A Veszprém a presztízsét és veretlenségét teszi kockára Mannheimben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.09. 10:56
null
Nagy László a Löwen veszélyes lerohanásait tartaná féken leginkább (Fotó: NS-archívum, Czerkl Gábor)
Egyedüli csapatként a férfi kézilabda BL-ben az MKB-MVM Veszprém még pontot sem veszített ebben az évadban. A csoportküzdelmek vasárnapi fordulójában – a német Löwen vendégeként – ezt a fantasztikus sorozatot szeretné folytatni Carlos Ortega edző együttese, amely a télen, illetve a mannheimi vendégszereplés előtt kissé átformálódott. A 19 órakor kezdődő találkozót a Nemzeti Sport Online élőben közvetíti!



FÉRFI BL

A legfontosabb változás, hogy a klub szerződtette a Hannoverből érkező Mocsai Tamást, aki Nagy Lászlóval – miként a válogatottban is – megosztozik a balkezes átlövőkre váró feladatokon. A másik módosulás a veszprémi keretben, hogy Iman Dzsamali nem szállhatott fel a csapatot Németországba repítő különgépre. Az ok: a perzsa átlövőnek nem jött rendbe a sérült jobb csuklója. Az edző ennek dacára 16 játékos közül válogathat majd az RN Löwen, vagyis az „oroszlánok” ellen, mert meghívta a kétnapos gyorstúrára Ligetvári Patrikot (a jövő héten lesz 18 éves), aki a Celje és a Szentpétervár ellen már játszott BL-meccset.

KÉZILABDA – PROGRAM
FÉRFI BL, CSOPORTKÖR, 8. FORDULÓ
RN LÖWEN (német)–MKB-MVM VESZPRÉM 19 óra (Tv: Digi Sport – élőben az NSO-n!)
FÉRFI EHF-KUPA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
PICK SZEGED–NANTES (francia) 12.30 (Tv: Digi Sport)
NŐI KEK, NYOLCADDÖNTŐ. VISSZAVÁGÓ

TERTNES BERGEN (norvég)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 18

Az első meccsen: FTC-Bergen 40–30

Némi túlzással még azt is mondhatnánk, a csapat presztízse a két pontnál is fontosabb, hiszen a további két fordulóban nyilván eléri a Veszprém a csoportelsőséghez szükséges eredményeket.

„A Löwennel óvatosan kell bánni – mondta Nagy László –, mert igen gyors és eredményes a támadójátéka, különösen veszélyesek a lerohanásai. Ezeket az úgynevezett labdacsapdás védekezésből indítja. Ha ezt meg tudjuk akadályozni, ha sokat faultolunk, az már fél siker lesz. Nem feledhetjük, hogy az ősszel Veszprémben csak egy góllal nyertünk a Löwen ellen, és annak a meccsnek sok tanulsága volt.”

Várható, hogy a Löwen is a krimibe illő találkozó (30–29) alapján készül a visszavágóra. Ezért csak egy mondat az őszi csatáról: az elején elhúzott öttel a Veszprém, aztán végig mindössze egy-két góllal vezetett, az utolsó pillanatban pedig a kapus Mirko Alilovic bravúrja mentette meg a döntetlentől.

„A Bundesligából jól ismerem – utalt a német bajnokságban hosszan légióskodó Mocsai Tamás a vasárnapi ellenfélre. – Az utolsó pillanatig hajt, sosem adja fel, otthon különösen veszélyes és eredményes. Szerdán azonban idegenben hajtott végre fantasztikus bravúrt, hárommal nyert a Flensburg ellen.”

Ez minimum figyelmeztető jel a magyar csapatnak, amelynek számolnia kell azzal, hogy – miként az ősszel is – csúcsformában játszik az EHF-kupa-győztes gárdában Niklas Landin kapus, Uwe Gensheimer, Oliver Roggisch, Patrick Groetzki, Gedeon Guardiola, Alexander Petersson és persze a volt veszprémi Bjarte Myrhol.

„A csoportküzdelmek talán legnehezebb mérkőzése előtt állunk – mondta Carlos Ortega, a veszprémiek edzője –, mert a legerősebb riválisunk otthonában lépünk pályára. Súlyos sérülés nem hátráltatta a felkészülésünket, amelynek során arra koncentráltunk, hogy megakadályozzuk a németek gyors ellenakcióit.”

FÉRFI EHF-KUPA

Erős, de távolról sem legyőzhetetlen csapatokkal (a francia Nantes-tal, a szlovákiai Tatran Presovval és a svéd Kristianstaddal) hozta össze Fortuna a BL-től már a selejtezőben búcsúzó Pick Szegedet az EHF-kupa csoportküzdelmeiben. Ezért aztán a magyar klub óvatosan derűlátó játékosai és vezetői a sorsoláskor nem is titkolták, továbbjutást várnak (a kvartettből két együttes kerül a negyeddöntőbe).

„Első ellenfelünk, a Nantes talán a legacélosabb a három közül, de kétségtelen, hogy igen kiegyensúlyozott a csoportunk, és ezt látom a másik hármon is – mondta Ilyés Ferenc, a szegediek válogatott vezéregyénisége. – A továbbjutásunk talán legfontosabb feltétele, hogy a hazai mérkőzéseinket kötelező megnyerni, valamint idegenben is el kell érnünk egy-két bravúros eredményt. A Nantes az erős francia bajnokságban edződik, több világklasszis erősíti, és tavaly óta – amikor EHF-kupa-döntőt játszott a német Löwennel – cseppet sem gyengült.”

NŐI KEK

Kis túlzással a Ferencváros női csapatának szurkolói jobban várták a pénteki, Szucsánszki Zita, Tomori Zsuzsanna és Vérten Orsolya szerződéshosszabbításával kapcsolatos bejelentést, mint a Bergen elleni KEK-nyolcaddöntő vasárnapi visszavágóját.

„Persze, megnyugtató a tízgólos előny, de nem bízhatjuk el magunkat, nem gondolhatjuk, hogy már megvan a továbbjutás – mutatott rá Elek Gábor edző – A norvégok képesek meglepetést szerezni, az első mérkőzésen is voltak erre utaló momentumok. A Bergen nyitott védekezése okozott némi gondot nekünk, megszenvedtünk vele. Az első meccs akkor dőlt el, amikor odafigyelve, pontosan játszva pillanatok alatt elhúztunk 16–6-ra. A hátralévő időben képes volt tartani a lépést az ellenfél, ez is azt bizonyítja, végig koncentrálnunk kell.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik