Csoda Metzben, a budapesti négyes döntőben a Ferencváros is!

Vágólapra másolva!
2023.05.07. 13:50
null
Először jutott négyes döntőbe az FTC (Fotó: fradi.hu)
Elképesztő teljesítményt nyújtva győzött hét góllal a Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóján a jelenlegi egyik legjobb európai csapat, a francia Metz otthonában a Ferencváros, amely összesítésben így egy találattal megnyerte a párharcot és története során először bejutott a budapesti négyes döntőbe. A továbbjutás után jött a meglepő bejelentés, hogy Elek Gábor távozik az idény végén.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
METZ HANDBALL (francia)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 26–33 (17–17)
Metz, 4670
néző. V: Braseth, Sundet (norvégok)
METZ: Sako – Bont, MASZLOVA 4, BOUKTIT 8 (2), Horacek 1, De Paula 4, Valentini 2. Csere: Depuiset (kapus), Schulze, Jörgensen 4 (3), Jacques, Kanor 3, Pascoal. Edző: Emmanuel Mayonnade
FTC: Janurik – MALESTEIN 8 (3), KLUJBER 6 (1) , Szucsánszki 2, Kisfaludy, BÖLK 5, Márton G. 3. Csere: BÍRÓ B. (kapus), TOMORI, Papp D., Cvijics, LEKICS 2, Stolle 1, Szöllősi-Zácsik 4, Hársfalvi 2. Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 5. p.: 2–3. 10. p.: 4–5. 16. p.: 7–9. 19. p.: 11–9. 22. p.: 11–11. 24. p.: 12–13. 35. p.: 18–20. 39. p.: 20–24. 46. p.: 21–27. 54. p.: 23–31
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 5/4
Továbbjutott: az FTC, 59–58-as összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Emmanuel Mayonnade:
– Teljesen megérdemelten nyert a Ferencváros, ott van a helye a final fourban. Nem azt játszottuk, amit a mérkőzés előtt vártam, az első cserék után pedig nem volt jó érzésem, mintha nem az én csapatom játszott volna. Aztán amikor Bíró Blankát becserélték, még nehezebben találtunk a kapuba, fantasztikusan védett. Nagyon csalódottak vagyunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Angela Malestein a hátán feküdve pihegett a metzi sportcsarnok küzdőterén és hitetlenkedve fogta a fejét. A francia csapat játékosai könnyes szemmel ücsörögve a kispadon döbbent arccal, hitetlenkedve csóválták a fejüket.

Május első vasárnapja hihetetlen volt. De úgy is fogalmazhatnánk, hogy elképzelhetetlen, felfoghatatlan, valószerűtlen – mindig óvakodunk attól, hogy felüssük a közhelyszótárt és üres frázisokat pufogtassunk, ez azonban tényleg az az eset, amikor a klisék sem tűnnek feleslegesnek és elcsépeltnek.

Mit is mondott Elek Gábor, a hatgólos hátrányban lévő Ferencváros női kézilabdázóinak edzője a Metz elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő idegenbeli visszavágója előtt? Ha azzal céllal vágnak neki a mérkőzésnek, hogy a továbbjutás és a különbség ledolgozása lebeg a szemük előtt, akkor nagyon meg fogják verni őket. A cél az, hogy megnyerjék a meccset, ki kell hozniuk a tartalékaikból és a lehetőségeikből a legtöbbet. Nos, a zöld-fehérek ennél többet aligha hozhattak volna ki a vasárnap délutáni második találkozóból: fantasztikus teljesítménnyel, szenzációs második félidővel héttel győztek és történetük során először bejutottak az elitsorozat négyes döntőjébe!

Valószínűleg a ferencvárosiak sem tudják, honnan vették a tartalékot, mindenesetre örökké emlékezetes összecsapáson múlták felül Európa jelenlegi egyik legjobb női együttesét, amely egyértelműen a leginkább egyenletes teljesítményt nyújtotta eddig az idényben, ezt igazolta az érdi első találkozón is rendkívül precízen végrehajtva hatékony játékát és taktikáját. A franciák legutóbb tavaly október közepén kaptak ki, a dán Esbjergtől a BL-ben, egyhuzamban 27 győztes meccsnél tartottak minden sorozatot tekintve. Mindez immár múlt idő, mert a sport, kiváltképp a női kézilabda újfent bebizonyította, hogy az előzetes várakozás és esély fabatkányit sem ér.

AZ ESBJERGGEL LETT TELJES A MEZŐNY

Utolsóként az Esbjerg biztosította helyét a final fourban, miután idegenben is legyőzte a CSM Bucuresti-et. A dánok a második félidő elején egy 7–2-es sorozattal fordították a maguk javára a visszavágót, ráadásul a bukarestiek a 37. percben piros lappal elveszítették Emile Arntzent. Az Esbjerg sorozatban második alkalommal jutott be a négyes döntőbe, míg ugyanez 2018 óta nem sikerül a CSM-nek, a románok az utóbbi években rendre elbuktak a negyeddöntőben.

Az előjelek finoman fogalmazva sem voltak biztatóak magyar szempontból, hiszen a Debrecen elleni hétközi bajnoki rangadón vállsérülést szenvedő Cirjenics-Kovacsics Anikót be sem tudta nevezni Elek, Tomori Zsuzsanna a bokájával bajlódott az elmúlt napokban, a szerb beálló Dragana Cvijicsnek az orra sérült meg, míg a német balátlövő Emily Bölknek a kezével adódtak problémák. Ám ahogy mondani szokták, meccsnapra a halottak is feltámadnak, a pályán mindennek nyoma sem volt, a Fradi már a kiélezett és fordulatos első félidőben is jól tartotta magát. A 17–17-es szünetbeli állás persze azt jelentette, hogy az otthon több mint másfél éve veretlen Metz őrizte hatgólos előnyét összesítésben. Egy játékrész azonban még hátra volt.

Méghozzá nem is akármilyen félidő! Csak, hogy egy újabb közhellyel éljünk: mint korábban már oly sokszor, ezúttal is megdobbant a csodálatos Fradi-szív. A kapuba beszálló Bíró Blanka bravúrjaival stabilitást adott csapatának, előtte a védelem elképesztő munkát végzett, teljesen elbizonytalanította a magukat már-már nyeregben érző metzieket. A második félidő első húsz percében mindössze öt gólt kapott az FTC, amely támadásban is roppant színesen és szellemesen szövögette az akciókat, így fokozatosan faragta le hátrányát az egyre inkább lefagyó franciákkal szemben. Mindenki hozzátette a magáét vendégrészről, egyéni és csapatszinten is szárnyalt az utolsó percekben már nyolccal vezető Elek-csapat. A végén héttel (26–33) diadalmaskodott a Ferencváros, a játékosok önfeledten jártak körtáncot, ünnepelve a szenzációs sikert és a négyes döntőbe jutást.

Az idei első májusi vasárnap tehát történelmi az FTC és a honi női kézilabda esetében is: először szerepelhet két magyar csapat a négyes döntőben. Hihetetlen? Nem, ez a valóság!

PERCRŐL PERCRE

Forrás: EHF
Forrás: EHF


60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


60. perc Ballal kapura lő Maszlova... BLOKK!!!

Nem unalmas meccs éppen.

60. perc Bölk a jobb szélről a kapusba lő, Horácek lövése a kapusé. De időntúli szabaddobás. Ha ez nem lesz gól, továbbmegy a Fradi.

60. perc Elek időt kér, de innen elbukni... Azért még lehet, volt rá precedens.

60. perc MÁRONT GRÉTA LABDÁT CSEN, lopásnak régen örültek már ennyire legálisan. 26–33

60. perc Tomorinak két perc, ellökte abszolúte fölöslegesen De Paulát. Két perc, de a harmadik már ma neki.

59. perc Nem kell kapkodni, de ott a helyzet... ám LEKICS ZICCERT RONT! 26–33

59. perc Belemenés Lekicstől, De Paula balról most a léc alá lő.

58. perc BÍRÓ BLANKA KAPUSISTENNŐVÉ NŐTT MA, A JOBB SAROK ELŐL KIRÚGJA DE PAULA ZICCERÉT!

58. perc Klujbert ledarálják bátor bevetőése közben, hetes ez is. Visszatér Sako. Malestein ballal félmagasan a jobb sarokba lő, 25–33!

57. perc Bouktit a bal alsóba pattint Bíró talpa alatt. Előtte ment az óra jó 20 másodpercet.

56. perc Klujber ziccerben, jobbal a bal felsőbe lő! De Paula kiharcol egy hetest. Jogos.

55. perc Bouktit bevetőve a léc alá lő, Malestein meg a kapusba. De Bouktit lövését eléri a bal sarok előtt Bíró. 24–31

54. perc Hazai időkérés, pánikhangulatban.

54. perc Bölk szabaddobása a sorfalról a jobb alsóba pattan, egy túljátszott támadás után. 23–31!!!

53. perc Bölk bevetődve a jobb sarokba lő, Bíró meg védi Bont átlövését!

53. perc Lekics mérgében zseniálisan lefordul a védőjéről, és a jobb felsőbe lő. De Paula ziccert ront, nincs hetes.

52. perc Bouktit a léc alá vág egy hetest. Lekicsnél belemenés, de eladják.

51. perc Malestein ziccerben, beugrik... de véd Depuiset!

50. perc Kanor ejtése a lécen csattan, Bíró is beleért még. De nincs emberelőny...

50. perc Tomorinak két perc, megtapsolja a zsűriasztalt... de nincs harmadik két perc. Fölösleges lökés után meggondolatlan gesztus.


49. De Hársfalvi ziccere után a bal felsőben a labda, és két perc Valentininek!

48. perc Klujber lövése ismét pontatlan. 8 lövés, 4 gól. De belemenés Horácektől! Cvijics zárása rossz elöl..

47. perc Lekics és De Paula betörése is kiváló.

45. perc Bölk most jobban koncentrál, szép gól hét méterről. Bíró meg megfogja Maszlova bevetődéses ziccerét!

44. perc Magyar időkérés. 21–25

44. perc Bölk eladja... Bouktit ziccere a jobb alsóban.

43. perc Maszlova átlövését kirúgja Bíró a jobb sarok elől!

41. perc Bölk távolija kapuscsemege. Valentini eladja, Bölk betörésből most nem hibázik, 20–25!

40. perc Belemenés itt, blokkolt Zácsik-lövés ott... és Bíró-bravúr mindenek fölött!

39. perc Hazai időkérés.

39. perc Tomori szerel, Szucsánszki távolról ellövi... 20–24!

38. perc Tomori nem bír Bouktittal, beállósgól. De Malesteintől is!

A 80 fős magyar tábor túlkiabálja a hazaiakat.

37. perc Bouktit bevetődik, és a léc fölé lő, Bölk megszerzi végre első gólját ma, bátors betörésből.


36. perc Maszlova kétkapufás góllal válaszol... Malestein szélről csak egy kapufát hív segítségül, 19–21!

35. perc Zácsik betörése remek, a gólpassz után Kisfaludy kiharcol egy hetest, Malestein értékesíti.

33. perc Malestein ziccere Despuiset-é, Kanor a hatoson ziccerezik, és nem ront.

33. perc Zácsik lövése rossz, belemenés Pascoaltól. Kellett.

32. perc Malesteint nem veszik komolyan, büntet is, 17–18.

31. perc Bíró kezd, megfogja Jörgensen hetesét!

31. PERC FOLYTATJUK!


Malestein kiválóan játszott (Fotó: EHF)
Malestein kiválóan játszott (Fotó: EHF)


Kísérteties a hasonlóság a Győrrel vívott legutóbbi két meccsünkkel, a bajnoki mérkőzés nem sikerült az ETO ellen, a Magyar Kupa-döntőt viszont szépen megoldottuk. Ugyanezt a kártyát kijátsszuk, megnéztük tételesen a Metzcel szembeni első negyeddöntőt, hogy szembesüljünk azzal, mi sikerült és mi nem. A franciák tudnak jobban játszani, mint ellenünk a múlt heti találkozón, mi pedig sokkal-sokkal jobban tudunk kézilabdázni, mint ahogyan Érden teljesítettünk. Nem a helyzetek kialakításával volt gondunk, hanem a befejezésekkel, nem voltunk elég fegyelmezettek, és irányítójátékban is több tudatosság kell, ahogyan védekezésben és visszarendeződésben is. Mindenben több kell ahhoz, hogy jó meccset tudjunk játszani. Ha a továbbjutást tűzzük ki célul, akkor nagyon meg fognak verni minket. A mérkőzést kell megnyerni, hozzuk ki a tartalékainkból és a lehetőségeinkből a legtöbbet. ELEK Gábor, az FTC edzője a mérkőzés előtt.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


30. perc Zácsik "siet", mert gyönyörű gólt szerez, 20 másodperc van vissza. Bouktit ismét egyedül a hatoson... 17–17

30. perc Maszlova a földről lőhet a bal sarokba, és még két perc is Tomorinak.

30. perc Hazai időkérés.

29. perc De Paula passzát Bouktit lábbal veszi le. Kellett. Zácsik most ügyesebben cselez, hatról a jobb alsóba lő, 15–16!

28. perc Jörgensennek két perc, levette a mezt Lekicsről, szó szerint. Zácsikot ellökik, szabaddobás kifelé... Hazai pálya a maximumon.

27. perc Hársfalvi a bal szélről megszerzi első mai gólját, Janurik védi Jörgensen átlövését.

26. perc De Paula üresen a hatoson, tudjuk, mit jelent ez. Foghíjas volt ismét a magyar fal. Zácsik emelése rossz, ziccerezhet Kanor. 15–14

25. perc Kanor első villanása, szélsőgól a léc alá. Klujber kiharcol egy hetest, Kanor és Jörgensen is belülvédekezett. Malestein a jobb alsóba lő mindenféle varia nélkül. 13–14!

23. perc Maszlova bombagóllal válaszol. Klujber meg üres kapus gólt szerez! 12–23, Kisfaludy védekezett jól.

22. perc Két perc a Malesteint buktató Valentininek egy rossz hazai támadás után. A sértett jobbról azonal büntet, egyenlő.

21. perc Hatott a megbeszélés, szép gól Zácsiktól.

20. perc Magyar időkérés.

20. perc
De Paula kiváló csel után a bal sarok mellé lő. A brazil karmester a nyáron a Győrhöz igazol.

20. perc Lekicset ellökik, Klujber lövését eléri a bal felső előtt Depuiset... 11–9



19. perc Jörgensen Janurik ellen is a bal alsót választja.

19. perc Újabb eladott labda, most Cvijics nem figyelt, Janurik véd egyet, de két perc Stollének, buktatta véletlenül De Paulát.

18. perc Lekicsnél belemenés, magyar időkérés lesz? Kiváló betörés De Paulától, vezetnek a hazaiak.

18. perc Bölk eladja, Jörgensen a hatosig gyalogol, és a bal alsóba lő ismét. 9–9...

17. perc Bravúr Januriktól, jó a vetődés is, de... hetes. Jörgensen lövését majdnem megfogja a bal alsó előtt Bíró, de csak majdnem.

16. perc Lekics blokkolja Maszlova elhajlásos lövését, Lekics ejtését Stolle beállóból a bal sarokba vágja.

14. perc Lekics rosszul, Bouktit Lekics mellől rosszul céloz beállóból. Bölk passzából Márton kilövi a bal felsőt! 3 lövés, 3 gól.

13. perc Janurik kirúgja a jobb sarok elől Bouktit bevetődéses lövését.

12. perc Maszlova berötése sem rossz, Lekics passzát a bal sarokba vágja balról bevetődve Márton. 6–7

12. perc Maszlova ellöki Bölköt, hetes ez is, Klujber a jobb felsőbe lő.

11. perc Janurik újabb nagy védése, Horácek átlövése után, de Jörgensen passzával Bouktit kiharcol egy hetest. Bíró a kapuban, de Jörgensen jobbal a bal alsóba lő. 5–5

10. perc Igen, zseniális cunder a legevőben úszva Klujertől!

9. perc Bölk átlövése is Sakóé.

8. perc
Sako és Janurik is bemutat egy-egy bravúrt, marad a négy négy.

6. perc Valentini meg üres kapus gólt szerez Szucsánszki bakija után, szerencsére Márton azonnal válaszol a jobb szélről.

5. perc Bouktit egyedül marad beállóban, de Szucsánszki is, és Bouktit két percre kiáll lökésért! De Horácek elől elfogy a fal, 3–3.

4. perc Két perc a Valentinit visszahúzó Malesteinnek.

3. perc Kapufa Maszlovától, blokk Horácektől Klujber lövésénél.

2. perc
Átlövésgól Klujbertől, csak beleérni tud a múlt héten zseniálisan védő Sako.

2. perc A szélső Valentini megy középre, De Paula passzával bevetődik, 1–1.

1. perc Bátor betöréssel Malesteintől, Szucsánszki az irányítól.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sárga mezben és kék szoknyában, a magyar csapat tiszta sötétzöldben.

Győré lesz Budapest! – Bobory Balázs jegyzete.

A hazaiaktól lesérült Burgaard, a magyar csapatbó kiesett Kovacsics.

„Hazai pályán szedtük össze ezt a különbséget, így idegenben még keményebb feladat vár ránk. Innentől nincs veszítenivalónk, meg kell próbálnunk véghez vinni a lehetetlent. Nekem és a csapattársaimnak is hatalmas megtiszteltetés, hogy a négy közé jutásért játszhatunk, úgyhogy mindent meg fogunk tenni – mondta Emily Bölk. – Igyekszünk a másik arcunkat mutatni Franciaországban, jobban kihasználni a helyzeteinket, és bizonyítani, hogy igenis elég erősek vagyunk, és felvesszük a harcot egy ilyen jó csapattal is. Fontos lesz, hogy ugyanolyan tűzzel lépjünk pályára, mint az első mérkőzésen.”

Az első találkozón hét gólt szerző balátlövő szerint kissé túlizgultak bizonyos szituációkat, az egyszerű megoldások helyett a bonyolultakat választották, a hatgólos hátránnyal pedig nagyon megnehezítették a saját dolgukat a folytatásra.

„Az első félidőben jó munkát végeztünk, ami miatt szó érheti a ház elejét, hogy sokkal jobban ki kellett volna használnunk a kínálkozó lehetőségeket – kezdte az FTC német légiósa. – Jól játszottunk, el is jutottunk a helyzetek kidolgozásáig, de azokat nem tudtuk megfelelő hatékonysággal értékesíteni. Az első félidő végén kétgólos hátrányban voltunk, ami a kézilabdában nem nagy dolog, ám a végén a hat már túl sok. A második félidőben nagyon gyengén kezdtünk, aztán valahogy mindig visszaküzdöttük magunkat, de a hajrában kulcspillanatokban követtünk el könnyelmű hibákat. A Metz nyugodtan játszott és ezeket kihasználva nyert hattal, ami kissé elszomorít.”

A NEGYEDDÖNTŐ ELSŐ MÉRKŐZÉSÉN hatgólos vereséget szenvedett az FTC-Rail Cargo Hungaria a Bajnokok Ligájában, amivel – nem túlzás – ledolgozhatatlan hátrányba került a Metz ellen. A zöld-fehérek ennek ellenére nem adják fel a küzdelmet, Emily Bölk úgy nyilatkozott a Nemzeti Sportnak a visszavágó előtt, hogy megpróbálják a lehetetlent Franciaországban

Metzben próbál meg csodát tenni a Ferencváros, amely az évad elején a négy közé jutást tűzte ki célul a Bajnokok Ligájában. Emily Bölk a hazai mérkőzésen látott tűzzel szeretné kiharcolni a továbbjutást, míg edzője, Elek Gábor már a győzelemmel is elégedett lenne.

A női kézilabda Bajnokok Ligájában a Ferencváros hazai pályán 32–26-ra kikapott a negyeddöntő első felvonásán a Metztől. A francia bajnoki címvédő kihúzta a Fradi „méregfogát”, Klujber Katrint kiiktatta a játékból, így támadásban hiányzott az átütőerő Elek Gábor csapatából.

Világklasszisból világpolgár, gólkirályból ezermester – Farkas Ágnes egységben él a természettel.

A női kézilabda Magyar Kupát egymás után kétszer megnyerő FTC elnöke, Kubatov Gábor azt akarja, hogy a csapat öt éven belül a legrangosabb klubsorozatban, a Bajnokok Ligájában is diadalmaskodjon.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A METZ–FTC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik