Férfi kézi-vb: az IHF reagált a szlovén panaszokra

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 19:32
null
Szlovénia nem tudta legyőzni Egyiptomot, így nem jutott tovább (Fotó: AFP)
Mint megírtuk, a szlovén férfi kézilabda-válogatott részéről a házigazda Egyiptom elleni találkozó másnapján részletes beszámolót tettek közzé a meccs előtti viszontagságaikról, kiemelve, hogy nem kevesebb mint 12 játékosuk kapott ételmérgezést, ami szerintük nem lehet a véletlen műve. A szlovén szövetség a mérkőzés után a szállodába visszaérve jelentette az esetet, erre reagált kedden az IHF.

 

A nemzetközi szövetség finoman odaszúrva megjegyezte, annak ellenére indított vizsgálatot és kért véleményt az élelmiszer-minőségellenőrzésért felelős kormányzati szervtől, hogy a szlovén küldöttség sem a meccs napján, sem az azt megelőző napon nem nyújtott be hivatalos keresetet az ügyben.

A jelentésben – melyet a szlovén küldöttségvezető és a nemzetközi szövetség elnöke is megkapott – leírtak szerint az Egyiptom elleni meccs után este 21 óra körül egy meg nem nevezett szlovén játékost gyomorproblémával és hasmenéssel diagnosztizáltak a szálloda klinikáján, ezért gyógyszeres kezelésben részesítették. Ezt követően a klinika orvosa fogadta a szlovén küldöttségvezetőt, aki azt állította, 14 játékosnak ugyanilyen ételmérgezési problémái vannak, hasonlóan más csapatok játékosaihoz. Hogy azonosítsák a rosszullét okát, illetve hogy később kezelni tudják az érintetteket, a klinika orvosa és az Egészségügyi Minisztérium orvosi bizottságának elnöke is kérvényezte a játékosok megvizsgálását, ám a szlovénok csapatorvosa nem volt hajlandó az ellenőrzésre, ráadásul a játékosok kórházba szállítására, a felajánlott orvosi segítségre, beleértve a gyógyszeres kezelést is nemleges választ adott. Az Egészségügyi Minisztérium a többi válogatottnál is érdeklődött a hasonló esetekről, ám a szóban forgó találkozón egyikük részéről sem számoltak be ilyesmiről.

Az IHF hozzáteszi, egyetlen résztvevőtől sem kapott hivatalos panaszt a torna során felszolgált ételekkel kapcsolatban, sőt a fehérorosz delegáció – amely ugyanabban a szállodában volt elszállásolva, és ugyanabban a büfében étkezett, mint a szlovén – megjegyezte, hogy nem volt semmiféle panasza vagy problémája a szállás és az ételek minőségével. Fontos megjegyezni, a fehéroroszok akkor is ugyanabból a büféből ettek negatív következmények nélkül, amikor a szlovénok az állítólagos ételmérgezést elszenvedték.

A szlovénok állítása szerint kilenc játékos a rosszulléttel együtt is pályára lépett, ám utólag az állítólagos ételmérgezést hibáztatták a teljesítményért. A nemzetközi szövetség erre vonatkozóan megjegyezte, Szlovénia jól játszott, a második félidő elején öt góllal is vezetett, a pályán nem volt arra utaló jel, hogy a játékosok rosszul teljesítettek volna bármiféle betegség miatt.

A szlovénokat egyébként Morten Henriksen, a dánok sportigazgatója megvádolta azzal, hogy a szállodán kívülről rendeltek pizzát, ám ezt Dragan Gajic, a szlovén válogatott (és a Telekom Veszprém korábbi) jobbszélsője, valamint Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány is cáfolta.

„Kissé komikus az egész, miközben elárulták nekünk – és erről képek is vannak –, hogy a szlovénok kintről rendeltek pizzát” – mondta Henriksen.

„Sem én, sem azok nem rendeltek pizzát, akik közül sokan még most is betegek. Talán jobb lett volna, mert a többieknek nem volt problémája. Amennyire én tudom, a pizzákat a szálloda étterméből hozták, egy kicsit vicces, hogy egyesek a tények ismerete nélkül mondanak véleményt. Ne értsenek félre, nem próbálok utalni semmire” – írta Twitteren Gajic, míg Vranjes „színtiszta hazugságnak” nevezte a dánok állítását.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. FORDULÓ
IV. CSOPORT (KAIRÓ)

Fehéroroszország–Észak-Macedónia 30–26 (14–14)
Szlovénia–Egyiptom 25–25 (12–8)
Orosz csapat–Svédország 20–34 (8–17)

A IV. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország 5 3 2 144–117 +27 8
2. Egyiptom 5 3 1 1 149–117 +32 7
3. Szlovénia 5 2 2 1 138–130 +8 6
4. Orosz csapat 5 2 1 2 138–139 –1 5
5. Fehéroroszország 5 1 2 2 139–148 –9 4
6. Észak-Macedónia55106–163–570
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik