Férfi kézi Eb, D-csoport: megújuló németek, reménykedő osztrákok

VARGA ÁDÁMVARGA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.01.06. 17:24
null
Andreas Wolff, a németek egyik legnagyobb sztárja (Fotó: AFP)
Január 13-án kezdődik a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. A D-csoportból – melynek Pozsony a házigazdája – Németország emelkedik ki, mellette Ausztria, Fehéroroszország és Lengyelország is továbbjutna. Felvezetőnk harmadik része.


NÉMETORSZÁG

A németek a 6. helyen végeztek a tokiói olimpián, ezt követően több sztárjuk is lemondta a válogatottságot: az addig a csapatkapitányi posztot betöltő Uwe Gensheimer mellett Steffen Weinhold sem lép pályára többet címeres mezben, a védelem egyik oszlopa, Hendrik Pekeler pedig hosszabb szünetet tart. Szintén nem kerettag a rutinos világbajnok kapus, Johannes Bitter, aki már csak vészhelyzet esetén vállalja a beugró szerepet.

Az Eb-ről ráadásul olyan fontos játékosok hiányoznak még, mint Paul Drux (sérülés), Fabian Wiede (családi okok) és Patrick Groetzki (családi okok). A Rhein-Neckar Löwen tehetsége, Juri Knorr nem vette fel a koronavírus elleni oltást, így ő sem lesz ott a tornán.

Nem volt tehát egyszerű dolga a keret összeállításánál Alfred Gíslason szövetségi kapitánynak. A háromszoros BL-győztes izlandi szakember egyébként karácsony előtt hosszabbított 2024-ig. Elmondása szerint sokra hivatott fiatal együttese.

„Biztos vagyok benne, hogy a jelenleg még nagyon fiatal és tapasztalatlan csapat további fejlődése sok örömet fog szerezni, ennek előfeltétele, hogy legyen időnk erre az útra” – mondta el még az aláírást követően a tréner.

Azért nem kell félteni Németországot, amely így is erős kerettel vág neki a viadalnak. A selejtezőkből a Gíslason-csapat kvalifikált először, hibátlan mérleggel már tavaly januárban biztosította a helyét.

A két legnagyobb névPatrick Wiencek (THW Kiel) és Andreas Wolff (Kielce), az ő tapasztalatuk sokat adhat a fiatal keretnek. Érdekesség, hogy még a német másodosztályból is válogatott az izlandi mester, a 21 éves Julian Köster a VfL Gummersbachból került be.

Megjósolhatatlan, mire lehet képes a megújuló gárda az Eb-n, de az biztos, hogy bárki ellen lehet esélye.

AUSZTRIA

Az előző, részben hazai rendezésű Eb-n érte el eddigi legjobb helyezését Ausztria (8.), amely most is hasonlóban reménykedik. Vajon van-e ennél több az osztrákokban? Erről beszélt a csapat legnagyobb sztárja, a THW Kiel balátlövője, Nikola Bilyk.

„A legjobb eredményt kétezer-húszban értük el, még nem tudjuk, képesek vagyunk-e egy lépéssel tovább menni. Csapatként kell működnünk, jelenleg is gőzerővel dolgozunk ezen. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor meggyőződésem, jobb eredményt is elérhetünk” – olvashatóak a 25 éves kézilabdázó szavai az osztrák szövetség honlapján.

Nikola Bilyk klasszis teljesítménye sokat érhet Ausztriának (Fotó: AFP)
Nikola Bilyk klasszis teljesítménye sokat érhet Ausztriának (Fotó: AFP)


Bilyk egyébként az előző évadot szinte teljesen kihagyta sérülés miatt. Azóta már visszatért, s bár még nincs csúcsformában, az Eb-n újra bizonyíthatja klasszisát.

Rajta kívül még két játékost kell igazán kiemelni, hiszen a széleken nagyon jól áll az együttes. A szegedi Sebastian Frimmel a magyar bajnoknál remekelt az ősszel, 36 gólt szerzett a BL-ben. A másik oldalon pedig Robert Weber szerepel, aki közel 900 gólt dobott már a nemzeti csapatban – a 2014–2015-ös idényben a Bundesliga gólkirályi címét is bezsebelte 271 találattal. Jelenleg a Bundesliga 2-ben szereplő Nordhorn-Lingenben szállítja a gólokat.

FEHÉROROSZORSZÁG

Mondhatni, meglepetés lenne, ha nem a 10. helyen végezne Fehéroroszország, hiszen a legutóbbi három Európa-bajnokságot ebben a pozícióban zárta. A selejtezőket simán vette a gárda, még Norvégiát is legyőzte hazai pályán (33–25) – az igazsághoz tartozik, hogy tartalékos volt az északi rivális.

Különösen beálló poszton erős Fehéroroszország, Artyom Koroljok (Kielce) mellett a Barcelonával összeboronált Vjacseszlav Bohan (Motor Zaporizzsja) is kiváló – előbbi játéka bokasérülés miatt még kérdéses. A jobbszélső Nyikita Vajlupov (Meskov Breszt) lehet az első számú gólfelelős. A következő idénytől már Veszprémben kézilabdázó klasszis a jelenlegi BL-kiírásban 50 gólnál jár, az előzőben 93-at szerzett.

Ebből a csoportból minden esélyük megvan a fehéroroszoknak a továbbjutásra, ennél több azonban aligha van bennük.

A mieink Fehéroroszországgal játszottak volna felkészülési mérkőzést január 6-án, de az ellenfél egyik játékosának pozitív koronavírustesztje miatt elmaradt a találkozó.

Vajlupov a következő idényben már Veszprém-mezben szórhatja a gólokat (Fotó: AFP)
Vajlupov a következő idényben már Veszprém-mezben szórhatja a gólokat (Fotó: AFP)

LENGYELORSZÁG

A 2015-ben még vb-bronzérmes lengyelek nem szívesen emlékeznek a legutóbbi két kontinenstornára. A legutóbbira azért nem, mert a 21. helyen végeztek, az azt megelőzőre pedig azért, mert ki sem jutottak. Most a második legjobb csoportharmadikként biztosították a helyüket, csoportjukban a mieink egyik Eb-ellenfele, Hollandia is előttük végzett.

A pozsonyi négyesben azonban van esélye a továbbjutásra a főleg a széleken kiváló együttesnek. A legnagyobb név ezen a poszton a jobb oldalon bevethető Arkadiusz Moryto, a Kielce egyik csillaga 67 mérkőzésen 304 gólt lőtt már a válogatottban, de a BL-ben is bizonyított (35-nél jár az idényben). Rajta kívül a Paris Saint-Germain óriása, a 207 centiméter magasra nőtt Kamil Syprzak szintén nagy problémákat okozhat az ellenfeleknek. A 30 éves beállóval tavaly novemberben hosszabbított szerződést a francia sztáralakulat.

Syprzak tartása nem egyszerű feladat (Fotó: AFP)
Syprzak tartása nem egyszerű feladat (Fotó: AFP)
A D-CSOPORT (POZSONY) PROGRAMJA
1. 14.18.00Németország–Fehéroroszország
1. 14.20.30Ausztria–Lengyelország
1. 16.18.00Németország–Ausztria
1. 16.20.30Fehéroroszország–Lengyelország
1. 18.18.00Lengyelország–Németország
1. 18.20.30Fehéroroszország–Ausztria

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik