Férfi kézilabda Eb: nincs első számú kapus a magyar válogatottnál

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.09. 11:24
null
Porobic Harisék (jobbról a második) nem jelöltek ki első számú kapust (Fotó: Török Attila)
A magyar férfi kézilabda-válogatott szakmai stábja nem nevezett ki első számú kapust a héten kezdődő németországi Európa-bajnokság előtt.

 

„Mindig azt mondom, nem jelent semmit az, hogy első számú kapus, hiszen lehetséges, hogy egy mérkőzésen taktikai szempontból más fog kezdeni” – nyilatkozta hétfőn az MTI-nek Porobic Haris kapusedző.

A nemzeti csapat legutóbb a 2010-es Európa-bajnokságon szerepelt világversenyen Mikler Roland nélkül. A Szeged játékosa a mostani kontinenstornát egészségi okok miatt hagyja ki. A legutóbbi öt világversenyen Székely Márton volt a magyarok másik kapusa, ám a Tatabánya kézilabdázójára most nem számítanak. Ezúttal a balatonfüredi Andó Arián, a tatabányai Bartucz László és a spanyol CB Ciudad de Logrono együttesét erősítő Palasics Kristóf került az utazó keretbe.

Porobic úgy fogalmazott, sajnálja, hogy Mikler ezúttal nem tagja a csapatnak, mert mindig pluszmotivációt ad a többieknek, de a jelenlegi trió tagjai is tudják „húzni egymást” a minél jobb eredményért. Hozzáfűzte, Székely az idősebbek közé tartozik, de a bő keretben továbbra is ott van, és ha esetleg cserélni kell, akkor számíthatnak rá.

„Mindig annak kell a kapuban lennie, aki a legjobban véd. Lehet, hogy már a tizedik percben cserélni kell, de lehet, hogy végigvédi a meccset. Ennek a joga a szövetségi kapitány kezében van – de folyamatosan beszélünk, egyeztetünk –, ő a mérkőzések előtt az ellenfelek ismeretében nevezi meg, hogy ki lesz a kapus” – magyarázta.

A kapusedző elmondta, Chema Rodríguez szövetségi kapitány javaslata volt, hogy adjanak lehetőséget az új generáció képviselőinek, és „én már akkor is azt mondtam, hogy jönnek a trónkövetelő fiatalok”, amikor a lengyelekkel játszottak két edzőmeccset novemberben.

Mint kifejtette, minden kapusnak az az egyik feladata, hogy segítsen a védőfalnak, hiszen ők jól látják, mi történik az egész fal előtt. Azon is dolgoznak, hogy a kapuvédők a lehető legjobban irányítsák a védekezést, és olyan segítséget nyújtsanak a védőfalnak, amivel a saját dolgukat is megkönnyítik.

„A vége felé járunk a munkának, hiszen pénteken kezdődik az Európa-bajnokság. Még vannak finomításra váró dolgok, de jó úton haladunk, a felkészülés eddigi részében mindent megtettünk a kapusok és a védőfal közötti összhang együttműködésére” – szögezte le Porobic.

A válogatott pénteken Tatabányán 26–25-re elveszítette a Csehország elleni edzőmérkőzést. Az első félidőben Palasics, a másodikban Bartucz védett. Másnap a csapat négy góllal legyőzte a cseheket a Telkiben rendezett zárt kapus, nem hivatalos felkészülési találkozón, amelyen Andó is sokat védett. A kapusedző közölte, alapvetően elégedett volt a három játékos teljesítményével, de voltak hibáik, amelyeket a hátralévő néhány nap során ki kell javítani.

A magyarok a müncheni C-csoportban pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, jövő kedden pedig Izlanddal találkoznak, mindhárom meccs 20.30-kor kezdődik. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok: 
Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők:  Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők:  Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2024. január 10–28., Németország)
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Düsseldorf – nyitó forduló, Berlin):
Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc
B-csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia
C-csoport (München): Izland,Magyarország, Szerbia, Montenegró
D-csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek
E-csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia
F-csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 12., péntek, 20.30:
Magyarország–Montenegró
Január 14., vasárnap, 20.30: Magyarország–Szerbia
Január 16., kedd, 20.30: Magyarország–Izland

A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a kontinensviadal középdöntőjébe.
A középdöntők helyszínei: Köln (A–B–C-ág), Hamburg (D–E–F-ág)
Elődöntők, helyosztók, döntő: Köln

Olimpiai selejtező: 2024. március 14–17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik