Összeomlás a szünet után: kikaptunk Montenegrótól

Vágólapra másolva!
2023.12.04. 20:20
null
A fordulás után összezuhant a magyar válogatott (MTI/Illyés Tibor)
A magyar női kézilabda-válogatott háromgólos félidei vezetését követően a második játékrészben tizenhárom percig nem talált be Montenegró ellen, s a 24–18-ra elvesztett mérkőzéssel nagy hátrányba került a középdöntő előtt a világbajnokságon. A mieink két pontot visznek magukkal, és az első mérkőzésüket csütörtökön játsszák Göteborgban, az A-csoport 3. helyezettjével.  



NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR , 3.FORDULÓ

B-CSOPORT (HELSINGBORG)
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 24–18 (7–10)
Helsingborg, 1056 néző. V: Hansen, Madsen (dánok)
MONTENEGRÓ: BATINOVICS – N. Bulatovics, Ivanovics, BRNOVICS 7, A. Popovics, Deszpotovics, MUGOSA 8 (5). Csere: Rajcsics (kapus), GRBICS 4, Godecs, Pletikoszics 4, Pavicsevics 1, Malovics, Nada Csorovics, B. Klikovac, Natasa Csorovics. Szövetségi kapitány: Bojana Popovics
MAGYARORSZÁG: Böde-Bíró – Győri-Lukács 3, Klujber 2 (1), Vámos P. 3, Bordás, Kuczora 1, Szöllősi-Schatzl 1. Csere: Szemerey (kapus), Papp N. 3, Simon P. 2, Pásztor N. 1, Füzi-Tóvizi, Debreczeni-Klivinyi, Töpfner, Márton G., Juhász G. 2. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 8. perc: 3–1. 12. p.: 3–3. 14. p.: 4–3. 18. p.: 4–6. 24. p.: 6–7. 40. p.: 14–11. 49. p.: 16–14. 53. p.: 19–14. 55. p.: 21–17
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Bojana Popovics:
– Az első félidőben is jók voltunk, de tudtuk, ha a védelmünk kemény marad, az eredmény is meglesz. Ehhez kellettek Marta Batinovics védései és az okos támadásaink is.

ÖSSZEFOGLALÓ

Első komolyan vehető mérkőzését játszotta hétfőn a dán–norvég–svéd közös rendezésű világbajnokságon a magyar női kézilabda-válogatott, amely annak ellenére kapott ki Montenegrótól, hogy az elmúlt két hétben tulajdonképpen végig erre az összecsapásra készült.

Hogy ez lesz a magyar csapat első valódi tétmeccse, már a fogadóirodák ajánlataiból is látszott, ugyanis a csoportkörben most először fordult elő, hogy egyáltalán tenni lehetett a győzelmére – a mieinkre átlagosan 1.35-ös, ellenfelünkre négy és feles szorzót adtak a bukmékerek. Ettől függetlenül mindenki tisztában volt vele, hogy a balkániak elleni találkozó nem lesz sétagalopp – a játékosok is számtalanszor nyilatkozták, hogy kemény és harcias együttes a montenegrói, s a szállásunkon a reggeli közben megkérdezett magyar szurkolók is szoros csatát vártak.

A montenegróiak játéka egyébként alapvetően az osztrákokéhoz hasonlítható: ha labdaszerzés után három gyors passzból nem sikerül gólig vinniük a lerohanást, megállnak, és a cserék után lassú lefolyású támadásokat vezetnek. Ezt a stílust azonban nagyban meghatározza a válogatott korábbi csapatkapitányának hiánya, ugyanis a keretből kitett Milena Raicsevics nélkül a Buducsnoszt Podgorica – amely ellenfelünk gerincét, valamint szövetségi kapitányát adja – játéka is felgyorsult, igaz, ez az első két csoportmérkőzésen egyáltalán nem látszott.

Ahogy várható volt, a két sérült szélső, Győri-Lukács Viktória és Márton Gréta visszatért a pályára, így ezúttal ismét kimaradt a Kamerun ellen debütáló Bukovszky Anna, valamint a jobbátlövő Albek Anna.

Már a himnuszok alatt is látszott, hogy élet-halál harc vár a két csapatra, s hogy a lelkesedést erősítse a lányokban, a nagyjából nyolcvan főre duzzadó magyar tábor az „Együtt, egymásért, a hazáért” feliratot feszítette ki a lelátón a bemutatás alatt. Ilyen előjelek után nem meglepő, hogy óriási elánnal vetették bele magukat a csapatok a mérkőzésbe, csúsztak-másztak minden labdáért, a védelmek pedig kifejezetten kemények voltak. Támadásban mindenesetre az első hét magyar akcióból csak kettőt sikerült gólra váltani – előbb Győri-Lukács, majd a másik szélen Szöllősi-Schatzl Nadine talált be.

A magyar kapuban ezúttal is fantasztikusan védett Böde-Bíró Blanka – az első félidő vége előtt egymás után három bravúrt mutatott be –, a helyzeteket azonban nehezen fejezték be a lányok, így alig negyedóra elteltével időt is kért Golovin Vlagyimir. A folyamatos montenegrói füttykoncertben aztán csak összejött a fordítás. Sőt, emberhátrányból növelte előnyét a magyar csapat, miután a balkániak egymást követően három támadást elszórakoztak.

A kispad is együtt élt a mérkőzéssel: minden jó megmozdulást hangos kiáltással ünnepeltek meg a mieink, akárcsak a montenegrói hibákat. A hatos falak egyébként az egész játékrész alatt jól tartották a támadókat, így gólszegény 10–7-es első félidőt követően magyar előnyről jöhetett a folytatás.

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A szünet után emberhátrányban kezdtek a mieink, de gyorsan kiegyenlítődött a pályán a létszám, miután az ellenfél is rosszul cserélt. A lendületét mindenesetre ez sem vetette vissza – Marta Batinovics sorozatban öt magyar lövést hárított, így 11–11-nél utolérte a mieinket a rivális, mi több, a vezetést is átvette. Jött is az újabb magyar időkérés, de ez sem használt. Szegény embert az ág is húzza alapon a lányok előbb újabb labdát adtak el, majd Bordás Rékát állították ki a játékvezetők, s a hozzá járó hétméterest sem hibázták el a montenegróiak.

A tizenhárom (!) perces magyar gólcsend végére Vámos Petra tett pontot, de amikor tartósan közelíthettek volna a lányok, jöttek a technikai hibák, vagy Batinovics állta útját a labdának. A hajrá kezdetén ráadásul először nőtt négyre, majd ötre az „oroszlánok” előnye (19–14), és hiába szólt a „Harcoljatok! Harcoljatok!” kiáltás a lelátóról, innen már nem volt visszaút. A végére összeroppant a magyar együttes, ugyanis bármivel próbálkozott, mindenre volt válasza Bojana Popovics együttesének.

A montenegrói edző az utolsó percekben minden góljuknál látványos táncot lejtett a kispad előtt, és volt is oka az örömre, ugyanis 24–18-as győzelmével csapata hatalmas előnybe került a magyar válogatottal szemben.

A mieink két pontot visznek magukkal, és az első mérkőzésüket csütörtökön játsszák Göteborgban, az A-csoport 3. helyezettjével.

A másik hétfői mérkőzésen
Kamerun–Paraguay 26–23 (12–12)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Montenegró 3 3 90–55 +35 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 92–56 +36 4
3. Kamerun 3 1 2 57–87 –30 2
4. Paraguay 3 3 61–102 –41 0

 

PERCRŐL PERCRE

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Papp lövése is a kapusé.

60. perc Pletikoszicsnál belemenés, Juhász betörése gólt érdemelt. 24–18

2 ponttal megyünk a középdöntőbe, Göteborgba.

59. perc Montenegrói időkérés.

A végére teljesen szétestünk sajnos, miközben Popovics önkívületben ölelgeti a játékosait egy jó védekezés után.

59. perc Brnovics ismét betalál. A tőle megszokott és elvárt módon. Papp betörése jó, de lövése a kapusé.

58. perc Márton ziccerben... a lécre lő.

57. perc Papp lövése a kapusé, Pletikosza elfutás után meg végleg eldönti a meccset. Mugosa is betalál, jobbról, jobbal, 23–17.

56. perc Juhász és Pásztor ismét remekül megéri magát. Pletikoszics könnyed góllal válaszol.

55. perc Grbics a földről jobbal a szaggatottról Bíró lába között a kapuba lő. Ennyi akkor. 21–16

54. perc Montenegrói időkérés.

54. perc Lukács azonnal eredményes a jobb szélről!

54. perc Popovicsnak két perc Juhász ellökéséért.

A két kispad között is látványos a különbség, a mieink egyre inkább beletörődve figyelik a meccs alakulását, és hogy képtelenek vagyunk kivédekezni a montenegrói akciókat.

53. perc De Pásztor és Juhász összjátéka gólt ér. De Brnovics könnyed gólt szerez ismét.

53. perc Grbics elképesztően nagy gólt vág a szaggatott elől a jobb felsőbe! 19–14. Most elúszhat a hajó...

52. perc Acélkemény védekezésre váltunk, kész csoda, hogy Bordás a pályán van még. De Brnovics ellen csak így lehet, és így is kell!

51. perc Papp átlövése a falról a kapus elé perdül.

51. perc Magyar időkérés.

Először négygólos Montenegró előnye.

51. perc Simon lövése sajnos közel sem ilyen pontos, Pavicsevics hétméteres lövése a bal szélről... a labda a bal sarokban köt ki. 18–14

50. perc Brnovics ismét kiharcol egy hetest, Mugosa most a bal sarokba lő. 5/5

49. perc Jó védekezés után Papp eredményes a jobb szélről, a hosszú sarokba lőve gyors elfutás után. 16–14

48. perc Márton és Grbics ziccere is a kapusoké, de rontott előtte Simon is.

47. perc Grbics meg alulról talál a léc alá, Bíró erre nem számított.

46. perc Simon azonnal válaszol ravasz átlövésből, minimális felugrással, Vámos passza után. 15–13!

45. perc Lukács löki Deszpotovicsot, hetes, Mugosa a jobb felsőbe lő.

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

 

Vámos Petra 13 perces magyar gólcsendet tört meg.

45. perc Vámos Simon passza után betör két védő közé, elfekszik oldalra a levegőben, és jobbal a kapus lába között gólt lő.

44. perc Pásztor remekül védekezik most Brnoviccsal szemben.

A rendezők kikövezték maguknak az utat az elődöntőig, kiakadt a korábbi svéd kapitány.

43. perc Klujbernél belemenés, Deszpotovics kitalálta, mi következik a csel után. Hét eggyel áll a fordulás után Montenegró.

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

41. perc Kuczora szabaddobása a kapusé, Pletikoszicsot mi blokkoljuk. Most kellene 1-2 vezéregyéniség...

40. perc Mugosa jobbal Szemerey fölött a léc alá lő, hatos sorozatban a montenegróiak. 14–11.

40. perc Bordás lerántja Brnovicsot, hetes és két perc.

40. perc Vámos átlövése a szurkolóké.

39. perc Magyar időkérés.

Alaposan visszaengedtük Montenegrót a meccsbe... Batinovics sorozatban hármat is védett nekünk, ezalatt ellenfelünk ledolgozta háromgólos hátrányát, majd két labdát kidobtunk oldalra, Brnovics kétszer megkapta a falban, és máris kettő oda.

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Támadásban egyre görcsösebbek vagyunk, miközben Montenegrónak sikerül ránk kényszerítenie az akaratát. A montenegrói szurkolók pedig a lelátón a lábukkal dobolva hergelik a csapatukat.

39. perc Klujber lövése pocsék, Brnovics beállóból menetrend szerint eredményes. 13–11.

38. perc
Schatzl ziccerből nagyon a léc fölé lő! De Bíró védii Brnovics ziccerét. De csak az elsőt... 12–11!

37. perc Pletikoszics
elmegy Kuczora mellett, és a jobb alsóba lő a hatos elől, kissé jobbról. 11–11

36. perc Brnovicccal nem bírunk sajnos, 10–11.

35. perc Klujber után Lukács, Schatzl és Kuczora lövését is védi Batinovics.

34. perc Mugosa hetese ismét jó.

32. perc Két perc Pletikoszicsnak.

31. perc Pletikoszics és Kuczora gólváltásával.

31. PERC FOLYTATJUK!

Papp Nikolett jól szállt be támadásban, fontos gólokat lőtt betörésekből, és mellette védekezésben is stabilitást adott hármas pozícióban. A túloldalon elsősorban a balszélső Dijana Mugosa és a beálló Tatjana Brnovics semlegesítése okozott eddig fejtörést a mieinknek – jelenti a helyszínről Nedelykov kolléga.

Minden fiatal játékosnak csak ajánlani tudom Magyarországot – Deszpotovics.

Olimpia:
2. (2012), 6. (2020), 11. (2016) – 3 részvétel
Vb: 5. (2019), 7. (2017), 8. (2015), 10. (2011), 11. (2013), 22. (2021) – 6 részvétel
Eb: 1. (2012), 3. (2022), 4. (2014), 6. (2010), 8. (2020), 9. (2018), 13. (2016) – 7 részvétel

Ellenfelünknél többen is hiányoznak az egy évvel ezelőtti együtteshez képest: Jovanka Radicsevics visszavonult, a legnagyobb sztár, Djurdjina Jaukovics megsérült, míg Milena Raicsevicset csapatkapitányként hagyta ki a keretből Bojana Popovics, miután a klasszis és klubja, a Buducsnoszt (amelynél szintén Popovics a tréner) peres ügye miatt megingott a bizalma a játékosban. A délszlávok kerete így is jó játékosokból áll – a kellően rutinos, nemzetközi tapasztalattal rendelkező, topcsapatokban kézilabdázók mellett fiatal tehetségeik is vannak. A kapuban a horvát születésű Marta Batinovics és a korábbi siófoki Marina Rajcsics egyaránt főszereplő lehet a „csoportdöntőn”, de a korábbi FTC-játékos Itana Grbics, Ivona Pavicsevics, Ivana Godecs és a korábban Debrecenben, Győrben és a Ferencvárosnál is megforduló Jelena Deszpotovics is fontos láncszem.

Montenegrót a világbajnokságon még nem sikerült legyőzni. Sőt, 2015-ben a dániai Herningben 32–15-re kaptak ki tőlük a mieink, ami világversenyen az egyik legsúlyosabb vereségünk. Böde-Bíró Blanka – kiegészítő szerepben – már akkor ott volt a nemzeti csapatban, ahogy a legutóbbi tétmeccsen a 2019-es japán vb-n is, amikor szintén kikaptunk a balkániaktól (24–25). Montenegró két éve a Spanyolországban rendezett vb-n csúfosan leszerepelt, csak 22. lett, tavaly azonban bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, ezzel pedig nagy eséllyel ott lehet az olimpiai selejtezőtornán áprilisban.

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Van még ideje Mugosának egy lövésre, de a hatos elől a bal alsó mellé talál.

30. perc Lukácsnak két perc, öt másodperc van még vissza.

30. perc... Rajcsics a kapuban, de Klujber a jobb felsőbe lő! 7–10!

30. perc Pletikovics pörgetése sem csúnya éppen, ellő Bíró dereka mellett. Schatzl kiharcol még egy hetest...

A horvátok és a svédek is ellenfeleink lesznek.

29. perc Papp betörése kiváló, ballal a jobb alsóba ejti aztán a labdát. 6–9!

A magyar szurkolók Böde-Bíró nevét skandálják, teljesen megérdemelten.

28. perc BÍRÓ! Eléri Grbics ziccerét is.

28. perc Simon bevetődik, és a bal oldali kapufát találja el a labdával.

27. perc Bulatovics bevetődik szinte középről... Bíró lábbal védeni tud! 12 lövés, 6 védés. Mert bal lábbal kirúgja a bal alsó elől Godec közelijét.

26. perc Montenegrói időkérés.

26. perc Klivinyi passzát Papp a hatos elől a léc alá pattintja. 6–8!

25. perc Klivinyinek odacsap Ivanovics, a második kiállítása ma.

25. perc Brnovics góllal bünteti Papp elrontott lövését. 6–7

23. perc Két perc Pásztornak, hosszas támadás után pontatlan Ivanovics-átlövéssel. Simon remekül védekezett.

21. perc Klujber önbizalomnövelő nagy gólt lő ballal a bal felsőbe a szaggatottról, átlövésből.

20. perc Klujber lövése rossz, már kiegészülnek ők is... Brnovics befordulása gólt ért. 5–6

19. perc Grbicsnél belemenés, Schatzl ziccert ront.

Golovin már több játékosunkat is figyelmeztette, hogy ne reklamáljanak a dán bíróknál, nyilván nem lenne jó ellenünk hangolni őket.

A montenegrói szurkolók minden támadásunknál hangosan pfújolnak.

19. perc Rosszul céloz Grbics, Vámost ellökik, de akkor is betalál a kapus lába között, két perc Ivanovicsnak. 4–6

18. perc Klujbernek két perc Deszpotovics meglökéséért, ez nem hiányzott.

17. perc Deszpotovics 9-ről a léc fölé lő. Nem megy neki ma. Vámos Lukácshoz forgat, vezetünk!

16. perc Simon távolról a jobb sarok mellé lő. Kényszerlövés. Mugosa ismét betalál, de közben a vonalra lép. Klujber passzát Simon estében is a bal sarokba vágja. SZÉP! 4–4!

Az IHF statisztikája szerint eddig mindössze 30 százalékkal lőttünk, ami meg is lászik az eredményen, és a 15 perc alatt lőtt mindössze 3 találaton.

15. perc Magyar időkérés.

A montenegrói játékosok látványosan megünneplik magukat minden jó védekezés után, miközben a dán játékvezetők már mindkét felet figyelmeztették, hogy ne dobálják magukat.

Klujberről közben valaki majdnem letépte a mezét.

14. perc Mugosa
formába lendült, Klujber mellett harciasan betör a balon, és nem rontja el ziccerét, 4–3.

14. perc Időzavarban vagyunk, majd Klujber kemény átlövését védi jobb térddel Batinovics.

13. perc Böde ráül Deszpotovics átlövésére. Ritkán látható bravúr ezen a szinten.

12. perc Vámos betörése hibátlan, a lövése is: 3–3!

A két kapus, Böde-Bíró Blanka és Marta Batinovics eddig nagyon megtámogatja hátulról a csapatát.

11. perc Bíró védi Grbics ziccerét, de a másik oldalon a lécen csattan Schatzl ejtése... Brnovics bevetődik, Bíró jobb lábbal véd!

10. perc Ivanovics átlövése rossz, Kuczora is ziccert ront sajnos.

9. perc Nagyon kellett Schatzl beugrása és pontos lövése a bal szélről! Vámos remek betöréssel készített elő.

Támadásban nem jöttek be eddig a próbálkozásaink (öt akció is lement gól nélkül), így nekünk kell üldöznünk az ellenfelet.

8. perc Vámos lövése a kapusé, Mugosa most nem ront balról ziccerből, 3–1.

6. perc
Klujber átlövését blokkolják, eladja aztán Vámos. Mugosa bevetődve balról nagyon a bal sarok mellé lő.

Már az első percekben látszódott, hogy ez teljesen más hőfokú meccs lesz, mint amit a két csapat eddig játszott, és úgy tűnt, keménységben is felvesszük az elénk dobott kesztyűt.

5. perc Brnovicsot lebirkózza Bordás, jobbal a jobb alsóba lő a hetesből Mugosa. 2–1!

5. perc Brnovics gólt lő beállóból, de elveszik,

4. perc Jó védekezés után rossz Kuczora-lövés.

3. perc Kuczora emel jobbra Lukács elé, aki szép gólt lő ballal a hosszú alsóba, a kapus dereka mellett. 1–1! Nagyon hangos a magyar tábor.

2. perc A szaggatottról jobbal könnyedén a bal sarokba lő Grbics.

1. perc Belemenés Klujbernél.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta zöldben, az ellenfél tiszta pirosban.

A helsingborgi csoport utolsó meccsére megérkezett a valódi hangulat, a két válogatott drukkerei már e kezdő sípszó előtt kiváló atmoszférát teremtettek – jelenti a helyszínről Nedelykov Tamás.

„Együtt, egymásért, a hazáért!” – hirdette az egyik kapu mögött összeverődött magyar tábor molinója.

A magyar szurkolók meccs előtti molinója (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar szurkolók meccs előtti molinója (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

Az első meccshez hasonlóan ezúttal Bukovszky Anna és Albek Anna a két kimaradónk, tehát a két szélső, Győri-Lukács Viktória és Márton Gréta újra bevethető.


Női kézi-vb: kemény edzések, étrendváltás és legfőképpen a bizalom – Szemerey erre vezeti vissza az átalakulását

– Mi a véleménye a magyar válogatottról, mit vár a hétfői mérkőzéstől?
– Nekünk és a magyar csapatnak is nagy nap lesz a hétfő. A magyaroknak jó csapatuk és sok jó játékosuk van, több távoli lövésre képes átlövőjük van, nagyon jól harcolnak, játékosai jó klubokban szerepelnek. Egyelőre nem foglalkozunk az olimpiai kvalifikációs tornával, a világbajnokságon van feladatunk. Szeretnénk fejlődni, és megmutatni, mit tudunk. Az első két meccset a felkészülésre használtuk fel, sokat cseréltem, így már van vébétapasztalata a játékosaimnak. Nagy harcot várok hétfőn, aztán kiderül, mi lesz. Valószínűleg a jobb csapat győz.

– Hogy látta a Paraguay elleni mérkőzésüket? Ez a teljesítmény elég lehet a magyar csapattal szemben?
– Paraguay az első félidőben nagyszerűen játszott támadásban és védekezésben is, sok gólt kaptunk – mondta Bojana Popovics, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya. – A szünet után aztán felkeményedett a védelmünk, és nagy gólkülönbséggel nyertünk, most ez volt a fontos. Van még néhány meglepetés a tarsolyunkban, ami döntő lehet a következő mérkőzésen, de a Paraguay elleni első félidő jó lecke volt a csapatnak, ezen el kell gondolkodnunk.

+++++++++++++++++++++

– Az első két találkozón nem teljesen lehetett kivenni a montenegrói csapat karakterét. Mi a legfontosabb fegyvere, mire kell figyelni?
– Fel kell venni vele a harcot. A bokszolók sem tudnak elmenekülni a szorítóból, ha már ott vannak, oda kell állni, ahogy nekünk is. Ha az agresszív játékkal szereznek előnyt a montenegróiak, akkor nehéz dolgunk lehet, ám mi is képesek vagyunk harcolni, ezt többször bizonyítottuk. Más kézilabdát játszanak, mint például a skandinávok, három passzig tartanak a lerohanásaik, aztán megállnak, ha nem sikerül gyorsan gólt szerezniük. Vannak más megoldásaik is, de ezekre fel vagyunk készülve. Nagyon zártan kell védekeznünk, úgy, mint Hollandia ellen a vébé előtti edzőmeccseken.

– Hogy van a két sérült szélső, Győri-Lukács Viktória és Márton Gréta, akiket elővigyázatosságból kihagyott a keretből a második meccsen? Hétfőn már pályára léphetnek?
– Gyógytornát végeztek, megnézte őket az orvosi stáb, ám terhelést egyelőre nem kaptak. Márton Grétának még van egy kis fájdalma. Két szélsővel azért elég nehéz, persze megoldható a helyzet, de idő kell a gyakorláshoz. A mérkőzés előtt derül ki, hogy ott lehetnek-e a pályán.


– Simán nyert a csapat Kamerun ellen, de többet hibázott, mint az első csoportmérkőzésen. Mit kért a lányoktól?
– Az volt a cél, hogy védekezésben ott folytassuk, ahol Paraguay ellen abbahagytuk – válaszolta Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Ez nagyjából fél óráig működött, de az első fél­időben tizennégy technikai hibánk volt. Amikor cseréltünk, a jobb szélről befutást nem tudtuk megoldani nyitott védekezés ellen, inkább mindenki labdával kezdeményezett, ezért volt sok eladott labdánk.

Válogatottunknál mindenki tisztában van a következő összecsapás tétjével, ugyanis ahhoz, hogy a lányok élni tudjanak a lehetőséggel, négy pontot kell magukkal vinniük Göteborgba a középdöntőbe. A vasárnapi szabadnapon a hotel halljában találkoztunk néhányukkal, s beszélgetéseinkből is kiderült, mindannyian nagyon motiváltak. Mi több, egyetértettek abban, hogy csak egységes csapatként lehet legyőzni Montenegrót az első számottevő tétmeccsünkön. Az mindenesetre fontos és egyben örömre is okot ad, hogy minden játékosunk bemutatkozott a világbajnokságon, és tulajdonképpen az első két találkozón felvette a torna ritmusát.

Tegyük hozzá, az első két összecsapáson – önmagához képest – a magyar és a montenegrói együttes is sok technikai hibával játszott a paraguayiak és a közép-afrikaiak ellen, de mindkét fél tudja, hogy hétfőn az egymás elleni meccsen ezek már nem férnek bele. Még úgy sem, hogy az A-csoportban, a magyar csapat középdöntős ágán Horvátország döntetlent játszott Szenegállal, ami tovább erősítheti a reményeket, és óriási lehetőséget kínál nemzeti együttesünknek az olimpiai selejtező kiharcolására.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak a Kamerun ellen látottak sokkal kevésbé tetszettek, mint a Paraguay elleni nyitó mérkőzés. A második találkozó után azt mondta, csapatjáték helyett ezúttal túl sok volt az egyénieskedés, és védekezésben sem figyeltek kellően.

Sikerrel vette az első akadályt a svédországi Helsingborgban, de a kötelező feladatokat követően valójában csak most kezdődik a világbajnokság a magyar női kézilabda-válogatottnak, amely hétfőn az Európa-bajnoki bronz­érmes Montenegróval vívja a csoportdöntőt. Ugyanis a B jelű négyes már biztosan középdöntős két csapatának a maximálisan továbbvihető négy pontra van szüksége ahhoz, hogy nyugodt szívvel várhassa a folytatást, amelyben már az olimpiai selejtezőt jelentő nyolc közé jutás a tét.

A magyar válogatott első jelentős mérkőzését játssza a női kézilabda-világbajnokágon hétfőn Montenegró ellen. A tét, hogy melyik csapat visz magával négy pontot a középdöntőbe, ezzel nagy előnyt szerezve a nyolc közé jutásért vívott versenyben. A mieink rendkívül elszántan készülnek, de a generációváltáson áteső rivális is tartogat meglepetéseket.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik