szokott gondot okozni az a tény, hogy két szakágban párhuzamosan áll helyt.

„Sokan mondják, hogy ez kihatással van ránk, de szerintem látványosan az első egy-két hétben a fizikai állapotunk jobb, mint azoknak, akik úgy jönnek vissza, hogy buliztak egész nyáron. Mi sportban maradunk, tehát nem zökkenünk ki. Én magamon a homokból teremre átállásnál szoktam érezni, hogy a súlypontemelkedésnél olyan, mintha nagyobbat ugranék. Az elején, mintha repülne az ember, amikor visszamegy a terembe. Az biztos, hogy megterheli a szervezetet, és több idő kell a regenerációra, jobban oda kell figyelni. Igazából aki eljár strandkézizni, az ott olyan társaságban van, amit szeret, és összességében is szeret ott lenni. Tehát senki nem kényszerít minket arra, hogy nyáron is kézilabdázzunk, mindenki magától megy” – mondta Gyene, majd kifejtette, hogy a terem- és a strandkézilabda több dologban is különbözik egymástól.

„Nagyon sok a különbség szerintem, maga a játék esetében is. Teljesen másak a körülmények, a homok miatt is főleg, de nyilván azért is, mert a strandon kevesebb a játékos, rövidebb a meccs. Más teljesen a szerkezete is, mert két külön félidőből áll. Gyorsabb, dinamikusabb az egész, meg persze látványosabb is. A strandkézi tényleg lazább, nyár van, kint vagyunk a szabadban, jó az idő, általában szól a zene” – magyarázta a szélső, aki a nyári, kínai vb-re nagy elvárásokkal utazik majd a magyar válogatott tagjaként.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik