Női kézi-vb: Golovin mindenre fel volt készülve, csak erre nem

Vágólapra másolva!
2021.12.09. 17:19
null
Golovin Vlagyimir szerint játékosai tartottak a kudarctól (Fotó: MTI)
A dánokkal szemben 11 góllal elveszített világbajnoki középdöntős mérkőzés másnapján a tanulságokról beszélt Golovin Vlagyimir. A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, nem számított rá, hogy meccs közben felbomlik a csapategység, emellett azt is kifejtette, mi különbözteti meg a legjobbakat a mezőny többi részétől.

 

Nem hatott meglepetésként Golovin Vlagyimir megjegyzése arról, hogy nem a legjobb a hangulat a csapaton belül, a szakmai stáb azon van, hogy ebből az állapotból valahogy kimozdítsa a játékosokat. Ahogy arra már a dán meccs utáni gyorsértékelésében is utalt, az eredménynél is jobban zavarta, hogy a csapat nem azt az arcát mutatta, mint a csoportkörben.

„Amikor ideérkeztünk, tudtuk, hogy fiatal és új csapatunk van, amellyel próbálunk építkezni. Sokan mondhatják, hogy ez dumának jó, de tényleg így van – magyarázta Golovin a magyar újságíróknak a csütörtöki sajtófélórán. – A vébé előtt arról beszéltem, stabilitásra törekszünk, ez az első három meccsen még megvolt, megfelelő volt a csapategység és a lányok lelkiállapota. Aztán egy nap alatt minden megváltozott. Mintha nem lettünk volna tisztában a saját erényeinkkel, és hogy kik vagyunk. Bármennyire profi egy válogatott, hasonló vereség után félve megy fel a pályára, és így nem lehet kézilabdázni. Ha bizonytalan vagy, mindegy, ki az ellenfél. Huszonnégy óránk van, hogy meggyőzzük a játékosokat, ez egy félresikerült meccs volt, és az igazi arcunkat az első három meccsen mutattuk meg. Azokra lehet építeni, a tegnapira nem.”

A kapitány szerint könnyű lenne kijelenteni, hogy a játékosok közül senki sem képes elviselni a nyomást, de ez nem igaz. Vannak olyan játékosok, akik megbirkóznak vele, mások kevésbé, nekik kritikus szituációkban nem biztos, hogy pályán kell lenniük. Golovin szerint azonban ez más csapatoknál is így van, annyi a különbség, hogy mi még most tanuljuk, kire milyen terhet lehet tenni.

„A németek elleni meccsen is volt négy-öt gólos hátrányunk, mégis sikerült mindig visszajönni. Ott Klujber Katrin kiesése után megmutattuk, erős csapat vagyunk, mindenki duplán odatette magát. Védekezésben a hibák ellenére ütköztünk, agresszívek voltunk, a dánok ellen ez már elmaradt, ennek is köszönhető, hogy könnyű gólokat lőttek. Ahogy nőtt a különbség, elkönyveltük, hogy nem fog sikerülni. Elmaradt a küzdelem, bárki bejött, hamar felvette azt a hozzáállást, hogy ez nem a mi napunk” – folytatta a szakvezető, hozzátéve, úgy tűnt, a játékosai tartottak az esetleges kudarctól, ami rányomta bélyegét a teljesítményükre.

„Mindig a szemük előtt lebegett, hogy vajon sikerül-e, emiatt nem tudtak felszabadultan játszani. Ha egy emberben vannak ilyen gondolatok, még tudjuk valahogy korrigálni, de most az látszott, mindenki fejében ez járt. Mindenki tudta, hogy a nyolc közé kerülés a cél, és miután a német meccs nem volt sikeres, aztán jött egy még jobb ellenfél, amely ellen nem működött a játékunk, leblokkoltunk. Mindenre fel voltam készülve, csak erre nem. Meglepetésként ért, hogy az egység a mérkőzés közben felbomlott, és csapat helyett egyének voltak a pályán. Ha ezt nem tapasztaljuk meg most, nem is tudnánk, hogy ilyen is előfordulhat. A jövőben arra is fel kell készülnünk, ha senkinek sem megy, akkor se kerüljünk hasonló szituációba, hanem megtaláljuk a módját, hogy ebből a lelkiállapotból kimozdítsuk a játékosokat.”

Golovin szerint az a különbség a nagy csapatok és a mezőny többi része között, hogy előbbiek nem jönnek zavarba, ha éppen néggyel vezet az ellenfél a 10. percben. Ugyanúgy hisznek továbbra is a saját játékukban, mert tudják, hogy működik, és lesz majd olyan öt perc, amikor eldöntik a meccset. Amíg a dánok elleni meccs elején Bíró Blanka több labdát is megfogott, és sikerült indításból gólt lőni, abból tudtunk építkezni. Aztán emberelőnyben sem sikerült befejezni az akciókat, összeállt a dán védekezés, míg mi kapkodtunk a lövéseknél, és innentől úgy éreztük, ez ma nem megy.

A kapitány elárulta, az ilyen helyzetekben, amikor a játékosok tudják, hogy hibáztak, inkább bezárkóznak, de ő is úgy látja, elsősorban mindenkinek magában kell helyretennie a történteket. A következő, Kongó elleni pénteki mérkőzésről megjegyezte, természetesen tisztában vannak vele, hogy még nem szállt el minden esélyünk.

„Hosszú ideje mindig csak számolgatunk, és bízunk a szerencsében. A válogatottnak viszont nem a szerencsében kell bíznia, hanem mindent megtennie azért, hogy másnak kelljen számolnia. Egyértelmű, hogy még van esélyünk, de már nem a mi kezünkben van a sorsunk” – zárta Golovin.

Megtudtuk tőle, az ő döntése volt, hogy az első perceket látva már nem küldi vissza a combsérüléssel küzdő Klujbert, aki, ha rajta múlt volna, valószínűleg a testi épsége kockáztatását is vállalta volna a csapat érdekében. Az FTC jobbátlövője ezért kihagyja a Kongó elleni meccset.

A célként kitűzött negyeddöntőbe jutáshoz az kell, hogy a magyar, német, dél-koreai hármas között alakuljon ki hármas holtverseny a végelszámolásnál a második helyen, aminek egyik alapfeltétele, hogy az ázsiaiak legyőzzék pénteken a németeket. Mire pénteken elkezdődik a Kongó ellen meccsünk, már tudni fogjuk, maradt-e valós tétje a találkozónak.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
KÖZÉPDÖNTŐ

III. CSOPORT (GRANOLLERS)
12. 08.15.30Dél-Korea–Csehország
32–26
12. 08.18.00Németország–Kongó
29–18
12. 08.20.30 MAGYARORSZÁG–Dánia
19–30
12. 10.15.30Dél-Korea–Németország
12. 10.18.00MAGYARORSZÁG– Kongó
12. 10.20.30Dánia–Csehország
12. 12. 15.30Csehország–Kongó
12. 12.18.00MAGYARORSZÁG–Dél-Korea
12. 12.
20.30
Dánia–Németország
A III. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 3 3 98–60 +38 6
2. Németország 3 3 85–63 +22 6
3. Dél-Korea 3 2 1 92–84 +8 4
4. MAGYARORSZÁG 3 1 2 75–84 –9 2
5. Csehország 3 3 76–95 –19 0
6. Kongó 3 3 59–99 –40 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA – RÉSZLETES NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik