Női kézi: „Sok tehetségünk van, de nem tudnak Győrben kiteljesedni”

Vágólapra másolva!
2018.11.23. 11:02
null
A fiatalok, mint Fodor Csenge kevés játéklehetőséghez jutnak az ETO-nál (Fotó: Földi Imre)
Róth Kálmán, a Győri Audi ETO KC utánpótlás szakmai igazgatója a klub fiatal kézilabdázóinak érvényesüléséről beszélt a Kisalföldnek. Az elmúlt időszakban ritkán fordult elő az, ami idén: a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes győri együttes csak egy játékost ad a decemberi Európa-bajnokságra készülő válogatottba.

 

„Nagyon sok összetevője van a dolognak, de azt nyugodt szívvel kijelentem, a klub utánpótlása a megszokott módon működik, sok tehetségünk van, de valóban nem tudnak Győrben kiteljesedni, mert itt olyan céloknak kell megfelelni, amiket ezek a fiatalok még nem tudnak megoldani – idézi a Kisalföld Róth Kámánt. – Anno nagyon jól működött a Veszprém-projekt, abból a csapatból most is ott van a válogatottban Schatzl, Tóth Gabi és Planéta. Őket szép fokozatosan építettük fel, most azonban ilyenre nincs türelem, az eredmény azonnal kell, ráadásul egy külföldi edző is abban érdekelt, hogy azonnal eredményt produkáljon. Hogy mi lesz a magyar kézilabdával öt-tíz év múlva, az – valahol persze érthető módon – nem érdekli. Azt a veszprémi csapatot egyébként a mai napig sajnálom, ám nem volt lehetőség arra, elsősorban anyagiakban, hogy egyben tartsuk a gárdát. Miután pedig Mosonmagyaróvárra költözött az együttes, a koncepció is megváltozott, s nem az előnyére.”

A szakember elmondta: nem éppen ideális, hogy a fiatalok (mint Varga Emőke vagy Pál Tamara) gyakorlatilag csak az NB I/B-ben kapnak több játékpercet.

„Valóban nem készíti fel őket megfelelően arra, hogy nemzetközi szintű játékosokká váljanak, viszont nem szívesen engednénk el őket. Ugyanis az NB I-ben azt a tendenciát látjuk, hogy sok csapatban ugyanúgy alig játszanak a fiatalok, talán csak a Fradi, a Vác és az MTK az, amelyik érdekelt ebben” – így Róth Kálmán, aki kitért a válogatott Eb-szereplésére is.

„Mindenki, így én is nagyon féltem a válogatottat. Kiesett a két hármas védő, csak halkan jegyzem meg, hogy közülük Kisfaludy Anett is a győri utánpótlásműhelyből jött, míg Hornyák Dóra Győrben teljesedett ki, így újra kell építeni a struktúrát, ami nem lesz egyszerű – mondta a győri szakember. – Nagyon kockázatos volt a gárdát a Möbelringen-kupára benevezni, de remélem, sikerélménnyel jönnek ki a lányok a norvégok, a franciák és a dánok elleni meccsekből. Kim Rasmussen szövetségi kapitány – de bárki is lenne abban a pozícióban – kiszolgáltatott a kluboknak. Hiába tartom szorgalmas, szimpatikus, jó szakembernek a dánt, nem irigylem, mert a körülmények után bármi, akár egy rosszabb eredmény is benne van a pakliban. Én azonban nagyon szurkolok, hogy eredményes legyen a válogatott, ahhoz viszont mindenkinek a tudása legjavát kell nyújtania.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik