Női kézi-vb: „Azt hiszem, nyerhetünk” – kameruni játékos a mieink elleni meccsről

Vágólapra másolva!
2023.12.02. 09:39
null
A kameruniak kimondott célja a középdöntőbe jutás (Fotó: MTI)
A magyar női kézilabda-válogatott a csütörtöki, Paraguay elleni nagy gólkülönbségű sikeréből önbizalmat merítve vág neki szombaton a második fordulónak, amelyben a Montenegrónak mindössze tizenegyszer betaláló Kamerun lesz az ellenfele (kezdés: 20.30, élőben az NSO-n) a világbajnokság csoportkörében. A sérült szélsőink pénteken különmunkát végeztek, a mérkőzésen azonban rájuk és a lerohanásból szerzett góljaikra is szükség lesz. A középdöntőbe vágyó Kamerun azonban borítaná a papírformát a mieink ellen, míg a lelépő játékosaik kapcsán „szervezési nehézségekről” beszélnek.

A magyar válogatott csütörtökön Paraguay kiütéses legyőzésével (35–12) esett át a tűzkeresztségen a világbajnokságon. Az ünneplésre mindenesetre nem sok ideje volt, hiszen futószalagon jönnek a fontos mérkőzések – máris itt a következő, amely Kamerun ellen hasonló előjelekkel kecsegtet.

A mieink bemutatkozó mérkőzése tulajdonképpen intenzívebb bemelegítéssel ért fel, túlzottan ugyanis nem kellett megerőltetnie magát a rendkívül pontatlanul, sok technikai hibával játszó, alig több mint 168 centiméter átlagmagasságú dél-amerikai csapattal szemben. A magyar védelem olyan határozottsággal és keménységgel lépett fel, mint a Hollandia elleni utolsó felkészülési meccseken, és a kapuban a csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka is hasonlóan brillírozott: 45 százalékkal, 10 labdát védett. A hátsó alakzat kitűnő együttműködése alapjaiban határozta meg a mérkőzés képét és a támadójátékot. A gyors lerohanások végén csak a kissé döcögős kezdéskor nem született magyar gól, amikor magunkat akadályoztuk meg ebben egy-egy hibával. Ahogy aztán a lányok kezdtek „kiolvadni” a kissé hűvös arénában, kíméletlenül vágták be helyzeteiket nemcsak a kontrák végén, a betörések alkalmával is egy az egyben a kapussal szemben.

CSAK A GYŐZELEM ELFOGADHATÓ KAMERUN ELLEN

A Paraguay elleni első vb-mérkőzés hasonlóan jól sikerült, mint a második felkészülési meccs Hollandiában, amelyen rendkívül jól találták meg a falban a társai.
– Folyamatosan építkezünk, és szerintem egyre jobb formát mutatunk – válaszolta Pásztor Noémi, a magyar válogatott beállója. – Remélem, így marad a vébé alatt végig, és elérjük a céljainkat.

Több sérülés és piros lap is volt az amúgy is kevesebb játékost nevező paraguayiaknál. Ez mennyiben könnyítette meg a dolgukat?
– Nem mondanám, hogy megkönnyítette, inkább megijesztett minket. Oda kellett figyelnünk, mibe megyünk bele, hogy ne legyenek sérülések, mert olyan helyzetekben is odanyúltak, ami nem megszokott.

Azt kapták az első találkozótól amire számítottak?
– Igen. Úgy gondolom, kezdésnek jó volt, tudtunk gyakorolni, és önbizalmat merítettünk a mérkőzésből, erre építhetünk a folytatásban.

Kamerun lesz a következő ellenfél. Egyszerűbb feladat lehet, mint a nyitó meccs?
– Ilyen ellenfelekkel sosem könnyű játszani, mert nem annyira képzettek, nem tudjuk, mire számíthatunk tőlük. Csak a győzelem elfogadható, és próbáljuk növelni a gólkülönbséget is, hátha számít a későbbiekben.

A lányok közül többen is panaszkodtak a csarnok hőmérsékletére – Győri-Lukács Viktóriának például meg is húzódott a combizma –, és mi magunk is éreztük, hogy nem fűtötték fel túlságosan a létesítményt a világversenyre. Ha már itt tartunk, a mieink sérülésveszélyről és képzetlen ellenfélről beszéltek, nem csak az első meccs után, hanem a szombati találkozónk előtt is, ami főleg a szélen játszókat érinti. Csütörtökön mindkét balszélsőnket piros lapot érően faultolták: csak a szerencsének köszönhető, hogy Szöllősi-Schatzl Nadine (váll), valamint Márton Gréta (boka) kisebb sérüléssel megúszta az esetet. Ha a szakmai stáb is úgy ítéli meg, várhatóan Márton és Győri-Lukács („Volt egy kis húzódásom, a meccsen jegeltük, azóta minden kezelést megkaptam, egyelőre semmi jelentős gond nincs.”) is pályára léphet szombaton, a csapat péntek esti edzésén azonban óvatosságból mindketten külön edzettek, kerékpároztak és erősítő gyakorlatokat végeztek.

A hangulat egyébként továbbra is kiváló, a csapat élvezi a munkát, nagyon koncentráltan készül a következő feladatokra. A tréningen a játékos bemelegítés után a mieink folytatták a taktika finomhangolását, a gyors lerohanásokat is gyakorolták – összességében jól mozogtak, a válogatott bemutatkozására váró Bukovszky Anna is jól védett.

Ahogy azt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is elmondta, biztosan lesz változás a keretben az első összecsapáshoz képest: a második meccsen várhatóan Szemerey Zsófi véd, és vélhetően Bukovszky bemutatkozása sem várat már sokat magára. A jobbátlövő posztján is cserél a szakember, a betegség után felépülő Albek Anna is lehetőséget kaphat Kamerun ellen, hogy „bemelegítsen” a tornára.

Akárkivel beszéltünk az edzés előtt, abban mindenki egyetértett, hogy az afrikai együttes ellen tovább kell javítani a gólkülönbséget, de a legfontosabb feladat az lesz, hogy megkíméljük magunkat a sérülésektől a sorsdöntő, Montenegró elleni hétfői összecsapás előtt. Habár az afrikai együttes a balkániak ellen korántsem játszott durván, a sebességkülönbség miatt adódhatnak problémák, hiszen egy-egy elkésett belépő bármikor veszélyes lehet. Habár a képzetlenség és a rengeteg technikai hiba a kameruniak játékára is jellemző, testfelépítésben jóval masszívabbak a paraguayiaknál, úgyhogy figyelni kell, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetést az egyébként szűkös kerettel érkező Afrika-bajnoki ezüstérmes ellen.

Klujber Katrint saját elmondás szerint az első meccsen elvitte a lendület (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Klujber Katrint saját elmondás szerint az első meccsen elvitte a lendület (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

KAMERUN SZERVEZÉSI NEHÉZSÉGEKET EMLEGET A LELÉPŐ JÁTÉKOSAIK KAPCSÁN

Kamerun az elmúlt években az afrikai kontinens meghatározó csapatává nőtte ki magát. A legutóbbi két Afrika-kupán második lett, a döntőben Angolától kapott ki, előtte kétszer az elődöntőig jutott. Szombati csoportellenfelünk negyedszer szerepel a vb-n, eddig a huszadik volt a legjobb helyezése, a csoportkörből azonban még sosem jutott tovább, így ha az utolsó körben legyőzi Paraguayt, először lehet középdöntős az Elnök-kupás folytatás helyett.

A GÓLKÜLÖNBSÉG IS FONTOS

PAPP Nikolett, a magyar válogatott jobbátlövője: „Meglepődtem, hogy én lettem az első csoportmeccs legjobbja, mert az első félidei játékommal abszolút nem voltam elégedett, és mások is jól teljesítettek nálunk. Örülök, de annak még jobban, hogy nagy különbségű győzelmet arattunk, ez mindig fontosabb az egyéni teljesítménynél. A Montenegró–Kamerun meccsen nem láttunk annyira durva szabálytalanságokat, úgyhogy remélem, szombaton megússzuk, főleg a szélsőink. Bízunk benne, hogy a második találkozón is minél nagyobb különbséggel nyerünk.”

KLUJBER Katrin, a magyar válogatott jobbátlövője: „Ránéztem Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányra, mondta, hogy én megyek, így odaálltam az első hétmétereshez. Ez úgy szokott lenni, hogy ha valaki kihagyja, utána más megy oda a következőhöz. Belőttem a büntetőket, de nekem annyira nem sikerült jól az első meccs, mezőnyben kicsit elvitt a lendület. Remélem, mérkőzésről mérkőzésre jobb leszek. A térdemmel szerencsére minden rendben van, nem érzek fájdalmat, de ezt a világversenyt levágott lábbal is végigcsinálnám.”

A kameruni együttest az év elején nagy veszteség érte, a 2019 óta szövetségi kapitány Serge Christian Guebogo februárban elhunyt, a játékosokat azonban ez még motiváltabbá teszi, hogy sporttörténelmi sikerrel tisztelegjenek az emléke előtt. Az ellenfél nemcsak a kerettagok szerényebb képességei, és az ebből fakadó rengeteg technikai hiba miatt van nehéz helyzetben: a vb-re való utazás közben információink szerint négy játékosuk – köztük kulcsemberek – megszökött a párizsi átszállásnál. A szakvezetőjük, Jamal El Kabouss ezt nem erősítette meg, kérdésünkre kitérő válasszal reagált és „szervezési nehézségekről” beszélt az első meccsük utáni hivatalos sajtótájékoztatón.

A kameruniak többsége egyébként a hazai bajnokságban játszik, ketten más afrikai országban (Elefántcsontpart, Kongó), öten pedig Európában (Olaszország,Törökország, Franciaország) légióskodnak. A kulcsjátékosaik közül egyértelműen a kapus, a török Yenimahalléban kézilabdázó Isabelle Mben Bediang emelhető ki, de az átlövő Cyrielle Ebanga Baboga, valamint az irányító Laeticia Ateba Engadi semlegesítése is fontos lesz.

Az említett középdöntőbe jutás kapcsán volt olyan játékosuk is, aki egyenesen odáig ment, hogy egy ellenünk aratott győzelemmel kezdenék meg a pontgyűjtést:

A Montenegró elleni első félidő sem volt katasztrofális, de sok tiszta helyzetet rontottunk – mondta lapunknak Sifan Kongnyuy, a kameruni válogatott balszélsője. – Nem tettünk le róla, hogy bejussunk a középdöntőbe, ez a célunk. A kameruni bajnokságban négy kiemelkedő, a hadsereghez köthető csapat van, amelyek mindig egymás között döntik el az első helyek sorsát. Ugyan a legutóbbi két alkalommal a második helyen zártunk az Afrika-bajnokságon, még sokat kell tanulnunk és fejlődnünk, hogy közelebb tudjunk zárkózni a legjobb európai csapatokhoz. Mit várok a magyar csapat elleni meccstől? Azt hiszem, nyerhetünk.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR,
2.FORDULÓ, A SZOMBATI PROGRAM

B-CSOPORT (HELSINGBORG)
18.00:
Paraguay–Montenegró
20.30: MAGYARORSZÁG–Kamerun (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
D-CSOPORT (STAVANGER)
15.30:
Szlovénia–Angola
18.00: Izland–Franciaország
F-CSOPORT (HERNING)
18.00:
Irán–Németország
20.30: Lengyelország–Japán
H-CSOPORT (FREDERIKSHAVN)
15.30:
Csehország–Argentína
18.00: Kongó–Hollandia

ELLENFÉLNÉZŐ: KAMERUN
Olimpia:
nem szerepelt
Vb: 20. (2017), 22. (2005), 28. (2021)
Afrika-bajnokság: 2. (1979, 1987, 2004, 2021, 2022), 3. (1983, 1985, 2016), 4. (1998, 2000, 2018), 5. (1996, 2002, 2006, 2012), 7. (2008, 2010, 2014)

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29.–december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ MÉRKŐZÉSE A B-CSOPORTBAN
December 4., 20.30:Magyarország–Montenegró (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik