Női kézi Eurokupa: már az olimpiai selejtező lebeg a Golovin-csapat szeme előtt

Vágólapra másolva!
2024.02.26. 19:37
Az Eurokupán már az olimpiai selejtezőre készül a női kézilabda-válogatott (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar női válogatott Klujber Katrin nélkül vívja meg a Svájc elleni e heti két találkozóját, amelyet már az olimpiai selejtezőtornára való felkészülésre használ Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

 

Keleten kezdte, nyugaton fejezte be az Európa-kupa-sorozatot a magyar női kézilabda-válogatott, hiszen Norvégia elleni debreceni rajt után Svájccal szerdán Tatabányán, április hatodián – a norvég túrát követőn – Ausztriával pedig Győrben találkozik. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese ezt követően költözik majd vissza a cívisvárosba, ahol április 11. és 14. között a Főnix Arénában vívhatja ki az olimpiai részvétel jogát. Bár még négy mérkőzést játszik addig a nemzeti csapat, ez a cél lebeg a játékosok szeme előtt a mostani, telki összetartáson is, amelyet követően már csak áprilisban találkozik a keret. A lányoknak így nem sok idejük lesz meggyőzni a kapitányt, hogy ott a helyük a selejtezőn és – remélhetőleg – az ötkarikás csapatban.

A Svájc elleni szerdia és szombati összecsapásokon mindenesetre lesz hiányzó mindegyik oldalon: a mieinknél szájsebészeti beavatkozás miatt a ferencvárosi jobbátlövő, Klujber Katrin maradt k (a hétfői, sajtónyilvános edzésen sem vett részt), míg a vendégeknek a Svédországban légióskodó Melanie Felbert-t kell nélkülözniük.

A magyar válogatott a tavaly év végi világbajnokság óta nem találkozott, a több mint két hónapos kihagyás után pedig volt témája a lányoknak: a szövetségi kapitány szerint nagy örömmel fogadták egymást, és be nem állt a szájuk vacsora közben, mindenkinek akadt valami mesélni valója. A csapattagok hétfő délelőtt felmérésen vettek részt, majd a délutáni a megbeszélést követően vidáman léptek be a Telki Edzőközpont csarnokába az első labdás tréningre, amely előtt már várták őket a sajtó munkatársai. Nem meglepő, hogy a vb-t kihagyó játékosokat, Kácsor Grétát, Janurik Kingát, Faluvégi Dorottyát és Háfra Noémit faggatták a legtöbben, utóbbi széles mosollyal az arcán meg is jegyezte az újságírók gyűrűjében, hogy „ez a visszatérés szépsége.” Az interjúkat követően kezdetét vette az első idei közös foglalkozás: a bemelegítés alatt a talpunk alatt éreztük a technozene basszusát, hiszen a sportpadló minden rezgést továbbított. Ezután inga teszttel folytatta a munkát a keret, majd a foci helyett most játékos erősítő feladat következett – a csapatok elosztását kő-papír-ollóval döntötték el a párosok. A kapusok bemelegítése után aztán már a taktikai elemek gyakorlása és finomhangolása volt terítéken, Golovin elmondta, támadásban és védekezésben is próbálnak újítani egy-egy új elemmel a folytatásra.

 

 

– Majdnem másfél év elteltével került be ismét a válogatott keretébe. Milyen érzés újra a csapattal készülni?
– Nagyon izgatott vagyok, hiszen rég volt már az utolsó válogatott szereplésem. Amikor a szövetségi kapitány felhívott, nagyon boldog voltam, mert mostanra éreztem én is, hogy fizikailag készen állok a visszatérésre.

– Néhány hónapja klubot váltott, Podgoricából a Bietigheimhez szerződött. Megtalálta a számítását?
– Nagyon jól érzem magam Németországban, erre az intenzitásra, odafigyelésre volt szükségem, hogy visszatérjek a régi önmagamhoz. Volt egy egy hónapos átmeneti időszak, amíg meg kellett szoknom az új környezetet és felvenni a lendületet, az nagyon nehéz volt, de jó úton járok.

– Beszéltek a kapitánnyal, hogy milyen szerepet szán önnek a válogatottban?
– Most azért hívott, hogy megnézze, milyen állapotban vagyok fizikailag, hogy megy a döntéshozatal, az egy egy elleni játék. Jobb így, hogy személyesen látja, hogyan teljesítek, és remélem, utána hosszú távon is számít rám.

– Az olimpiai selejtezőn ráadásul szükség lehet egy jó formában játszó Háfra Noémire, főleg, hogy a balátlövő hiányposzt a válogatottnál.
– Bízom benne, hogy ott lehetek, jól teljesítek és segíteni tudom a csapatot. Debrecen nekem nagyon kedves helyszín, különleges lenne, ha onnan jutnánk ki Párizsba. Nagy álom ott lenni az olimpián, amióta visszatértem a sérülésből, csak ezen jár eszem. Minden nap azt sulykolom, hogy ott leszünk a csapattal.

HÁFRA Noémi, a női válogatott balátlövője

Kezdi visszanyerni régi önmagát HÁFRA NOÉMI

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Vámos Petra (DVSC Schaeffler), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Bordás Réka (Praktiker-Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Háfra Noémi (SG BBM Bietigheim – Németország)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)

Az Eurokupa 3–4. fordulójának programja
Február 28., szerda
17.00: Magyarország–Svájc, Tatabánya
19.15: Norvégia–Ausztria, Halden
Március 2., szombat
16.30: Svájc–Magyarország, Gümligen
Március 3., vasárnap
16.00: Ausztria–Norvégia, Innsbruck
Korábbi eredmények
Magyarország–Norvégia 31–38 (17–19)
Svájc–Ausztria 33–27 (18–11)
Ausztria–Magyarország 32–34 (15–19)
Norvégia–Svájc 44–29 (23–18)
Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Magyarország 2 (65-70), 3. Svájc 2 (62-71), 4. Ausztria 0
Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik