Női kézilabda-vb: Lelketlenek voltunk, szétestünk – Hornyák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.14. 20:27
null
Tomori Zsuzsanna valószínűleg súlyos sérülést szenvedett (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint megírtuk, a magyar női kézilabda-válogatott a dániai világbajnokság nyolcaddöntőjében 24–23-ra kikapott Lengyelországtól, így elbúcsúzott a tornától. Az összecsapás után Németh András szövetségi kapitány úgy fogalmazott, minden összeesküdött ellenünk, bár ebben nekünk is volt részünk a gyenge kezdéssel. Hornyák Dóra szerint a második félidőben már nem küzdöttünk annyira egymásért, mint az elsőben, míg Szekeres Klára szerint elfogyott az energiánk a fordításban. 

„A végére leszűkültünk – kezdte értékelését Németh András a Sport Tv-nek. – Bár rengeteg variációt dolgoztunk ki, Tomori Zsuzsanna és Görbicz Anita sérülés miatti kiesését már nem tudtuk kompenzálni. A variációs lehetőségek akkor már nem voltak reálisak. Sokat lépnénk előre, ha kiderülne, mikor harapunk, és mikor nem. Én nem tudtam odáig eljutni, hogy megfejtsem, miért van így. Ma azt legalább megtettük, hogy felálltunk, és Tomori kiesése dacára oda tudtunk érni a lengyelek nyakára. Ez komoly emberi tartást mutat.”

Németh elmondta, a 17. percbeni második időkérésekor a nagy hátrány ellenére is nyugodt maradt.

Még voltak tartalékaink. Hornyák Dórát például nem ismerték, ő sokat is segített ebben az időszakban, csak a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita teljesen lenullázódott, ő a végjátékban nem tudott segíteni, erre az időszakra jutott Görbicz sérülése, ez meg így már sok volt.”

„Minden összeesküdött ellenünk, bár ennek mi is részesei voltunk a gyengébb kezdéssel" – tette hozzá a kapitány a sajtótájékoztatón.

Szekeres Klára elmondta, a gárda nem úgy indult neki a lengyelek elleni összecsapásnak, mint kellett volna.

„Először is jobbulást kívánok Zsuzsinak. Nagyon rosszul kezdtünk, valamiért nagyon nehéz volt elkezdeni a meccset. Egyértelműen az elején rontottuk el. Nem úgy álltunk oda, ahogy kellett volna. Eladtak mindent, amire készültünk, aztán elkezdett működni a játékunk, de a végére felőrlődtünk a nagy versenyfutásban. Sajnos Zsuzsi sérülése kellett ahhoz, hogy magunkhoz térjünk, akkor tényleg össze is kaptuk magunkat, mindenki odatette magát.”

Mire visszakászálódtunk a meccsbe, az összes energiánkat felhasználtuk. Mindenki küzdött, de későn kezdtük el a meccset igazából. Az elején Zácsik Szandra lövései még bejöttek, utána viszont nem találtuk el a kaput, nem voltak eléggé helyezettek a lövéseink. Majd pedig belefáradtunk, hogy mentünk az eredmény után. Kívülről úgy tűnhetett, bizonytalanok voltunk, de igazából már nem maradt erőnk a lövésekre. Az első tíz percet leszámítva mindenki nagyot küzdött.”

„Tomori sérülése után érte, valamint magunkért is küzdöttünk, hogy fel tudjunk állni – értékelt szomorúan Hornyák Dóra. – Az első félidő második felében, illetve kevéssel a szünet után ez sikerült is, de aztán valami elfogyott. Nem tudom megmondani, mi történt... Lelketlenek voltunk, nem igazán küzdöttünk annyira egymásért, mint az elsőben. Majd megsérült Görbicz is, aki akkor lőtte a gólokat és tartotta bennünk a lelket. Szétestünk. Csapatként kellett volna megoldanunk a feladatot. Az elején nem küzdöttünk, nem állt össze a védekezés, de nem hinném, hogy rástresszeltünk volna a meccsre. Még erre sem lehet fogni. Tényleg nem tudom a kudarc magyarázatát. Nem szálltam be rosszul a meccsbe, igaz, a lengyelek nem tudták, miket lövök, talán ezért is jöttek be jobban a próbálkozásaim. De jobb lett volna, ha nem megy így a lövés, de nyerünk.”

Görbicz Anita és Hornyák Dóra az NSO Tv-nek is nyilatkozott

Iszonyúan szomorúak vagyunk – mondta a vegyes zónába sántikálva odaérő Görbicz Anita. – Sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, de utána a második félidőben bátortalanok voltunk. A védekezést is sikerült felhoznunk, pedig döntő volt az első két lengyel gól, amit lőttek, az nagy lökést adott nekik."

Kim Rasmussen, a lengyelek szövetségi kapitánya sportszerűen nyilatkozott a találkozó után:

„Két magyar játékos is megsérült, ezért szomorú vagyok. Nem a legszebb meccset játszottuk , de védekezésben jól felkészültünk a magyarokból. Nagyon nehéz találkozót nyertünk meg egy kivételesen erős válogatott ellen. Büszke vagyok a csapatomra."

„Nem tudom, mit mondjak – folytatta a lengyel siker egyik fő letéteményese, a kapus Anna Wysokinska. – A világ egyik legjobb csapatát győztük le, őrült módjára küzdöttünk és végül nyertünk. Ennyi."

A magyar válogatott olimpiai részvételére az esély egészen hajszálnyira csökkent, illetve még abban bízhatunk, hogy az Európának jutó (minden bizonnyal) két hely egyikét elcsípjük a tavalyi hatodik helyünkkel. Ha Norvégia nem nyeri meg a világbajnokságot, akkor Magyarország női kézilabdacsapata nem lesz ott Rióban, mivel nem ér oda az olimpiai kvalifikációs tornára.

Emlékeztetőül, a 2014-es Eb-sorrend: Norvégia, Spanyolország, Svédország, Montenegró, Franciaország, Magyarország.

Az Eb-bronzérmes svédek tegnap búcsúztak, így az egyik helyet elviszik, a másikra pedig ott vannak a szintén kieső spanyolok. Csak abban az esetben nem a spanyoloké lesz ez az európai hely, ha az Eb-győztes Norvégia világbajnok lesz, mert így az Eb-2. spanyolok is egyenes ágon kijutnak.

Mivel a franciák után Montenegró is nyert este, a vb-ről kvalifikálhat, és a másik, Európának jutó helyet elvihetjük.

Ha Norvégia világbajnok, akkor csak a 2–7. helyezettek játszhatnak olimpiai selejtezőt, nem csúszik lejjebb a rangsor, így fontos, hogy Montenegró és Franciaország se végezzen a nyolcadik helyen.

Az olimpiai kvalifikáció menetéről itt tájékozódhat bővebben!

NŐI KÉZILABDA-VB (DÁNIA)
NYOLCADDÖNTŐ

LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 24–23 (13–14)
Herning,
1230 néző. Vezette: Lah, Sok (szlovénok)
MAGYARORSZÁG: Kiss É. – Kovacsicz, Tomori 1, Szucsánszki 5, Szamoránsky P. , Zácsik 4, Kovacsics 2. Csere: Bíró B. (kapus), Szekeres, Görbicz 3, Triscsuk 2, Hornyák D. 5, Mayer 1, Bódi, Planéta. Szövetségi kapitány: Németh András
LENGYELORSZÁG: Wysokinska – Zalewska 1, Stachowska 1, Kudlacz 8 (1), Kulwinska 3, Achruk 4, Kocela 1. Csere: Gawlik (kapus), Niedzwiedz 2, Koblynska 3, Sadej 1, Stasiak. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Kiállítások: 10, ill. perc 2 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 1/1

TOVÁBBI HÉTFŐI NYOLCADDÖNTŐK
Spanyolország–Franciaország 21–22 (12–9)
Oroszország
–Dél-Korea 30–25 (16–13)
Montenegró
–Angola 38–28 (19–13)

VASÁRNAPI EREDMÉNYEK
Dánia–Svédország 26–19
Hollandia–Szerbia 36–20
Brazília–Románia 22–25
Németország–Norvégia 22–28

A VB VÉGEREDMÉNYE (9–24. HELY)
9. Svédország
10. Brazília
11. MAGYARORSZÁG
12. Spanyolország
13. Németország
14. Dél-Korea
15. Szerbia
16. Angola
17. Kína
18. Argentína
19. Japán
20. Puerto Rico
21. Tunézia
22. Kazahsztán
23. Kuba
24. Kongói DK


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik