Férfi Eb: Leküzdöttem a démonjaimat – Ancsin Gábor

VINCZE SZABOLCS (KÖLN)VINCZE SZABOLCS (KÖLN)
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 10:00
A jobbátlövő Ancsin Gábor 33 évesen is erőssége tud lenni a magyar válogatottnak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A magyar férfi kézilabda-válogatott első számú jobbátlövőjét Ancsin Gábornak hívják, aki ezen a Eb-n ünnepelte 150. válogatottságát, és aki világversenyről világversenyre egyre nagyobb szerepet játszik a védelemben és a támadásban is.

Átlövőink közül a legtöbb gólt a balkezes Ancsin Gábor szerezte a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon, hat meccsen harmincháromszor lőtt kapura, hússzor talált be, ami hatvanegy százalékos lövőteljesítmény. Ezzel a harmadik helyen áll a magyar válogatott házi góllövőlistáján a beálló Bánhidi Bence (22 gól) és az irányító Lékai Máté (21 gól) mögött, az átlövők közül pedig megelőzi Máthé Dominikot (14 gól), Bodó Richárdot (13 gól), Szita Zoltánt (10 gól), Ilic Zorant (3 gól) és Ligetvári Patrikot (2 gól).

Ez a statisztikai adat ugyanakkor jól mutatja azt is, hogy a Tatabánya jobbátlövője sokat fejlődött az elmúlt években, már nemcsak a védelemben biztos pont, hanem a támadásokból is kiveszi a részét, és a külső szemlélő okkal érezheti úgy, hogy minden egyes világversenyen jobban és jobban teljesít.

„Nem akarok nagyon belemenni ennek elemzésébe, de azt hiszem, leküzdöttem a démonjaimat. Rá kellett jönnöm, ha rosszabb periódusba kerül az ember, egyedül kell kilábalnia belőle, mert senki sem teszi meg helyette. Persze vannak, akik segítenek, de magának kell ráéreznie, mi az, ami gátolja a teljesítményét – mondta Ancsin Gábor a Nemzeti Sportnak a csapat kölni szállásán. – Korábban volt olyan problémám, hogy nem mertem kapura lőni, vagy ha egy-két lövés nem sikerült, máris elment az önbizalmam, és vele együtt a kedvem is a próbálkozástól. Úgy érzem, ebben változtam talán a legtöbbet, már tényleg bízom magamban, elhiszem, hogy képes vagyok arra, amit elvárnak tőlem, az edzői stáb ráadásul mindent meg is tesz, hogy a játékosok önbizalma rendben legyen.”

Az átlövő két és fél éve apa lett, ami egyrészt az egyik legjobb dolog, ami történt vele az életében, másrészt megtanította következetesebbnek lenni. Sokat jelent neki az is, hogy míg Veszprémben 2016 és 2019 között nem játszott sokat, utána egy évre elment a Ferencvároshoz, majd Tatabányára, és mindkét klubban élvezte és élvezi az edző bizalmát, ami az önbizalmának is nagyon jót tett.

A magyar válogatottban világklasszis jobbátlövőnk, Nagy László 2019-es visszavonulása után megnyílt a lehetőség a fiatalabbak előtt, akik a Barcelona és a Veszprém sztárjátékosa mögött éveken át kevesebb szerephez jutottak. Jelenleg hárman osztoznak a poszton. Máthé Dominik és Ilic Zoran még keresi önmagát sérülése után, így egyértelműen elmondható, hogy a nemzeti csapat első számú és legjobb formában lévő, leghasznosabb jobbátlövőjét Ancsin Gábornak hívják

„Ez a szerep nagyobb felelősséggel is jár, de jó érzés, ha számítanak az emberre. A játékosnak olyan ez, mint egy álom beteljesülése – fogalmazott a 33 éves Ancsin, aki továbbra is kritikus magával szemben. – Sohasem vagyok elégedett magammal, mindig azt keresem, hogyan lehetne fejlődni, miben lehetne többet nyújtani, többet segíteni a csapatnak. A válogatottban nekem teljesen mindegy, hányas számú vagyok, hogy egy percet, tizenötöt vagy hatvanat játszom-e. Megtiszteltetés itt lenni, már gyerekként ez volt az álmom, és örömmel tölt el, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak.”

Ancsin szerint a csapaton belüli szerepe is megváltozott, azon játékosok közé tartozik, akik már sok nagy tornát végigküzdöttek a válogatottal, Horvátország ellen ünnepelte 150. válogatottságát, a keretből egyedül Lékai Máténak van több meccse (172) piros-fehér-zöldben. Jobbátlövőnknek jó látnia a fiatalok hozzáállását, zokszó nélkül beleállnak a munkába, nem haragszanak meg a kritika miatt, nincsen sértődés, ha valaki kevesebbet játszik, ez pedig megkönnyíti mindenki dolgát.

„Két hét után még a motivációval sincs gond, egyedül a család hiánya nehéz, de tudjuk, hogy van még dolgunk az Eb-n, még nincs vége – tette hozzá. – Majd ha lefújják az utolsó meccset, ami reméljük, nem a franciák elleni lesz, akkor lehet számot vetni, addig nem. A napirendünk már kicsit monoton, hiszen két hete csináljuk ugyanazt: eszünk, videózunk, edzünk, meccset játszunk és alszunk. De mivel mindenki tudja, mi a dolga, és fegyelmezetten el is végzi, így könnyebb hajtani a mókuskereket.”

Azon ő is meglepődött, hogy bár kikaptunk a németektől, még a hatodik meccsen sem érződött, hogy a csapat fáradt lenne. Noha ilyenkor menetrendszerűen jönni szokott, nem érzett fásultságot, pedig az osztrák mérkőzés óta kisebb betegséggel küzd. Reméli, az utolsó középdöntős találkozón, szerdán a franciák ellen nem az lesz a forgatókönyv, hogy az ellenfélnek minden sikerül, nekik pedig szinte semmi.

A 2021-es egyiptomi világbajnokságon már játszottak ki-ki meccset a franciák ellen, mégpedig a negyeddöntőben, azaz a kieséses szakaszban. Minden adva van, hogy ezúttal is jó mérkőzést játsszunk, győzelem esetén ez lenne a magyar válogatott történetének első Európa-bajnoksága, amelyet pozitív mérleggel zár – és ha minden jól alakul, még folytathatja is a küzdelmet a középdöntő után.

Chema Rodríguez, a válogatott szövetségi kapitánya: 
Az elmúlt napokban csak a betegséggel voltak gondjaink, a kondícióval nem. Nagyon jól dolgozunk a srácokkal, megfelelően forgatjuk a csapatot, és nagyon figyelünk a regenerációra. Bírni fogjuk erővel Franciaország ellen, és az utána következő meccsre is készen állunk. Hallottam olyan véleményeket, hogy a franciák talán a második csapatukkal játszanak, de látták, kik vannak ebben a második csapatban? Semmivel sem gyengébbek az elsőnél! A mezőnyhöz képest más szintet képviselnek, ellenük még az sem mindig elég, ha rossz napot fognak ki, te pedig jót.

 

 

Ilic Zoran, a válogatott jobbátlövője:
Támadásban nem tudtam formába lendülni a sérülésem után, de védekezésben stabilnak érzem a teljesítményemet, a klubomban is inkább ott vetettek be. Hamburgban azonban megsérült a poszttársam, így nyárig egyedül leszek, több játéklehetőséget kapok elöl és hátul is. Az önbizalmam visszajött azzal, hogy az Eb-n meccseket nyertünk, és védekezésben tudtam segíteni a csapatnak, azon dolgozom, hogy támadásban is így legyen. A franciák ellen a kulcs megint csak a védekezés lesz, ami az osztrákok és a németek elleni meccset leszámítva szerintem eddig nagyszerűen működött, így van miben bízni.

 

 

ELLENFÉLNÉZŐ Következik: Franciaország

A francia válogatott nemcsak a valaha volt egyik legsikeresebb együttes a sportágban, de a németországi Európa-bajnokság fő esélyese is. Tele van világsztárokkal, négy játékosa – Kentin Mahé, Nedim Remili, Hugo Descat és Ludovic Fabregas  – játszik a Telekom Veszprémben, hárman-hárman kézilabdáznak a Barcában, a PSG-ben és a Kielcében, egyedül talán kapusposzton nem olyan erős, mint szokott. Bár magasabban jegyzett csapat a magyarnál, olykor kifejezetten jó meccseket szoktunk játszani vele, mint az egyiptomi világbajnokságon is. A szerdai összecsapásnak a franciák számára nincs nagy tétje, hiszen a csoportelsőséget már senki sem veheti el tőlük a középdöntőben, így még az is előfordulhat, hogy a sztárjaikat pihentetik a négyes döntőre. Erre persze nem alapozhatunk.

Olimpia: 1. hely (2008, 2012, 2021) – 8 részvétel
Világbajnokság:1. hely (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017) – 19 részvétel
Európa-bajnokság:1. hely (2006, 2010, 2014) – 15 részvétel
Magyar mérleg ellene:9 mérkőzés, 18 győzelem, 3 döntetlen, 18 vereség, 935–909-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:2021. január 27., Gíza, világbajnoki negyeddöntő: Franciaország–Magyarország 35–32 (kétszeri hosszabbítás után, 12–14, 30–30, 32–31).
Legjobb dobók:Bánhidi 6, Bóka, Lékai 5-5, Máthé, Szita 4-4

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 4. FORDULÓ
I. CSOPORT (KÖLN)
15.30: Izland–Ausztria (Tv: M4 Sport)
18.00: Franciaország–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Németország–Horvátország (Tv: M4 Sport)

II. CSOPORT (HAMBURG)
Szlovénia–Dánia 28–25 (17–14)
Hollandia–Portugália 33–33 (17–15)
Svédország–Norvégia 33–23 (15–12)

I. CSOPORTGYDVL – KGk P
1. Franciaország44139–122+17 8   
2. Németország4211113–107+6 5   
3. Ausztria4121108–112–4 4   
4. MAGYARORSZÁG422119–116+3 4   
5. Izland413116–128–12 2   
6. Horvátország413116–126–10 1   
II. CSOPORTGYDVL – KGk P
1. Dánia541158–132+26 8   
2. Svédország532147–144+3 6   
3. Szlovénia532145–147–2 6   
4. Portugália5212163–172–9 5   
5. Norvégia523150–149+1 4   
6. Hollandia514154–173–19 1   

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik