Női kézi NB I: négy hét múlva kezdődik az idény – így állnak a csapatok

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 09:04
null
A ferencvárosi Szöllősi-Zácsik Szandra nagy csatát vívott a debreceni védőkkel a felkészülési mérkőzéseken (Fotó: fradi.hu)
Javában készül a női kézilabda első osztály tizennégy résztvevője az új idényre, a hátralévő négy hétben pedig tovább csiszolhatják a taktikát.

 

Az utolsó, négyhetes szakaszt kezdik el a nyári felkészülésben a női kézilabda NB I csapatai. A fizikai alapozás és az erőfejlesztés után a támadási és védekezési variációk, illetve a taktikai formációk gyakorlását immár mérkőzéskörülmények között is modellezhetik a tizennégy együttesnél, a régi és az új vezetőedzők edzőmeccseken finomíthatják és csiszolhatják a szakmai elképzeléseiket. Az eddigi érdekesebb meccsek és eredmények közül szemezgettünk.

A bajnoki címvédő, Magyar Kupa-ezüstérmes és Bajnokok Ligája-harmadik Győr már a szeptember első hétvégéjén sorra kerülő hivatalos élvonalbeli rajt előtt, augusztus 30-án lejátssza első tétmérkőzését a 2023–2024-es idényben a Békéscsaba ellen. Az új dán tréner, Ulrik Kirkely tesztmeccsen egyelőre azonban még nem irányíthatta az ETO keretét, erre majd a jövő heti, dániai edzőtáborban lesz lehetősége a házigazda Odense (augusztus 10.) és a szintén BL-induló, Európa-liga-győztes dán Ikast ellen (augusztus 12.).

Az ugyancsak frissen érkezett dán edző, Martin Albertsen vezetésével alapozó, NB I-es és BL-ezüstérmes, MK-címvédő Ferencváros a győriekkel azonos BL-csoportban szereplő Debrecen otthonában tudta le első gyakorló találkozóját, a fordulatos csatát 34–33-ra a DVSC nyerte meg. A fővárosiak hét közben 45–21-re kiütötték az MTK-t hazai pályán a tízgólos jobbátlövő Klujber Katrin és a hétszer eredményes holland jobbszélső, Angela Malestein vezérletével.

„Szép kézilabdát játszottunk, a lányok mind odatették magukat. Kis idegesség látszott rajtuk az elején, nem volt tökéletes a védekezésünk, de ez most még teljesen természetes, hiszen néhányuknak ez volt az első hazai mérkőzésük, ahogy nekem is. A második félidőre aztán elmúlt a kezdeti feszültség, látszott a csapatszellem. Technikailag, védekezésben és támadásban is kontrolláltuk a meccset” – értékelt elégedetten a klubhonlapon Albertsen, aki kedden a román kirakatcsapat CSM Bucuresti-tel szemben mérheti fel a zöld-fehérek játékát, ismét hazai környezetben. További fontos felkészülési állomás lesz az augusztus 19-én és 20-án a franciaországi Metzben esedékes nemzetközi torna, amelyen a házigazda, a szlovén Krim Ljubljana és a montenegrói Buducsnoszt Podgorica társaságában lép pályára az FTC.

Az előző idényben az élvonalban és a kupában is bronzérmes, a kontinentális elitsorozatban tizenhárom év után újra főtáblás Debrecen a Fradi skalpja mellett az MTK-t is legyőzte egy góllal (31–30). A segítőjével, Kudor Kittivel a magyar juniorválogatottat a közelmúltban Európa-bajnoki címig vezető Szilágyi Zoltán ezen a hétvégén a romániai Besztercén az Erdély Kapuja-kupán szerepel együttesével. A Loki a torna elődöntőjében 30–26-ra nyert a Pál Tamarával, Papp Nikolettával és a korábban Székesfehérváron védő horvát Tea Pijeviccsel felálló román Buzau ellen, a vasárnapi fináléban pedig a francia Besancont két vállra fektető házigazdával találkozik.

Gyurka János, a Mosonmagyaróvár edzője:   
Borzalmasan dühös vagyok, még sohasem jártam így, hogy két hét edzőmérkőzés nélkül, csak munkával telt el. Az lenne az ideális, ha már három-négy meccset játszottunk volna, de ez nem sikerült. Próbálom úgy szervezni a jövő heti két edzőmérkőzést, hogy ne csak kétszer harminc percet játsszunk, hanem ennél többet. Vannak még elemek, amelyeket gyakorolnunk kell, van még munka előttünk. A fejlemények tükrében viszont megint átszervezzük a programot, a játékosok kaptak feladatokat a hétvégére, hiszen a gyorsaság fejlesztése is kulcsfontosságú ebben az időszakban.

Az Európa-liga-csoportkörös Mosonmagyaróvár első nyári fellépésén 32–32-es döntetlent ért el a japán női válogatott ellen, ám azóta, az elmúlt két hétben nem tudott újra tesztelni. Gyurka János csapata pénteken a BL-induló Krim Ljubljanához utazott volna, de a kirándulás meghiúsult a Szlovéniát sújtó, nagy pusztítást végző ítéletidő miatt. Az Óvár csütörtökön az ázsiai BL-győztes, dél-koreai Sugar Gliderst, majd jövő vasárnap a francia Nantes-t fogadja gyakorló találkozón.

Székesfehérváron a helyi Alba FKC, a Budaörs, a német élvonalbeli Metzingen és a japán női nemzeti együttes részvételével rendezték meg a Collagenius-kupa nemzetközi felkészülési tornát, amelyet az ázsiaiak nyertek meg hibátlan mérleggel a metzingeniek, az Alba és a Budaörs előtt.

A NŐI KÉZILABDA NB I ELSŐ FORDULÓJÁNAK PROGRAMJA (zárójelben az előző idénybeli helyezés)
Augusztus 30.:
17.15:
Győri Audi ETO KC (1.)–EUbility Group-Békéscsabai ENKSE (12.)
Szeptember 1.
18.00:
Alba Fehérvár KC (7.)–DVSC Schaeffler (3.)
Szeptember 2.
17.00:
Moyra-Budaörs Handball (11.)–Motherson Mosonmagyaróvári KC (4.)
17.30: FTC-Rail Cargo Hungaria (2.)–Dunaújvárosi Kohász KA (10.)
18.00: Vasas SC (újonc)–NEKA (13.)
18.00: Kisvárda Master Good SE (9.)–MTK Budapest (8.)
18.00: Kozármisleny KA (újonc)–Praktiker-Vác (6.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik