Tokió 2020: Bivalyerős az olimpiai csoportunk – Danyi Gábor

Vágólapra másolva!
2021.06.26. 10:22
null
A taktikai elemeket a klimatizált csarnokban gyakorolták Kovacsics Anikóék (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A női kézilabda-válogatottnál Elek Gábor szövetségi kapitány munkáját segítő Danyi Gábor szerint az egység Japánban is nagy fegyverünk lehet, az új siófoki klubmunkája kapcsán pedig szemernyi kétség sincs benne.

 

– Lassan túl vannak az olimpiai felkészülés első hetén. Milyenek a tapasztalatok?
– Eddig sem volt probléma a motiváltsággal, de így, hogy az olimpiára készülünk, végképp nem kell senkit ösztönözni – válaszolta a Balatonbogláron edzőtáborozó női válogatott edzője, Danyi Gábor, aki nyártól átveszi a Siófok NB I-es női csapatának irányítását. – Hihetetlen a várakozás és a hozzáállás, hiszen Tomori Zsuzsannát leszámítva a játékosok közül még senki sem járt olimpián Az első héten nagyrészt a fizikai felkészítésen van a hangsúly, ami nyilván nem esik jól, pláne azzal „fűszerezve”, hogy a kültéri futáshoz optimális tizenhat-tizenhét fok helyett most egy húszassal melegebb van.

– A taktikai gyakorlatoknál mire helyezik a hangsúlyt?
– Minden klubcsapatnál és válogatottnál, amikor hosszabb kihagyás után találkozik a keret, azzal kell kezdeni, hogy felfrissíted a támadó- és védekezési taktikát, az egész rendszert. A fizikai fejlesztés és a taktikai gyakorlás alapelveivel kell elegyet alkotnia a csapatépítésnek, mert ne felejtsük el, hogy a kvalifikációban az volt a sikerünk kulcsa, hogy egységes csapatként működtünk.

– A csoportellenfelekre hogyan készülnek?
Rendkívül erős a csoportunk. Az orosz és a francia csapat sokkal esélyesebb, de már számtalanszor bebizonyosodott, ez mit sem számít, csak az, hogy ha pályára lépsz, mennyit tudsz megvalósítani a benned lévő kvalitásból, és tudsz-e csapatként küzdeni. Remélem, képesek leszünk meglepetést szerezni – minden válogatott, a svéd, a brazil és a spanyol ellen is úgy lépünk pályára, hogy nyerni akarunk.

– A válogatott edzőtábor közben gondol arra is, hogy néhány hét múlva új, siófoki klubcsapatánál is elkezdődik a nyári alapozás?
– Nyilvánvaló kettősség, ám természetesen nemcsak nálam aktuális, hanem a Ferencvárost irányító Elek Gábor esetében is, hiszen az olimpiai felkészüléssel párhuzamosan meg kell tervezni és elindítani a klubmunkát is. Megkönnyíti a helyzetemet, hogy július negyedikétől mintegy tíz napig Siófokon készülünk a válogatottal, így két napra abban az időszakban összehívtam a siófoki keretet is, hogy bemutatkozzam és megismerjem a játékosokat. Amíg Tokióban leszünk, Siófokon a stábtagok vezetik a megbeszéltek szerint a munkát.

Danyi Gábor két felé figyel, de az olimpia alatt lesz segítsége Siófokon (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Danyi Gábor két felé figyel, de az olimpia alatt lesz segítsége Siófokon (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

– A Siófok ügyvezető-tulajdonosa, Fodor János a Sport Tv-n úgy nyilatkozott, pénzügyileg egyenesbe kell jönnie az egyesületnek, kettőt hátra kell lépni, hogy később egyet újra előrelépjenek, ezért hatvan százalékkal csökkentik a bérköltségeket, és az elmúlt évekhez képest más célokat tűznek ki. Melyek ezek?
– Hazai és nemzetközi szinten is sikeres évtized áll a klub mögött, ami elismerésre és tiszteletre méltó, de új fejezetet szeretnénk nyitni. Elhatároztuk, más utat járunk, új koncepcióval, csapattal, játékosokkal és stábbal. Olyan együttest szeretnék, amely nagyon gyors, dinamikus és sok futásra alapuló kézilabdát játszik, lelkes és motivált közösséget alkot. A harmadik–ötödik hely megszerzését lőttük be, mindenképpen szeretnénk nemzetközi kupaindulást érő pozícióban végezni.

– Az előző kiírásban a hetedik helyen végzett a Siófok, miután a szövetség négy pontot levont tőle, mert az idény közben távozó játékosoknak lejárt munkabérből fakadó követelésük volt, így ősztől nem szerepelhetnek az európai kupákban. Ez mekkora hátrány?
– A cél nyilván a nemzetközi szereplés kivívása volt a legutóbbi idényben is, ám nem tudunk mit tenni, ebből kell kihoznunk a legjobbat: még több időnk marad dolgozni, még többet és keményebben kell edzenünk nyáron. Szeretném, ha a második félévre már kialakulna és láthatóvá válna, hogy tényleg új időszámítás kezdődött Siófokon.

– Az elmúlt tíz évet másod- majd vezetőedzőként a Győrnél töltötte, többek között öt Bajnokok Ligáját nyert a csapattal. Ezek után nem érzi visszalépésnek az új munkát?
– Abszolút nem, és ha félnék, hogy megégetem magam, bele sem vágnék, mindig a munkát és a kihívást nézem egy-egy feladatnál, amelyekből most bőven lesz. Vagy mostantól csak a győrihez hasonló szinten lévő csapathoz mehetnék dolgozni?! Nem. Máshol is akadnak értelmes feladatok és célok, sőt, ez még nagyobb kihívás. Teljesen más lesz a munkám, adott esetben még nehezebb és talán még értékesebb is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik