Az MKSZ 2028-ig hosszabbított Chema Rodríguezzel

Vágólapra másolva!
2024.03.05. 11:12
Chema Rodríguez és Ilyés Ferenc a keddi sajtóeseményen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) hivatalos felületein számolt be róla, hogy 2028. augusztus 31-ig meghosszabbította a férfiválogatott szövetségi kapitányának, a spanyol Chema Rodrígueznek a szerződését.

„Chema Rodríguez szövetségi kapitánnyal szerződést hosszabbítottunk 2028. augusztus 31-ig” – kezdte a keddi sajtótájékoztatót Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, utalva arra, hogy a spanyol szakember a Los Angeles-i olimpiáig irányítja a magyar férfi kézilabda-válogatottat. – Ez egy négy évet felölelő ciklus és azért gondolkodtunk olimpiai ciklusban, mert személyében olyan szövetségi kapitányt találtunk, aki eredményeket szállít nekünk és az eredményeket nem csak abban mérjük, hogy hányadik helyen végzünk, hanem abban is, hogy a fiataljainkat – akik most kerülnek a nemzetközi mezőnybe – használja és felépíti nekünk” – indokolta a döntést az MKSZ első embere, azok után, hogy a csapat ötödik helyen zárta a németországi Európa-bajnokságot és kivívta az olimpiai selejtezőtornán való részvétel jogát, azaz még harcban áll azért, hogy kijusson a párizsi ötkarikás játékokra.

„Ha valaki most azt gondolná, hogy az Eb jó szereplése miatt van ez a hosszabbítás: már korábban elkezdtük a tárgyalásokat, hiszen korábban is elégedettek voltunk a munkájával és az Eb csak megmutatta, hogy tényleg képes rá, hogy a fiatal és idősebb játékosaink úgy álljanak be mögé a sorba, ahogy az elvárható” – jegyezte meg Ilyés Ferenc, aki a Nemzeti Sport kérdésére külön is beszélt Chema Rodríguez hosszabbításáról.

„A hosszabbítás fontos üzenet a csapat és a szakmai stáb felé, bízunk benne, ha csak néhány százalékot is, de hozzátesz a teljesítményünkhöz az olimpiai selejtezőn. A közös jövő nem függ a kvalifikációtól, a selejtezőn kemény csaták várnak ránk, nem lehet elvárás a kijutás, ezzel együtt reméljük, hazai környezetben sikerül kivívnunk” – mondta lapunknak az MKSZ-elnök, megerősítve, hogy a spanyol szakember az olimpiai selejtezőtorna eredményétől függetlenül marad a magyar válogatottnál, s ebben a négy évben kizárólag a szövetségi kapitányi teendőket látja el, illetve az edzőképzésbe is besegít azután, hogy a 2023–2024-es idénytől nem irányítja a portugál Benfica klubcsapatát.

„Nagyon boldog vagyok, hogy aláírhattam az új szerződésemet új időtartammal. Most több időt tölthetek a csapattal. A játékosokkal és a szövetséggel olyanok vagyunk, mint egy család és mindenki boldog, amikor folytathatja a családjával. Számomra is ez a legjobb. Köszönöm a szövetségnek, hogy megadta a lehetőséget a folytatásra, és azt is, hogy játékos-pályafutásom befejezése után is lehetőséget adott nekem” – mondta már az ünnepélyes aláírást követően Chema Rodríguez.

Az ünnepélyes aláírás pillanata (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

„Nem lepett meg” – válaszolta Chema a Nemzeti Sport azon kérdésére, mit szólt hozzá, hogy már az olimpiai selejtezőtorna előtt hosszabbítottak vele. – Remek a kapcsolatunk, könnyen megegyeztünk, mert ha hozzád hasonlóan ők is azt akarják, hogy maradj, könnyen megegyeztek. Úgy éreztük, ez a legjobb pillanat erre” – mondta lapunknak a szövetségi kapitány, kitérve rá, hogy a döntés önbizalmat ad neki az olimpiai selejtező előtt. 

„Azt szeretné mindenki, hogy ott legyünk Párizsban. Az előző két évben is ezért dolgoztunk, harcoltunk, először a világbajnokságon, aztán a kiválóan sikerült Európa-bajnokságon és most ez az utolsó lépés. Jó helyzetben vagyunk, hazai pályán játszhatunk a fantasztikus szurkolóink előtt és megpróbálunk mindent megtenni, hogy ott legyünk az olimpián” – tette hozzá Chema Rodríguez, aki szerint nagyon kicsi a különbség az olimpiai selejtezőtornán részt vevő csapatok között, s szerinte Tunéziát sem szabad félvállról venni.

Chema Rodríguez 2012-ben érkezett Magyarországra játékosként, amikor az Atlético Madridtól a Telekom Veszprémhez igazolt. A spanyol irányító öt évet töltött a bakonyiaknál, majd játékoskarrierjét Franciaországban fejezte be. Még aktív volt, amikor 2019-ben, Gulyás István mellett a magyar válogatott másodedzője lett, 2022 tavasza óta pedig szövetségi kapitányként irányítja a nemzeti csapatot. Az eredmények szépen jöttek, a félig hazai rendezésű, 2022-es Európa-bajnokság kivételével valamennyi világversenyen jól teljesített a csapat, és látható volt a fejlődés.

Előbb a 2020-as kontinensviadalon kilencedik, majd az egy évvel későbbi egyiptomi világbajnokságon ötödik lett a megfiatalított nemzeti együttes, amelynek akkor még Gulyás István volt a kapitánya. Az addigi másodedző Chema Rodríguez kinevezése óta a 2023-as vb-n nyolcadik helyen végzett a gárda, kiharcolva az olimpiai selejtezőtornán való indulást, az idei Eb-n pedig az ötödik helyet szerezte meg, ami a magyar válogatott történetének legjobb helyezése volt. 2020-tól 2023 nyaráig irányította a portugál Benficát is, de tavaly nyár óta már főállású magyar kapitány.

 A magyar válogatott jövő csütörtökön Tunéziával, szombaton Norvégiával, vasárnap Portugáliával játszik a tatabányai olimpiai selejtezőcsoportban. A nyári, párizsi ötkarikás játékokra az első két helyezett jut ki.

A TELJES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik