Martín: Amíg egy játékosunk is van, nyerni akarunk a BL-ben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.08. 11:48
null
Ambros Martín dolgát sok probléma nehezíti az aktuális szezonban, ennek ellenére jól érzi magát Győrben (Fotó: Szabó Miklós)
Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC-val két Bajnokok Ligája-címet nyerő spanyol szakember a Nemzeti Sportnak elmondta, a társaság kiváló szellemisége a legfontosabb indokok között volt, amiért úgy döntött, hogy 2018-ig meghosszabbítja a szerződését a zöld-fehéreknél.

 

– A két új szerzemény is a többiekhez hasonló mentalitású?
– Jana Knedlíková igazi harcos. Egy hónapja dolgozik velünk, és az első perctől látszott, nem ijed meg semmitől. A bátorsága mellett szorgalmas, fegyelmezett, és ügyesebb, mint gondoltam. Ebben a fél évben, amennyi időre kölcsönvettük, biztosan nagy segítséget jelent.

ÁTLÖVŐ JÖHET, LUNDÉVAL TÁRGYALNAK

Még nem biztos, hogy Jana Knedlíková és Tamires Morena érkezésével lezárult az igazolások sora a Győri Audi ETO KC-nál.

A térdszalagszakadást szenvedő Eduarda Amorim pótlása ugyanis nem egyszerű, és egy klasszis balátlövőt még elbírna az ETO kerete, de Kelecsényi Ernő klubelnök elmondása szerint nem is tettek le a további erősítésről. Ugyanakkor sok ideje nincs a csapatnak, hiszen a Bajnokok Ligájába január 27-ig lehet benevezni játékost.

Egy héten belül eldől Katrine Lunde sorsa is: a világ legeredményesebb kézilabdakapusa, aki jelenleg anyai örömök előtt áll, tárgyalásban van az ETO-val a közös folytatásról, de akadnak véleménykülönbségek a norvég klasszis és a vezetőség között. Ráadásul miután a tavasz második felében visszatérni tervező Lunde minderről nyilatkozott a norvég sajtóban, megjelentek a kérők is Európa jó néhány – elsősorban keleti – sarkából, hogy csillagászati összegekkel csábítsák a kapust, olyan ajánlatokkal, amelyekkel a magyar bajnok nem feltétlenül tud/akar versenyre kelni.

Mindenesetre január 15-ig a Győrnek és Lundénak is jeleznie kell, él-e a játékos szerződésében szereplő egyéves opciós joggal.

– A húszéves brazil beállóst, Tamires Morenát viszont három és fél évre szerződtették.
– Az biztos, hogy neki idő kell és sok munka, de nagy tehetség. Morten Soubak, a brazilok dán szövetségi kapitánya ajánlotta a figyelmembe, amikor arról beszélgettem vele, mi lesz Eduarda Amorimmal, aki ugye súlyos térdsérülést szenvedett, és a nyárig biztosan nem játszhat. Ő azt mondta: „Ambros, ezt a lányt látnod kell!” Aztán érdeklődtem a spanyoloknál is, akik játszottak ellene felkészülési meccsen a válogatottban, és ők is csupa jót meséltek. Úgyhogy felvettük Tamival a kapcsolatot, és megbeszéltük, hogy eljön próbajátékra. Sokat elárult az elszántságáról, a tudatosságáról, hogy szó nélkül képes volt karácsonykor otthagyni az otthonát és a családját emiatt… Amikor pedig egyik nap szóltam neki, hogy másnap pihenhet, mégiscsak ünnep van, s ő mégis ragaszkodott hozzá, hogy jön edzésre, már dörzsöltem a tenyeremet: ez nekem való játékos! Persze van lemaradása, ám ez természetes – védekezésben viszont már így is segítségünkre lehet a következő hónapokban.

– Pótolhatja is Amorimot?
– Ugyan ki pótolhatná őt egy személyben?! Épp minap írtam neki üzenetet: „Duda, téged egy ember nem tud kiváltani…” Főleg most, idény közben.

– Mennyire nehéz ilyenkor megerősíteni a keretet?
– Szép feladat, az biztos… Az igazán jó játékosokhoz hiába megyünk oda azzal, hogy dobj el mindent, gyere hozzánk, legtöbbjük azt mondja, hogy ha már elkezdték a szezont egy másik csapatnál, tartoznak annyival az ottaniaknak, hogy náluk is fejezzék be. És hogy őszinte legyek, én ezt a reakciót is várom ilyenkor: az igazán jó szellemű kézilabdázóknak, amilyenekre nekem szükségem van, ilyesmit kell mondaniuk – más kérdés, hogy mi mennyire vagyunk kisegítve ezzel. Ám ha van is, aki valamilyen okból távozna, még a klubjával is meg kell egyeznünk, hacsak nincs benne a szerződésében, hogy el kell engedniük. Arról nem is beszélve, hogy csak olyan jöhet szóba, aki még nem szerepelt ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában, hiszen másként nálunk nem játszhatna a BL-ben. Szóval egyik szűrő a másik után, előbb-utóbb mindenki fennakad valamelyiken. De azért még keressük a legjobb megoldást, és akárhogy is alakul, készen állunk a harcra.

– Vagyis hiányzók ide vagy oda, még nem tett le a Bajnokok Ligája-győzelemről?
– Amíg egyetlen hadra fogható játékosa is van ennek a csapatnak, addig meg akarjuk nyerni a Bajnokok Ligáját!

KELECSÉNYI ERNŐ: SZÁMOMRA A SZEZON LEGFONTOSABB CÉLJA VOLT A HOSSZABBÍTÁS

„A konkrét tárgyalásunk körülbelül öt percig tartott, aztán egymás tenyerébe csaptunk – mondta Kelecsényi Ernő klubelnök a győri klubhonlapnak adott interjúban. – De természetesen ezt megelőzően folyamatosan zajlott közöttünk a szakmai egyeztetés, a közös célok kitűzése, az egyes problémák közös megoldása. Ambros szakmai felkészültségét és edzői képességeit az eredmények igazolják, szerintem sokan egyetértenek velem abban, hogy jelenleg a nemzetközi női kézilabdamezőnyben ő az első számú edző. De legalább ennyire fontos az, hogy kiválóan tudunk együtt dolgozni, mert a szakmai kvalitásai mellett emberileg is olyan értékeket képvisel, amely ugyanúgy hozzájárult klubunk elmúlt évekbeli sikereihez. Amikor egy-egy potenciális játékossal elkezdjük a tárgyalásokat, az első számú kérdésük az, hogy ki lesz az edző. Ezért számomra a szezon legfontosabb célja az volt, hogy Ambrossal meghosszabbítsuk a szerződést, és további évekre profitáljunk az ő know-howjából.”


„A felnőttcsapat az ő irányításával Európa első számú női csapatává vált, amely szintet természetesen szeretnénk minél tovább fenntartani. Továbbá úgy gondolom, hogy szakmai tapasztalatait, tudását mindenképpen érdemes az utánpótlásképzésünkben is hasznosítani. Rengeteget beszélgettünk vele ennek részleteiről, amelyet ő is egy újabb nagy kihívásként él meg. Hogy mindez az utánpótlásképzés napi munkájába milyen módon épül be, a jövő feladata lesz. A hosszú távú célunk mindenképpen az, hogy az ország legnagyobb, ezeregyszáz fős kézilabda utánpótláscentrumát Európa legsikeresebb bázisává fejlesszük.”

MENNYIRE NEHÉZ ILYENKOR MEGERŐSÍTENI A KERETET? TOVÁBBRA IS A BL-GYŐZELEM A CÉL? VAN-E FÉLELEM TAMIRES MORENÁBAN? MI VOLT A BEÁLLÓS REAKCIÓJA, AMIKOR MEGHALLOTTA A GYŐRI ETO ÉRDEKLŐDÉSÉT? VÁLASZOK A CSÜTÖRTÖKI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik