Sportrádió: Deli Rita válogatottként lett amatőr, de nem bánta meg

Vágólapra másolva!
2023.04.23. 11:35
null
Deli Rita (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)
A Sportrádió Hazafutás szombat délutáni műsorában Deli Rita korábbi kézilabdázó volt a Gólkirályok rovat vendége, a női kézilabda NB I 1999-es és 2000-es gólkirályával Balogh Balázs beszélgetett.

Deli Rita legnagyobb sikerének a 2000-es sydneyi olimpián megszerzett ezüstérmet tartja, annak ellenére is, hogy a döntőben már a csapat markában volt az aranyérem.

„Maga az olimpia óriási élmény volt, rengeteg munkának köszönhettük, hogy eljutottunk odáig. Csodálatos, hogy ott van egy olimpiai ezüstérem a vitrinemben. Most egyértelműen sikerként élem meg – mesélte Deli Rita, aki kitért a fináléra is. – Hatgólos előnyünk volt a döntőben a dánok ellen, de volt egy időszaka a meccsnek, amikor semmi sem sikerült. Ez nagyjából hat percig tartott, és ezen el is ment a meccs. Sajnos egy tagja sem volt a csapatnak, aki ki tudta volna rántani a válogatottat ebből a rossz időszakból. Talán túlságosan megnyugtatott minket a nagy előny, és amikor elindultak a dánok, senki sem tudott reagálni. Ez közös történet, ennek mindenki ugyanúgy a részese volt.”

Tatabányáról indult, fiatalon kitűnt a tehetségével, 14 évesen a helyi felnőttcsapatban játszott, 17 évesen felnőttválogatott lett.

„Amikor nehéz helyzetbe került a tatabányai sportélet, a csapatok feloszlottak. Ebben az időszakban nagyon sok megkeresést kaptam, és végül a Budapesti Spartacust választottam. Ennek két oka volt, az egyik, hogy megígérték, egy év után elengednek a Testnevelési Egyetemre, ami nagy álmom volt. A másik az edző személye, Szabó Patyi István, aki a válogatottnál is dolgozott, és garancia volt arra, hogy tovább fejlődöm” – mondta Deli Rita.

Amikor a testnevelő tanárit végezte a Testnevelési Egyetemen, akkor az volt a szokás, hogy a TFSE csapatában kellett játszania.

„Válogatott játékosként négy évig amatőr voltam, de nem fogta vissza a fejlődésem, sőt, súlyos sérülésemből nem kellett elsietni a rehabilitációt, ami jól is jött ki. Hosszú távon így jártam jól, mert meglett az edzői képesítésem” – mondta Deli, aki utána Dunaújvárosba került, és KEK-et nyert a csapattal.

A legszebb időszakának a Ferencvárosnál eltöltött éveket tartja, a zöld-fehérekkel bajnok és gólkirály lett, mielőtt az osztrák Hypóhoz szerződött. VHS-kazettáról elemezte az ellenfeleket, felugrásból ellőtt labdái kifogtak a kapusokon.

Deli Rita 2004-es visszavonulása után Székesfehérváron edzősködött, előbb gyerekeket edzett, majd a felnőttcsapatot irányította. Erről elmondta, hogy bár stresszes időszak volt, szép emlékeket őriz róla.

Féléves pihenő után kereste meg a Sport Tv, amelynél szakkommentátorként a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mérkőzésein dolgozik, és már nem játékosként, hanem edzői szemmel nézi a mérkőzéseket.

A csaknem háromnegyed órás beszélgetésben szóba került még többek között a mai magyar női kézilabda helyzete, a válogatott problémái, valamint az akadémiák és egyéb utánpótlásműhelyek feladata is.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik