Lékai Máté: Kicsit úgy éreztem magam, mint aki az első világversenyén lép pályára

VINCZE SZABOLCS (München)VINCZE SZABOLCS (München)
Vágólapra másolva!
2024.01.13. 09:21
null
„Jobban kell játszanunk az elkövetkező mérkőzéseken, ha bármit is el szeretnénk érni ezen az Eb-n” (Fotó: Imago Images)
A hibákat Lékai Máté, a magyar válogatott irányítója és csapatkapitánya is pontosan látja. Lékai öt gólt szerzett a Montenegró elleni (26–24) Eb-csoportmeccsen, és miközben voltak nagyon szép megoldásai és hibái is, összességében sokat tett a nehezen kiharcolt győzelemért.


– Mi az első, ami eszébe jut a Montenegró elleni csoportmérkőzésről?
– Az, hogy tipikus első meccs volt. Persze örülünk a győzelemnek és a két pontnak, de tisztában vagyunk azzal, hogy jobban kell játszanunk az elkövetkező mérkőzéseken, ha bármit is el szeretnénk érni ezen az Európa-bajnokságon – mondta a magyar válogatott irányítója és csapatkapitánya, Lékai Máté a Nemzeti Sportnak. – Az első meccs egyébként akár egy gyengébb képességű ellenfél ellen is nehéz szokott lenni, ilyenkor mi is sokat hibázunk, idegesek vagyunk, remélem ezt most levetkőztük.

– Nem volt szép játék, de jól megfogták a tempót. Készültek a lerohanásaikra?
– Igen, tudtuk, hogy lerohanásokból nagyon veszélyesek, főleg, ha nagy lendülettel érkeznek a lövőik. De ők is felkészültek belőlünk, nagy meglepetéseket itt már senki sem tud okozni a másiknak, az egyéni képességek és a napi forma dönt: van, ahol sok kiemelkedő képességű játékos van, van, hogy a kapusteljesítmény dönt, és mivel egy Eb-n minden meccsnek óriás tétje van, folyamatosan küzdeni kell.

– Küzdelmesebb meccs volt, mint várták?
– Az első félidőben szerintem jobbak voltunk, főleg ahhoz képest, hogy az állás döntetlen lett a szünetre, de rengeteg apró hibánk volt, amivel meccsben tartottuk őket. A második félidő nagyon kiélezett és szoros volt, de nem várok mást a többi találkozótól sem. Ki-ki meccs volt a Montenegró elleni, a végén szerencsére mi jöttük ki jobban belőle, így van esélyünk továbbjutni, de a következő két mérkőzésen, Szerbia és Izland ellen dől el minden.

– Az döntött, hogy az ellenfél többet hibázott, mint mi?
– Nehéz ezt így megmondani, mert ők is sokat hibáztak, és mi is. Én például a kapusba lőttem a labdát félpályáról, mert egyszerűen nem tudtam tovább vezetni, annyira vakszos volt, de tudom én is, hogy meg kellett volna állnom. Aztán a következő támadásnál az ellenfélnek passzoltam, mert ugyanúgy leragadt a labda, és kétszer indulás lett volna. Előfordul az ilyen sajnos, de remélem ez volt az utolsó. Szerencsére a végén nem számított, de kicsit úgy éreztem magam, mint aki az első világversenyén lép pályára, bennem is ugyanolyan drukk és adrenalin volt, mint bárkiben.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 26–24
(14–14)
München, Olympiahalle, 12 128 néző. Vezette: I. Covalciuc, A. Covalciuc (moldávok)
MAGYARORSZÁG: PALASICS – Krakovszki Zs. 3, Ancsin G. 2, SIPOS A. 1, BÁNHIDI 6, Szita 2, Lékai 5 (2). Csere: Bóka 2, Hanusz 1, Bodó, Ligetvári, Rosta M. 1 (1), Ilic Z. 1, FAZEKAS G. 1, Máthé 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
MONTENEGRÓ: SZIMICS – M. Radovics, B. Vujovics 4, Klaudjerovics, Lazovics, BOROZAN 6, M. Vujovics 4 (2). Csere: Csepics, Gribovics 1, Csavor 1, Andelics, L. Radovics 1, DRAGASZEVICS 6, Bakics 1, Bozsovics. Szövetségi kapitány: Vlado Sola
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–3. 9. p.: 6–4. 18. p.: 9–7. 23. p.: 11–9. 28. p.: 14–11. 38. p.: 19–16. 42. p.: 19–19. 48. p.: 20–19. 53. p.: 23–23. 55. p.: 25–24
Kiállítások: 14, ill. 14 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 3/2

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik