Kézilabda: Köztünk nincs határ – dalpremier előzte meg a férfiválogatott meccsét

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2024.01.06. 11:14
A magyar férfi kézilabda-válogatott csehek elleni felkészülési mérkőzés előtt került sor a Magyar Kézilabda-szövetség felkérésére készült Köztünk nincs határ című dal ősbemutatójára a tatabányai sportcsarnokban. 

A Magyar Kézilabda-szövetség 2019-ben kezdte el a határon túli magyar kézilabdázást támogató programját, az „Együtt növünk fel!” alapítvány révén, Székelyföldön (Székelyudvarhely), Felvidéken (Dunaszerdahely), Délvidéken (Ada) és Partiumban (Szatmár), a közelmúltban pedig Kárpátalja is bekapcsolódott a programba, amelynek célja a történelmi Magyarország területén élő és tevékenykedő kézilabda-aktivitás fejlesztése, a sportszakmai fejlődés biztosítása, valamint a nemzeti identitás erősítése.

Ez utóbbi jegyében a felvidéki Storyum zenekar megalkotta a „Köztünk nincs határ” című dalt, amelynek koncepciója egy olyan közös kulturális érték létrehozása, amelyben a zene és a szöveg közös gondolatvilágot, mondanivalót, stílusjegyeket hordoz magán. Vezérelvként jelentkezett az alkotómunka során, hogy a határainkon kívül élők miként látják és főleg érzik az anyaországgal való kapcsolatot. Hiszen a sportban vezérelv, hogy erőinket összemérjük, a magyarlakta területeken viszont fontos, hogy azokat össze is adjuk!

– A Magyar Kézilabda-szövetség évek óta szívén viseli a határon túli magyar kézilabdázás fejlesztését, programot is indítottunk erre, amelyben az állam is parterünk. Elsősorban szakmai okokból kezdtük meg a projektet, hiszen számos tehetség rejtőzik az anyaországon túl, akiknek a kiteljesedéséhez szeretnénk hozzájárulni, de a szűken vett sportszakmán kívül egy magasztosabb cél is vezet minket, ez pedig az összetartozás érzése– hangsúlyozta Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója. –Ennek jegyében jött az ötlet, hogy egy dal is szóljon tőlünk és hozzánk, és mindazokhoz, akik számára akár a kézilabdázásban, akár azon kívül szintén fontos, hogy együtt gondolkozzunk és együtt érezzünk. Ezt az üzenetet hordozza a Köztünk nincs határ, amelynek hivatalos premierjét a férfiválogatott januári tatabányai mérkőzésére időzítettük.

– A Magyar Kézilabda-szövetség olyan dalt szeretett volna életre hívni, amely átnyúl Magyarország határain, minden magyarlakta területre. Óriási megtiszteltetés, hogy mi alkothattuk meg a Köztünk nincs határ című dalt, amit több mint száz zenész részvételével készült, szimfonikus zenekar is közreműködött– emelte ki Janik Zsolt, a Storyum zenekar vezetője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik