Férfi kézilabda Eb: az első tízbe jutást tűzte ki célként az MKSZ a magyar válogatott elé

Vágólapra másolva!
2024.01.08. 14:41
null
Ilyés Ferenc (balra) és Chema Rodríguez a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Földi Imre)
Sajtótájékoztatóval vezette fel a szerdán kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságot a magyar szövetség, melyen Ilyés Ferenc, az MKSZ elnöke elmondta, az elnökség a csoportból való továbbjutáson felül a tíz közé jutást tűzte ki célként a válogatottunk elé.

Ilyés Ferenc, a magyar szövetség elnöke azzal kezdte, hogy 2019-ben még együtt szerepelt világversenyen a mostani keret több játékosával, ezúttal azonban új szerepben vesz részt az Eb-n, és a pálya mellől fog szurkolni a csapatnak Münchenben, majd reménye szerint Kölnben.

Sokan beszélnek az olimpiai selejtező fontosságáról, azonban az Európa-bajnokságnak is nagy súlya van, nem lehet félvállról venni – folytatta, majd kitért az elvárásokra. – Az első körben tovább kell jutni a csoportból, majd az MKSZ elnökségének döntése értelmében az első tízbe jutás a hivatalos célkitűzés. Azért is ezt határoztuk meg, mert láttuk, mennyire erős a mezőny. Az összes verseny közül az Eb a legerősebb. Az EHF is a mi csoportunkat tartja legkiegyensúlyozottabbnak, a napi forma fog dönteni a négy csapat között. Bízom a srácokban,hogy elérik azt az eredményt, amit szeretnénk és amit ők is szeretnének.” tette hozzá Ilyés, aki igazi kézilabdaünnepet vár az Eb ideje alatt Németországban.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány először röviden magyarul szólt a megjelent újságírókhoz, majd elárulta, a szűk vereséggel záruló csehek elleni felkészülési mérkőzésen nem mutattunk meg mindent, mert a televízió is közvetítette a találkozót. A szombati, zárt kapus, nem hivatalos meccsen már azt gyakorolta a csapat, amit az Eb-n is játszani szeretne, és az egy igen jól sikerült mérkőzés volt.

Egyértelmű célunk a csoportból való továbbjutás. Az első meccs különösen fontos lesz, Montenegró nagyon erős, sokat fut és sok játékosa visszatért a csapatba, akik korábban nem játszottak. Ha nyerünk ellene, akkor arra lehet építeni. Izlanddal az elmúlt három évben minden világversenyen találkoztunk, kiválóan ismerjük egymást, az a célunk, hogy megverjük. Nagyon elégedett vagyok a játékosokkal, kiváló munkát végeztek, ötvözete a keret a rutinos és a fiatal játékosoknak. Száz százalékot fogunk adni, nem mérlegeljük azt, hogy mi volt a múltban, csak erre a világversenyre koncentrálunk” jelentette ki a spanyol szakember.

A felkészülési meccset betegség miatt kihagyó csapatkapitány, Lékai Máté már jobban van, és ennek szellemében egy meglepő kijelentéssel indított.

Az lenne a legjobb, ha nem kellene márciusban olimpiai selejtezőt vívnunk, mert megnyerjük az Eb-t mondta egy mosoly kíséretében a Ferencváros irányítója. Komolyra fordítva, egyelőre Montenegróra készülünk, de ismerjük a többi csapatot is, Izlanddal minden évben játszunk. A három csoportellenfelünk még nincs ott az olimpiai selejtezőn, így ez az utolsó lehetőségük, hogy kiharcolják a részvételt. A szerbeknek korábban sok jó játékosuk volt, de csapatként nem voltak annyira ütőképesek, most viszont a spanyol edző irányításával csapatként is jól működnek. Figyelni kell rájuk, veszélyesek, klasszis játékosok v annak a keretben.”

Bánhidi Bence leszögezte, mindig a következő feladatra összpontosít, ami jelenleg az Európa-bajnokság, tehát most csak azon van a hangsúly. „Mindhárom ellenfelünk gyors játékot játszik, de ez manapság már megszokott. Fizikálisan rendben vagyunk, fel tudjuk venni velük a versenyt” – nyilatkozta a Szeged beállója.

Ligetvári Patrik, a Veszprém balátlövője közölte, az idei évben kétszer szeretne eljutni Kölnbe. A kontinenstorna középdöntője az első alkalom, a Bajnokok Ligája négyes döntője lesz a második.

A magyar csapat január 12-én, Münchenben Montenegró ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését, majd 14-én Szerbia, 16-án pedig Izland lesz az ellenfél. A csoportból az első két helyezett jut tovább a kölni középdöntőbe, ahol az A- és a B-csoport két-két legjobb csapatával mérkőzik meg. A papírforma alapján itt olyan sportági nagyhatalmak jöhetnek szembe, mint a házigazda Németország, Franciaország, Spanyolország és Horvátország. Ezekből a meccsekből biztosan sokat tudna tanulni a nemzeti csapatunk.

Az Eb-re 20 játékos nevezhető (pontosan ennyi játékost viszünk is magunkkal, a névsort lejjebb láthatják), akik közül mérkőzésenként 16 kézilabdázó szerepelhet. A 20 fős és a 35 fős keret között 2-2 játékos cseréje lehetséges az Európa-bajnokság csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

Az Európa-bajnokságot követően az együttes március 14–17. között vb-8. helyének köszönhetően olimpiai selejtezőt játszhat. A kvalifikációs tornák helyszíne és csoportbeosztása az Eb-t követően válik ismertté a Nemzetközi Kézilabda-szövetség döntése alapján, de a Magyar Kézilabda-szövetség is beadta pályázatát a selejtező megrendezésére.

A TELJES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok:
Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2024. január 10–28., Németország)
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Düsseldorf – nyitó forduló, Berlin):
Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc
B-csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia
C-csoport (München): Izland,Magyarország, Szerbia, Montenegró
D-csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek
E-csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia
F-csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 12., péntek, 20.30:
Magyarország–Montenegró
Január 14., vasárnap, 20.30: Magyarország–Szerbia
Január 16., kedd, 20.30: Magyarország–Izland

A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a kontinensviadal középdöntőjébe.
A középdöntők helyszínei: Köln (A–B–C-ág), Hamburg (D–E–F-ág)
Elődöntők, helyosztók, döntő: Köln

Olimpiai selejtező: 2024. március 14–17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik