Férfi kézi BL: a legtöbben Veszprém–Barcelona döntőt várnak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.05.31. 10:10
A szakértők, az újságírók és a szurkolók többsége Veszprém–Barcelona finálét vár a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, amelynek a négyes döntőjét a hétvégén rendezik Kölnben.

A handball-planet.com szakportál 17 újságírót kérdezett meg Oroszországtól a Balkánon és Skandinávián át Argentínáig, közülük 15 gondolja úgy, hogy a magyar és a katalán csapat jut a fináléba. A végső győztes viszont valamennyiük szerint ebből a kettősből kerül ki: 11-en a Veszprém, hatan pedig a Barcelona diadalára számítanak.15 gondolja úgy, hogy a magyar és a katalán csapat jut a fináléba. A végső győztes viszont valamennyiük szerint ebből a kettősből kerül ki: 11-en a Veszprém, hatan pedig a Barcelona diadalára számítanak.

Idén az elődöntőben a Veszprém a lengyel Vive Kielcével, a Barcelona pedig az északmacedón Vardar Szkopjéval találkozik. A szezon első felében mind a négy csapat az A-csoportban szerepelt, a magyar együttes szeptember 15-én házigazdaként 29–27-re, március 2-án idegenben 36–35-re győzte le lengyel ellenfelét, a katalánok pedig előbb négy, majd nyolc góllal verték meg a Vardart.

A Veszprém és a Kielce eddigi legemlékezetesebb mérkőzése a három évvel ezelőtti BL-döntő volt, amelynek 46. percében a magyar együttes már 28–19-re vezetett, ezután azonban sorozatban kilenc gólt dobtak a lengyelek, így az 57. percben egyenlítettek. Mivel a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem született döntés, hétméterespárbaj következett, melyet a Kielce nyert meg.

A veszprémiek tavaly november közepéig négyszer is kikaptak, azóta viszont minden BL-meccsüket megnyerték. A hazai rivális Szegeddel szemben a magyar bajnokság alapszakaszában kétszer is veszítettek, sőt a Magyar Kupa-döntőt is elbukták, de az NB I fináléjában sikerült visszavágniuk egy 11 gólos sikerrel, majd egy döntetlennel. A Barcelona mindössze két tétmeccset veszített a mostani idényben: a BL csoportkörének első fordulójában egy találattal maradt alul a német Rhein-Necker Löwen otthonában, majd februárban három góllal Veszprémben.

„Köln azonban olyan hely, ahol bármi megtörténhet" – írja a handball-planet.com. Ezzel arra utalt, hogy az előző három idényben meglepetésgyőztese volt a BL-nek: tavaly a francia Montpellier, tavalyelőtt a Vardar Szkopje, 2016-ban pedig a Vive Kielce. Utóbbi kettő az idei negyeddöntőben is figyelemre méltó eredményt ért el: a hónapok óta anyagi gondokkal küzdő, de a legfrissebb hírek szerint nyáron megmenekülő északmacedónok a Mol-Pick Szegedet búcsúztatták úgy, hogy mindkét meccs második félidejében volt egy 9–2-es sorozatuk. A lengyelek a BL nagy esélyesének kikiáltott francia Paris Saint-Germainnel szemben jutottak tovább, miután a hazai tízgólos győzelmüket követően idegenben „csak” kilenccel kaptak ki.

Az európai szövetség honlapja a négyes döntő minden résztvevője mellett felsorakoztatott tíz érvet. A Veszprém esetében ez sorrendben David Davis vezetőedző személye – akit októberben neveztek ki a menesztett svéd Ljubomir Vranjes helyére –, a kapusok jó formája, az irányítók – Lékai Máté és Kentin Mahé – remek teljesítménye, a szélsők hatékony játéka, az egyre biztosabb védekezés, a sikeréhség – a négyes mezőny tagjai közül egyedül a magyar csapat nem nyert még BL-t –, az önbizalom, a játékoskeret mélysége és végül a csapategység.

A Veszprémhez hasonlóan ellenfele, a Kielce is bajnoki döntőt játszott – és nyert – a múlt héten, a másik párharc két csapatának viszont jóval több ideje volt a felkészülésre.

A férfi BL-ben legutóbb 2009-ben volt címvédés, akkor az azóta megszűnt spanyol Ciudad Real tudta megismételni előző évi sikerét. Ez a következő esztendőtől, a négyes döntős végjáték bevezetése óta egyetlen csapatnak sem sikerült, és idén esély sincs rá, hiszen a tavalyi aranyérmes Montpellier a csoportkörből sem jutott tovább.

A kölni mezőny legeredményesebb csapata a Barcelona, amely 13 alkalommal játszott BL-döntőt, s kilencet megnyert. A vezetőedzők közül Talant Dujshebaev, a Kielce spanyol trénere a csúcstartó négy sikerrel – sőt, korábban játékosként is nyert kétszer –, az aktív kézilabdázók közül pedig a Veszprém kapusa, Sterbik Árpád a rekorder ugyancsak négy BL-győzelemmel. Dujshebaev után a Veszprémet irányító David Davis vagy a Vardar trénere, Roberto Garcia Parrondo lehet a második, aki vezetőedzőként és játékosként is aranyérmet szerez.

A lengyelektől Daniel Dujshebaev és Michal Jurecki, a magyar csapatból pedig Jamali Iman és René Toft Hansen hiányzik majd sérülés miatt Kölnben. Utóbbi kettő mellett Mikler Roland, illetve a visszavonuló Momir Ilics és Nagy László is távozik Veszprémből, vagyis ez lesz az utolsó két mérkőzésük.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Vezeti:Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)18.00(Tv:Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Vezeti:Duarte Santos, Ricardo Fonseca (portugálok)15.15(Tv:Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1.
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
Vezeti:
Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nikolov (északmacedónok)
15.15(Tv:Sport1)
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezeti:
Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)
18.00(Tv:Sport1)

TELEKOM VESZPRÉM
Eddigi legjobb BL-eredmények:
döntős (2002, 2015, 2016), elődöntős (2003, 2006, 2014, 2017)
Szezonbeli BL-mérleg:14–0–4 (532–486)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba:Sterbik Árpád (kapus), Manuel Strlek (horvát, balszélső), Andreas Nilsson (svéd, beálló), Kentin Mahé (francia, irányító), Nagy László (jobbátlövő), Blaz Blagotinsek (szlovén, védő),
Szezonbeli legjobb gólszerzők:Petar Nenadics (szerb, 63 gól), Dragan Gajic (szlovén, 53)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben:Kielce 8–1–2, Vardar Szkopje 6–1–1, Barcelona 6–1–14

BARCA LASSA (spanyol)
Eddigi legjobb BL-eredmények:győztes (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011, 2015), döntős (2001, 2010, 2013)
Szezonbeli BL-mérleg:14–0–2 (547–442)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba:Gonzalo Pérez de Vargas (spanyol, kapus), Dika Mem (francia, jobbátlövő), Aleix Gómez (spanyol, jobbszélső), Thiagus Petrus (brazil, védő), Ludovic Fabregas (francia, legjobb fiatal játékos), Xavi Pascual (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők:Aleix Gómez (spanyol, 66 gól), Dika Mem (francia, 63), Casper Mortensen (dán, 56)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben:Vardar Szkopje 12–1–2, Veszprém 14–1–6, Kielce 5–2–1

PGE VIVE KIELCE (lengyel)
Eddigi legjobb BL-eredmények:győztes (2016), elődöntős (2013, 2015)
Szezonbeli BL-mérleg:9–1–8 (566–551)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba:Alex Dujshebaev (spanyol, jobbátlövő), Blaz Janc (szlovén, jobbszélső), Julen Aguinagalde (spanyol, beálló), Arcjom Karaljok (fehérorosz, legjobb fiatal játékos)
Szezonbeli legjobb gólszerzők:Alex Dujshebaev (spanyol, 88 gól), Blaz Janc (szlovén, 67), Arcjom Karaljok (fehérorosz, 54)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben:Veszprém 1–1–8, Barcelona 1–2–5, Vardar Szkopje 5–0–3

VARDAR SZKOPJE (északmacedón)
Eddigi legjobb BL-eredmények:győztes (2017), elődöntős (2018)
Szezonbeli BL-mérleg:12–1–5 (521–490)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba:Dejan Miloszavljev (szerb, kapus), Tyimur Gyibirov (orosz, balszélső), Dainis Kristopans (lett, jobbátlövő), Ivan Cupic (horvát, jobbszélső), Roberto Parrondo (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők:Dainis Kristopans (lett, 80 gól), Tyimur Gyibirov (orosz, 73), Igor Karacic (horvát, 71), Ivan Cupic (horvát, 68)
Örökmérleg a final four résztvevőkkel szemben:Barcelona 2–1–12, Kielce 3–0–5, Veszprém 1–1–6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik