Férfi kézi: ismét találkoznak Izlanddal a mieink – íme, a 2024-es Eb csoportjai!

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 18:32
null
Nem kapott könnyű ellenfeleket a magyar kéziválogatott (Fotó: Árvai Károly)
Kisorsolták Düsseldorfban a 2024-es férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportjait. A magyar válogatott Izlanddal, Szerbiával és Montenegróval került egy kvartettbe, meccseit Münchenben játssza majd.

 

KÉZILABDA
2024-ES FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG
SORSOLÁS (Düsseldorf)
A-CSOPORT (Berlin)
Németország
Franciaország
Észak-Macedónia
Svájc

B-CSOPORT (Mannheim)
Spanyolország
Ausztria
Horvátország
Románia

C-CSOPORT (München)
Izland
MAGYARORSZÁG
Szerbia
Montenegró

D-CSOPORT (Berlin)
Norvégia
Szlovénia
Lengyelország
Feröer

E-CSOPORT (Mannheim)
Svédország
Hollandia
Bosznia-Hercegovina
Grúzia

F-CSOPORT (München)
Dánia
Portugália
Csehország
Görögország

*A német–svájci nyitó meccset Düsseldorfban rendezik

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 12., péntek
Magyarország–Montenegró
Január 14., vasárnap
Magyarország–Szerbia
Január 16., kedd
Magyarország–Izland

A 2024. január 10. és 28. között Németország hat városában (Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Köln, Mannheim, München) rendezendő kontinensviadalra való kvalifikáció vasárnap zárult, amely után az EHF kihirdette a kalapok beosztását.

A 24 csapatot hat csoportra osztották. Azt már a sorsolás előtt tudni lehetett, hogy a német válogatott a düsseldorfi és a berlini A-csoportba, Horvátország a mannheimi B jelű négyesbe, Izland a müncheni C-csoportba, Norvégia a berlini D-csoportba, az Európa-bajnoki címvédő svéd válogatott a mannheimi E-csoportba, a világbajnok Dánia pedig a müncheni F-csoportba kerül. A középdöntőket Kölnben és Hamburgban, a torna utolsó szakaszát Kölnben rendezik.

A sorsolás a köszöntő beszédeket követően vette kezdetét, de előtte bemutatták a megújult Eb-trófeát is. A magyar válogatott a C-csoportba került Izlanddal, Szerbiával és Montenegróval, a mérkőzéseit pedig majd Münchenben játssza. Ha továbbjutnak a mieink a középdöntőbe, ott már Franciaország, Németország vagy éppen Spanyolország is szembejöhet... A magyar válogatott sorrendben Montenegróval, Szerbiával és Izlanddal találkozik a csoportkörben, majd Kölnben játszhat középdöntőt, ha az első két helyen végez, és továbbjut.

A magyarok a három ellenfelük közül legutóbb Izlanddal találkoztak: a januári világbajnokságon az északi szigetország legjobbjai hat góllal is vezettek, végül azonban Lékai Mátéék győztek 30–28-ra.

Nagyon kiegyensúlyozott, erős csoportba kerültünk. Az 1. kalapból természetesen nem kaphattunk gyenge ellenfelet, a 3. és 4. kalapból azonban az erősebbeket sorsolták mellénk, Szerbia és Montenegró is nagy tudású riválisok. Reméljük, a Magyarországhoz legközelebb eső Eb-helyszínen, Münchenben sok szurkolónk buzdít majd minket! A továbbjutás nagy kihívás, de az biztos, hogy harcolunk majd minden meccsen a végsőkig!” idézte az MKSZ Chema Rodríguezt, a magyar válogatott szövetségi kapitányát a sorsolás után.

Az Európa-bajnokság nyitó mérkőzésének (Németország–Svájc) egyébként a düsseldorfi labdarúgó-stadion ad otthont, amelyben a szervezők célja, hogy világrekordot döntsenek, és több mint ötvenezren tekintsék meg a helyszínen a találkozót. A sorsoláson közölte a német szövetség, hogy 40 ezer jegy már elkelt!

Ez lesz a 16. férfi kontinenstorna, és a 14., amelyen a magyar válogatott is részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1998-as hatodik helyezés, a legrosszabb pedig a legutóbbi, tavaly januári 15. hely.

Különleges sztárvendégek is részt vettek, segédkeztek a sorsoláson: a kétszeres Európa-bajnok dán Lars Christiansen, a világbajnok spanyol Julen Aguinagalde, az olimpiai bajnok francia Joel Abati és a világbajnok német Dominik Klein.


A 2024-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG KALAPJAI
1. kalap:
Svédország, Spanyolország, Dánia, Franciaország, Norvégia, Izland
2. kalap: Németország, Hollandia, Szlovénia, MAGYARORSZÁG, Portugália, Ausztria
3. kalap: Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Lengyelország, Csehország, Szerbia, Észak-Macedónia
4. kalap: Svájc, Románia, Montenegró, Görögország, Grúzia, Feröer
Az Európa-bajnokság sorsolását május 10-én, 17.45-től tartják Düsseldorfban

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik