Női kézi: hiányos kerettel, de jó hangulatban várjuk Izlandon a vb-selejtezőt

NÉMETH RICHÁRD (Reykjavík)NÉMETH RICHÁRD (Reykjavík)
Vágólapra másolva!
2023.04.08. 09:37
null
Tizennyolc magyar játékos utazott Izlandra (Fotó: MKSZ)
Újabb játékos vált ki a magyar női kézilabda-válogatottból, amely csütörtökön szerencsésen megérkezett Izlandra, a vb-selejtező első mérkőzésének helyszínére. A csapat már edzett, Golovin Vlagyimir pedig bizakodva várja a szombati összecsapást.


Tizenkilenc játékossal kezdte el hétfőn a felkészülést az Izland elleni világbajnoki selejtezőre a magyar válogatott, mégis csak tizennyolcan indultak útnak az északi szigetországba. Alaposan meggyűlik a baja a betegségekkel Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak – Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC) és Faluvégi Dorottya után Győri-Lukács Viktória (mindkettő Győri ETO) is kidőlt, így egyedül a debreceni Töpfner Alexandra maradt a jobb szélen.

Ami a heti munkát illeti – ahogy azt a szakember korábban elmondta –, a videóelemzés során összehasonlították az Európa-bajnokságon játszott utolsó, Szlovénia elleni meccset a lengyelektől elszenvedett vereséggel, s mintha nem is ugyanaz a csapat játszott volna…

„Védekezésben és támadásban is  kell javulni, hátul sokkal zártabbnak és agresszívabbnak kell lennünk – mondta Golovin Vlagyimir.Sokkal több megállító fault kell, ha nem akarunk kellemetlen perceket átélni az izlandiak ellen. Támadásban csiszolni kell a taktikai variációkat, egymáshoz szokni, hogy ki milyen ütemben passzol, hová érkezik a labda, illetve az eladott labdák számát minimálisra csökkenteni.”

Golovin Vlagyimir sok megállító faultot vár csapatától az izlandiak ellen (Fotó: Németh Richárd)
Golovin Vlagyimir sok megállító faultot vár csapatától az izlandiak ellen (Fotó: Németh Richárd)


A kapitány hozzátette: a hiányos átlövősor miatt az utánpótlás-válogatottakban alkalmazott két- vagy akár három­irányítós játékot is használhatjuk majd a mérkőzés egyes szakaszaiban.

A mieink egész héten Érden – a jövő szerdai visszavágó helyszínén – készültek, s Golovin szerint a szerdai edzésen már kifejezetten jól mozogtak, lendületesen játszottak. Aztán a csapat csütörtökön útra kelt, a repülőgép azonban kisebb csúszással tudott csak felszállni, így a program is változott. Az évszakhoz képest kellemes időjárás – napsütés, gyenge szellő és hat fok – uralkodott Izlandon (nem úgy a következő nap), így egy esti sétára még maradt idő az Atlanti-óceán partján. Nagypénteken már a terveknek megfelelően tudtak dolgozni válogatottunk tagjai, akik a reggeli konditermi edzés és egy kis csapatépítő program után este már a szombati mérkőzés helyszínén finomították a taktikát.

Ami az ellenfelet illeti, Golovin Vlagyimir alaposan felkészült az izlandiakból, és korántsem számít könnyű párharcra a 2012-es Eb óta nagy tornára ki sem jutó északi válogatottal.

„Tavaly az Eb-re nem sikerült kijutniuk, de játszottak hat selejtező mérkőzést, volt két vébéselejtezőjük Izrael ellen, és legutóbb hazai pályán fogadták a norvég B-válogatottat, amelyekről vannak felvételeink – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Van néhány eltérés a keretükben a korábbi meccsekhez képest, de a gerinc nem változott. Ügyesek, masszívak, a skandináv kézilabdára jellemző stílusban játszanak.”

NŐI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
18.00:
Izland–Magyarország, Hafnarfjördur (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!
Szerda, 18.15:
Magyarország–Izland, Érd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ IZLAND ELLENI ELSŐ MÉRKŐZÉSRE
Kapusok: Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélső: Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Siófok KC)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok), Kukely Anna (FTC), Pál Tamara (MTK Budapest), Vámos Petra (DVSC)
Beállók: Bordás Réka, Füzi-Tóvizi Petra (mindkettő DVSC), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO KC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik