Női kézi-vb: több kameruni Párizsban meglépett, majd a csapat 25 percig nem talált be Montenegrónak

Vágólapra másolva!
2023.11.30. 19:22
null
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Montenegró győzelmével indult a női kézilabda-világbajnokság a magyar válogatottat is a soraiban tudó B-csoportban. A párizsi átszállásnál megfogyatkozó Kamerun 25 percig nem talált be az első félidőben –  csoportriválisunk 14 gólos sikerrel kezdett. Az olimpiai bajnok franciák nagyon megszenvedtek Angolával és a németek is csak eggyel nyertek Japán ellen.  

B-CSOPORT

Lőjetek egy gólt” – skandálta a maroknyi magyar tábor a 14 játékost benevező Kamerunt (több játékos ugyanis meglépett Párizsban, így meg sem érkezett a vb-re) biztatva 15 percet követően, amikor épp 4–0 volt az állás Montenegró javára. Az általában hosszú támadásokat vezető afrikai csapat sokszor igazi helyzetig sem jutott, amikor mégis sikerült ziccert kidolgoznia, akkor Marta Batinovics védett bravúrral.

A svéd szervezők egyébként nem bízták a véletlenre, nem akarták, hogy valamelyik csapat szurkolás nélkül maradjon, így jobb híján helyi gyerekeknek osztottak kameruni zászlókat, s ők lelkesen rázták őket, sőt, még egy dobos „szekció” is formálódott.

Kellett is a biztatás, mert az első kameruni gól csak nem akart megszületni. Végül Laticia Ateba törte meg a gólcsendet a 25. percben, ezzel együtt egyértelműen a Törökországban légióskodó kapus, Isabelle Mben volt szombati ellenfelünk legjobbja. A nem túl magas színvonalú első félidő végén is csak két találat állt kameruni oldalon (Ateba indításból is eredményes volt), és ugyan Montenegró sem brillírozott, de azért a szünetre már magabiztos előnyt alakított ki (13–2).

A második félidőben aztán kilenc perc alatt több gólt lőtt Kamerun, mint az első játékrészben összesen, ezzel együtt Montenegró már a kiegészítő embereit is bátran bevethette. Csoportriválisunk így is 14 gólos sikerrel indította a vb-t (25–11).

D-CSOPORT

Az olimpiai bajnok franciáknak komoly nehézségeik voltak Angola ellen. Az afrikaiak két góllal vezettek a szünetben, és bár a franciák fordítottak, csak az utolsó másodpercekben dőlt el, hogy megnyerik a meccset. Ugyanis a találkozó utolsó támadása Angoláé volt, de csak a kapufát találták el, így Olivier Krumbholz csapata 30–29-re győzött.

Az előző világ- és Európa-bajnokságon egyaránt ezüstérmes, a jövő évi olimpián házigazda franciáknál a Győr balátlövője, Estelle Nze Minko három kísérletből két gólt szerzett.

A szlovénoknak nem okozott gondot Izland, sima hatgólos sikert arattak. Még nem jött rendbe Ana Gros sérülése, így a győriek klasszisa egyelőre nem volt a keretben. A Kisvárdán játszó balátlövő, Erin Novak nem szerzett gólt.

F-CSOPORT

A németek rendesen megszenvedtek a japánokkal, és a végén csak egyetlen góllal bizonyultak jobbnak. Az ázsiaiak 19 másodperccel a vége előtt 30–30-ra egyenlítettek, ám Xenia Smits három másodperccel a dudaszó előtt kicsikarta a győzelmet a németeknek. A Ferencváros balátlövője, Emily Bölk négy góllal vette ki részét a sikerből. A japánoknál játszott a Kisvárda jobbszélsője, Akijama Nacumi is, de nem szerzett gólt.



H-CSOPORT

Az argentinok nem voltak egy súlycsoportban a hollandokkal, ezt jól jelzi a 15 gólos különbség a két együttes között.

A hollandok erőssége a jobbszélső Angela Malestein volt, a Ferencváros játékosa százszázalékosan célzott, és összesen öt gólt szerzett. A győriek beállója, Yvette Broch két gólt tett hozzá csapata 41 találatához.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR , 1.FORDULÓ
B-CSOPORT (HELSINGBORG)
Montenegró–Kamerun 25–11
(13–2)
Magyarország–Paraguay 35–12
(15–6)

D-CSOPORT (STAVANGER)
Szlovénia–Izland 30–24 (16–13)
Franciaország–Angola 30–29 (12–14)

F-CSOPORT (HERNING)
Németország–Japán 31–30
(18–17)
Lengyelország–Irán 35–15 (18–8)

H-CSOPORT (FREDERIKSHAVN)
Hollandia–Argentína 41–26
(20–14)
Csehország–Kongó 32–22
(19–11)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik