Férfi kézi-vb: a mieink ismerik a receptet, mit nem engedhetnek meg Izlandnak

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2023.01.13. 14:37
null
Rosta Miklós szívesen áll oda a hetesvonalra (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A Dél-Korea felett aratott győzelem után már gőzerővel készül a szombati ellenfélre, Izlandra a magyar férfi kézilabda-válogatott a svéd–lengyel közös rendezésű világbajnokságon. A mienk tisztában vannak azzal, mik a skandináv csapat erősségei, az más kérdés, hogy így is rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik a második csoportmérkőzés.

A magyar válogatott pénteki sajtófélóráján Rosta Miklóst és Hanusz Egont faggattuk az első meccs tanulságairól, valamint az Izland jelentette akadályról, miközben a Dél-Korea ellen csípőrándulást szenvedő Ancsin Gáborról azt az információt kaptuk, hogy javul az állapota.

ROSTA MIKLÓS SZÍVESEN ÁLL ODA A HETESVONALRA

– Mit lehet leszűrni az első, Dél-Korea ellen megnyert meccsünkből?
– Megvoltak a tanulságai, de a nyitó találkozók egy világversenyen mindig nehezebbek – válaszolta a Nemzeti Sportnak Rosta Miklós. – Az első félidőben úgy indítottunk, ahogy azt kellett, és a szünetben már megvolt a kellő biztonságérzet, hogy ez a mérkőzés meglesz. Tudtuk, hogy azért a folytatásban is oda kell magunkat tennünk, ám amint kijöttek emberfogásos védekezésre, voltak belőle problémáink, de összességében jó mérkőzést játszottunk.

ZÁRTAN KELL VÉDEKEZNÜNK, SOK BESEGÍTÉSSEL

A Stuttgartban légióskodó Hanusz Egon szerint a legnagyobb tanulság, amit leszűrhettünk a Dél-Korea elleni nyitó meccsünkből, hogy hatvan percig jól kell játszanunk majd Izland és Portugália ellen. Az első találkozón a második félidőben voltak problémáink, amely ezúttal még belefért, de a folytatásban már nem fog. Az európai riválisok ellen végig a topon kell lennünk és koncentrálnunk kell.

A tavalyi Eb után fontos volt, hogy ezúttal jól sikerüljön a bemutatkozás. Az elején görcs nélkül játszva sikerült egy komolyabb különbséget kialakítanunk. A második félidőben elvették előlünk a területet, nem volt könnyű őket egy az egyben lejátszani, de jól éreztem magam a pályán. Szeretek ilyen csapatok ellen játszani, még ha kicsit nehezebb is, mintha a nagy védőket kellene lábbal megvernem” – vallotta be a magyar válogatott irányítója, aki szintén kitért az Izland elleni találkozóra.

Izland ellen a védekezés lesz a kulcs, hogy mennyire tudjuk megszűrni az egy-egyeket, hogyan segítünk be a társaknak, ha esetleg elveszítünk egy párharcot. Ez fontos lesz, mert ritkán lőnek át, inkább betörésekkel operálnak. Ha ezt meg tudjuk szűrni és egy zárt hatosfalat tudunk védekezni, egyszerűbb dolgunk lesz, még könnyű gólokat is lőhetünk belőle.”

Kevesebbet mutattak a dél-koreaiak, mint amit vártunk tőlük?
– Dél-Korea azt játszotta, amire készültünk, a videózáson is láttuk, szoros meccseket tudtak játszani európai csapatokkal is. Arra készültünk, hogy sokat egy-egyeznek, cseleznek, mindig továbbadják a labdát, sokat passzolnak, és szinte bármilyen helyzetből elvállalják a lövéseket. Ez ellenünk is így történt, de az első félidőben a stabil védekezésünkkel jól megoldottuk.

Hogyan lett az egyik heteslövőnk?
– Lékai Máté az első számú heteslövőnk, de nincs nagyon olyan a keretben, aki a klubjában is rendszeresen heteseket vállalna. Én szoktam gyakorolni az edzéseken, és beállóból gyakran lövünk a hét méter közeléből, ezért esett rám a választás. Ezúttal elsőre kimaradt, de az ismétlés bement, remélhetőleg legközelebb már elsőre betalálok. A folytatásban is odaállok, ha kell, nincs vele problémám.

– Izland sokat fejlődött a nemzetközi mezőnyben, mire kell ellene odafigyelnünk?
– A visszarendeződés kulcskérés lesz, mert nagyon gyorsan hozzák fel a labdát, és sok indításgólt lőnek, ezt láttuk a portugálok elleni meccsen is tőlük. Ezen kívül az egy az egy elleni védekezésre kell odafigyelnünk, hogy lehetőleg ne tudjanak rajtunk előnyt szerezni. Ha mégis, akkor meglegyenek a besegítések, és ne tudják belőle továbbvinni az akciót. Számít, hogy sokat találkoztunk velük az elmúlt években, jobban fel tudunk belőlük készülni. Izland már legyőzte Portugáliát, komolyan bele kell állnunk a mérkőzésbe, ha nyerni szeretnénk.

– Mennyit vett ki belőlünk az első meccs? Tudjuk-e tartani hatvan percen keresztül a tempójukat?
– Szerintem képesek vagyunk rá, annyit nem vett ki belőlünk Dél-Korea, tudtuk forgatni a csapatot, mindenkinek megvoltak a játékpercei. Senki sem fáradt el annyira, hogy ne bírná az Izland elleni meccset.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 35–27 (21–11)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Portugália–Izland 26–30 (15–15)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI VB-CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 14., szombat
20.30:
Izland–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Január 16., hétfő
20.30: Portugália–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
MIKLER Roland (OTP Bank-Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Mol Tatabánya)
Jobbszélsők:RODRÍGUEZ Pedro (Mol Tatabánya), BUJDOSÓ Bendegúz (Ferencváros)
Jobbátlövők:ILIC Zoran (Telekom Veszprém), LEIMETER Csaba (PPD Zagreb – Horvátország), ANCSIN Gábor (Mol Tatabánya)
Irányítók:LÉKAI Máté (Ferencváros), HANUSZ Egon (TVB Stuttgart – Németország)
Beállók:BÁNHIDI Bence (OTP Bank-Pick Szeged), ROSTA Miklós (OTP Bank-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Dabas KC)
Balátlövők:BODÓ Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
Balszélsők:BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), KOVACSICS Péter (Ferencváros)
Tartalék:GYŐRI Mátyás (Mol Tatabánya)
Szövetségi kapitány:Chema RODRÍGUEZ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik