A lengyelek elismerik, a magyar válogatott a nyolcaddöntő favoritja

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2015.12.14. 12:42
null
Hornyák Dóra készen áll a bevetésre (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Döntő szakaszához érkezett a dániai női kézilabda-világbajnokság. A Lengyelország elleni meccsünk (18.00, Tv: Sport1, élőben az NSO-n) a nyolc közé jutáson túl az olimpiai kvalifikáció szempontjából is kulcsfontosságú. A mieinknél a frissen becserélt Hornyák Dóra reméli, hamar felveszi a ritmust. Kim Rasmussen, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya és az egyik kulcsjátékos, Kinga Byzdra is elmondta, a magyarok a találkozó favoritjai.

Kezdjük az olimpiai helyzettel! A világbajnok egyenes ágon kijut az olimpiára, a 2–7. helyezettek selejtezőt játszhatnak. Amennyiben olyan válogatott végez a legjobb hétben, amely már kijutott az olimpiára, akkor a legjobb hat olyan helyezésű csapat vesz részt a selejtezőn, amelynek még nincs „selejtezős kvótája” (azaz jön a 8., 9., stb.). Az eddig lejátszott nyolcaddöntők alapján ez az Európa-bajnok Norvégiát érinti, amennyiben nem nyeri meg a vb-t, míg a mai mérkőzések közül az Ázsia-bajnok Dél-Korea és az Afrika-bajnok Angola esetében állhat fenn ez a kitétel. Ezzel együtt a legjobb nyolcba kerülés már jó eséllyel biztos részvételt jelent a tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán.

A lengyel válogatott szombaton érkezett meg Koldingból Herningbe, egy lazább nap után vasárnap már gőzerővel készült a hétfői nyolcaddöntőre.

BYZDRA, A ROBOT

A lengyel válogatott nagyban épít a kilenc éve Lipcsében légióskodó Karolina Kudlacz játékára és góljaira. A 30 éves, 177 centis, erős felépítésű átlövő 148 válogatott meccsén 754-szer talált be, a vb eddigi 5 találkozóján 30-szor, emellett kiosztott 19 gólpasszt. A csoportkörben három mérkőzésen is ő volt a lengyelek legjobb góllövője, Kubának például 11-szer köszönt be.

A másik kulcsjátékos Byzdra, aki idén ment férjhez, így már Kinga Achrukként találjuk meg a névsorban. A vasárnapi sajtó-összejövetelre egy sebbel az arcán érkezett:

„Az első meccsen sérültem meg Kuba ellen, úgy nézhetek ki, mint egy robot – mondta nevetve. – Most ugyan viccelek vele, de az elején nem volt ilyen poénos. Fontos számunkra, hogy sportszerűen játsszunk, a sunyi szabálytalanságok nem a mi stílusunk. Tudom, néha a keménység is benne van a játékban, próbálnak elnyomni, neked meg reagálnod kell rá."

Az élőben igazán megnyerő játékos hozzátette, már nem foglalkoznak a csoportkörrel, csak a nyolcaddöntő lebeg a szemük előtt. Byzdra szerint a nagy terhelés ellenére sem lesz probléma a kondíciójával, mert a Buducsnosztban keményen dolgozott.

„Nagyon jól fel kell készülnünk, mert a magyaroknak minden pozícióban kiváló játékosaik vannak, valahol több is. Hihetetlen átlövésekre képesek, ezeket meg kell akadályoznunk. Az elején még nem foglalkoztam az olimpiai kvalifikációval, de most már ott motoszkál a fejemben. Ez 'mindent vagy semmit' meccs lesz a számunkra. Nem mi vagyunk az esélyesek, de kézilabdában nem mindig az erősebb csapat nyer."

„Az elmúlt egy évben nagyon jól játszottunk, ráadásul közben megadtuk a lehetőséget több fiatalnak, akik éltek is vele – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak Kim Rasmussen, a lengyelek dán szövetségi kapitánya. – A problémát az jelenti, hogy még szokniuk kell a nagy világversenyek hangulatát, a médiaérdeklődést, a sok nézőt. Játszottunk ugyan selejtezőt az ukránokkal és a szlovákokkal, de azok teljesen más mérkőzések voltak. Csapatként fejlődtünk, de ezekben a játékosokban még nincs meg mindig a 'gyilkos ösztön'. Több nagy hiányzónk is van, gondolok például Alina Wojtasra. Szerencsére hamarosan visszatérhet, így a fiatalokkal kiegészülve a jövőnk reményteli."

Egyelőre azonban még nem bevethető a Larvik átlövője, mint ahogy hiányzik a lengyeleknél a Lublin 22 éves beállója, Joanna Drabik is, akit a jelen levő lengyel újságírók az egyik legjobbnak tartanak a posztján Európában.

A csoportkörben nem azt mutattuk, amire valójában képesek vagyunk. Kína, Angola és Kuba ellen is szenvedtünk, Svédország ellen jól játszottunk, Hollandia ellen viszont teljesen összeomlottunk. Azt a mérkőzést el kell felejtenünk, a magyarok is tudhatják, van, amikor semmi sem jön össze" – tekintett vissza az eddigi vb-meccseikre Rasmussen.

Hétfői ellenfelünknél öt játékos is több mint három órát töltött eddig a pályán, közülük is a legtöbbet a Podgoricában légióskodó Kinga Byzdra játszotta, az IHF statisztikájában 4 óra 10 perc áll a neve mellett.

„Sajnos beállóban a cseréink eddig nem azt nyújtották, amit reméltük, ennek a kezelése több energiát vett el a kezdőjátékosainktól. A két nap elegendő időt nyújt a regenerációra azoknak is, akik többet játszottak" – reagált a lengyel kapitány. Rasmussen párhuzamosan a román CSM Bucuresti vezetőedzője is, de elmondása szerint nem jelent problémát a két feladat összeegyeztetése.

„Mindkét munkám egyformán fontos, most természetesen a lengyel válogatottra koncentrálok, persze esténként van, hogy a CSM is eszembe jut. Az a nagy előny a klubedzői munkában, hogy a Bajnokok Ligája révén sok játékosról személyes tapasztalatom van."

HORNYÁK HAMAR FELVENNÉ A RITMUST

A magyar válogatott nyugodtan, optimistán készült a lengyelek elleni nyolcaddöntőre. A legfontosabb változás, hogy Bulath Anitát Hornyák Dóra váltotta a keretben. „Remélem, gyorsan felveszem a ritmust. Az biztos, hogy nem egyszerű, amikor nincs játékban az ember, mert hiába tréningeztem külön is, az nem ugyanaz. De együtt edzettem, együtt lakom a csapattal, nincs gond azzal, hogy hirtelen be kellene illeszkednem – egy pillanatig sem éreztem eddig sem, hogy ne ide tartoznék. Most már a pályán is meg kell mutatnom ugyanezt, de ha a Fradiban a nemzetközi meccseken meg a bajnokságban sikerült, itt miért ne sikerülne? Várom már a hétfő estét" – mondta Hornyák Dóra a Nemzeti Sportnak.

Németh András szövetségi kapitány az eddigi elemzések átfogó képet kapott a lengyelekről. „Érdekes tapasztalatot szűrtünk le a lengyel válogatott eddigi vébémérkőzései alapján, hiszen nagyon sokféle figurát játszanak, de azokat sokszor nem viszik végig, úgy látom, szövetségi kapitányuk a begyakorolt sémák és játékok helyett inkább a játékosok egyéni képességeire alapoz. A két évvel ezelőtti világbajnokságon elért negyedik hely komoly felfutást jelentett csapatuk számára, hosszú idő után értek oda az élcsapatok közé. Úgy vélem, jó esélyünk van ellenük a győzelemre."

Rasmussen nem kertelt, amikor az esélyekről kérdeztük.

Európa egyik legerősebb válogatottja lesz az ellenfelünk, természetesen a magyar csapat a mérkőzés favoritja. Ha valaki megnézi a csoportkör meccseit, nem kell szakértőnek lennie ahhoz, hogy eldöntse, melyik az erősebb válogatott. A keretükben több a variációs lehetőség, mint nálunk, nekünk nagy szükségünk lenne Malgorzata Stasiakra, aki kiválóan játszott a svédek ellen, de aztán megsérült, így cserélnünk kellett. Meglátjuk, felépül-e a meccsig. Nem jelent plusznyomást az olimpiai kvalifikáció lehetősége, de ettől még nagyon szeretnénk elérni."

Később kiderült, Stasiakot valóban visszacserélték, Kristina Repelewskát váltotta.

A dán szakember tudja, hol van a lengyel válogatott helye, így elégedett azzal, hogy ott vannak a világ tizenkét legjobb csapata között.

„A célunk egyértelmű, megnyerni az összes mérkőzést. Reálisan látjuk a helyzetünket, de mindig így kell hozzáállnunk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a csoportban elért harmadik helyünkkel benne vagyunk a tizenkét legjobb csapatban. Egymás után a harmadik nagy tornára sikerült kvalifikálnunk, ami szintén nagy eredmény, nem volt ez mindig így a lengyel női kézilabda történetében."

Rasmussen hozzátette, nem érzi úgy, hogy egy vereséggel veszélybe kerülne a 2010 óta betöltött állása, és egyébként sem ritka, hogy valaki hosszú évekig irányítson egy válogatottat (a dánokat, a norvégokat és a franciákat hozta fel példaként). Úgy véli, sok lengyel játékos előtt kinyitották az ajtót, így ott van a lehetőség a további fejlődésre.

NŐI KÉZILABDA-VB (DÁNIA)
A NYOLCADDÖNTŐ HÉTFŐI PROGRAMJA

17.45: Spanyolország–Franciaország (Tv: Sport2)
18.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n
20.30: Oroszország–Dél-Korea
20.45: Montenegró–Angola (Tv: Sport2)
VASÁRNAP JÁTSZOTTÁK
Dánia–Svédország 26–19
Hollandia–Szerbia 36–20
Brazília–Románia 22–25
Németország–Norvégia 22–28

A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA
12. 16. Hollandia–Spanyolország/Franciaország
12. 16. LENGYELORSZÁG/MAGYARORSZÁG–Oroszország/Dél-Korea
12. 16. Norvégia–Montenegró/Angola
12. 16. Dánia–Románia

ELLENFÉLNÉZŐ: LENGYELORSZÁG
Olimpia:
nem szerepelt
Világbajnokság: 4. (2013), 5. (1973), 6. (1978), 7. (1957, 1962, 1975), 8. (1965, 1997), 9. (1990), 10. (1993), 11. (1999, 2007), 13. (1986), 19 (2005) – 14 részvétel
Európa-bajnokság: 5. (1998), 8. (2006), 11. (1996, 2014) – 4 részvétel
Egymás elleni mérlegünk Lengyelországgal szemben: 75 mérkőzés, 63 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség, 1662–1295-ös gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2014. 12. 09. (Eb, csoportmérkőzés)
Magyarország–Lengyelország 29–23 (14–7)
Győr,
Audi Aréna
Magyarország: Kiss É. – Bódi 1, Tomori 6, Szucsánszki 3, Szamoránsky P. 1, Klivinyi, Kovacsics 4. Csere: Bíró B., Herr O. (kapusok), Triscsuk 4, Bulath, Kovacsicz, Erdősi 2, Mészáros R., Mayer 6, Planéta 2. Szövetségi kapitány: Németh András

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT LENGYELORSZÁG ELLENI KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (Ipress Center Vác), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC), Planéta Szimonetta (Győr), Tomori Zsuzsanna (Győr)
Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Szucsánszki Zita (FTC)
Beállók: Mayer Szabina (Fehérvár KC), Szamoránsky Piroska (FTC)
Balátlövők: Triscsuk Krisztina (Dunaújváros), Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok KC), Kovacsics Anikó (Győr)
Védő: Szekeres Klára (FTC)
Szövetségi kapitány: Németh András
Edző: Köstner Vilmos
Csapatmenedzser: Pálinger Katalin

>> A VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEIT ITT TEKINTHETI MEG!

>> TÖLTSE LE SZURKOLÓI SZOFTVERÜNKET!

>> HOGY VEZET AZ ÚT AZ OLIMPIÁRA?

A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI MECCSEI A VB-N
CSOPORTKÖR
MAGYARORSZÁG–Tunézia 39–20
Szerbia–MAGYARORSZÁG 26–32
Montenegró–MAGYARORSZÁG 32–15
MAGYARORSZÁG–Dánia 29–22
MAGYARORSZÁG–Japán 31–21

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik