Remeklő magyar, betliző román szélsők döntöttek az elődöntőről

Vágólapra másolva!
2012.12.12. 10:58
null
Kovacsicz Mónika különösen az első félidőben tolta jól a magyar csapat szekerét a románok ellen (Fotó: Mirkó István)
A magyar női kézilabda-válogatott 25–19-re legyőzte Romániát Újvidéken az Európa-bajnokság középdöntőjében, és ezzel eldőlt, hogy már biztosan ott lesz a legjobb négy között. A magyar csapat sikere – amellett, hogy támadásban és védekezésben egyaránt sikerült pótolni az eltiltott Tomori Zsuzsannát – Kiss Éva kapus mellett az Eb eddigi meccsei során szürkén teljesítő magyar szélsők remeklésében keresendő, illetve az ugyanezen szereplő román játékosok ritka gyenge napjában.



A románok „mindent vagy semmit!” felkiáltással harangozták be a Magyarország elleni fellépést, és mint olyan, a találkozó után kénytelenek voltak szembenézni a „semmivel”. „Lemaradtunk az elődöntőről” – hirdeti a prosport.ro főcímében, amely cikkében elsősorban Kiss Évát és Görbicz Anitát emeli ki. A kapusról azt írják, hogy szinte megfélemlítette a román válogatottat, miközben az irányító gyakorlatilag azt csinált támadásban, amit akart.

A tudósító szerint a román válogatott elsősorban támadásban okozott csalódást, miután a második játékrészben Kiss Éván – akit a találkozó legjobbjának láttak – percekig nem sikerült kifogni, a kék-sárga-pirosaknak ezzel gyakorlatilag nem sikerült átlendülniük az Európa-bajnokság fordulópontján, így minden bizonnyal keserű szájízzel zárják majd a kontinensviadalt.

„Ez nagyon fontos mérkőzés volt, és sajnos elveszítettük. Maradt még egy fellépésünk itt, és mostantól arra kell gondolni, hogy jól teljesítsünk a Németország elleni összecsapáson” – mondta Adriana Nechita, a románok egyik legeredményesebb játékosa a találkozó után.

A statisztikát átböngészve feltűnik, hogy míg a világ korábbi legjobbja, a súlyos vállsérülése után ismét topformában játszó Cristina Neagu az első félidőben rengeteget vállalt, keveset hibázott, és gyakorlatilag a hátán cipelte a román csapatot, addig a szünet után megnőtt a technikai hibái száma, sikerült kivenni őt a játékból, és mindössze egyszer talált be.

A románok legfőbb problémája az volt, hogy rajta kívül nem igazán akadt olyan játékos, aki ki tudott volna emelkedni: a jobbszélső Adriana Nechita ugyan szintén dobott hat gólt, ám a szünet után ő is ziccereket hibázott, 10/6-os lövés/gól mutatóval zárt. Valceás csapattársa, Aurelia Bradeanu sem tudta túllendíteni csapatát a nehézségeken: 59 percnyi játék mellett öt lövést írtak be a neve mellé, amelyből csak egy lett gól, volt egy gólpassza, ám hat támadóhibája is. (Statisztikája különösen a 33 percet játszó Görbiczcel szembeállítva tűnik halványak, de a magyar irányítóról bővebben lentebb.) Ám aki igazán rossz napot fogott ki, az a másik szélső, Iulia Curea: hetest, lerohanást hibázott, és szélről sem talált be: 49 perc játék mellett 6/0 statisztikával kénytelen szembenézni. Persze tegyük hozzá, hogy nemcsak a húzóemberek, a cserejátékosok, sőt Gheorghe Tadici szövetségi kapitány sem tudott sokat hozzátenni csapata jó játékához – mintha a mieink egyszerűen jobban hittek volna a győzelemben.

A túloldalon ugyanis Görbicz Anita a betegsége ellenére egyáltalán nem tűnt fáradtnak, hat góljából négyet is a második félidőben szerzett, és ugyan a lövései nem mindig sikerültek, ám kitűnően szervezte a játékot, passzaival jól sikerült megmozgatni a román falat – ebben persze az ugyancsak kreatívan és sokat vállalva játszó Szucsánszki Zitának is nagy szerepe volt –, és végül összesen öt asszisztot írtak be a neve mellé. Görbicz egyébként a gól+assziszt listán 38 ponttal a 4. helyen áll úgy, hogy eggyel kevesebb mérkőzést játszott, mint a többiek. (Katarina Bulatovics vezet 53 ponttal, a svéd Isabelle Gulldén 44-gyel a 2., a norvég Linn Jörum Sulland 39-cel a 3.)

Amiben nagyot lépett még előre a románok elleni meccsen a magyar válogatott, az a szélsőjáték: Vérten Orsolya 7, Kovacsicz Mónika 4 góllal zárt, ilyen jól még egyikük sem teljesített az Eb-n: fejenként 4-4 gólt dobtak eddig összesen Újvidéken.

Rajtuk kívül még ki kell emelni a hármasban védekező Szekeres Klárát és Triscsuk Krisztinát is – utóbbinak ugye ez volt az első fellépése a válogatott mezében hivatalos meccsen –, akik a kezdeti percek bizonytalanságai után rendbe tették a védekezést, feledtetni tudták Tomori hiányát, és a második félidőben remek tartást adtak a védelemnek.

ÖSSZEFOGLALÓK (a magyar meccs 11:43-tól)

BÖHN: HA NAGY A TÉT, MÉG JOBBAN HAJTUNK!
NŐI KÉZILABDA EB, SZERBIA
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT (ÚJVIDÉK), 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 25–19 (14–12)
Újvidék, 2000 néző. Vezette: Guszko, Repkin (fehéroroszok)
MAGYARORSZÁG: KISS É. – Kovacsicz 4, Rédei-Soós, Szucsánszki 3, Szamoránsky P. 2, Klivinyi 1, VÉRTEN 7. Csere: Herr O. (kapus), SZEKERES, TRISCSUK 1, Bulath, GÖRBICZ 6 (1), Kovacsics 1, Bognár-Bódi. Szövetségi kapitány: Karl Erik Böhn
ROMÁNIA: Ungureanu – Nechita 6, Meirosu 1, Bradeanu 1, Stanca 3, NEAGU 6, Curea. Csere: Tolnai (kapus), Pintea, Manea, Dinca 1, Geiger 1, Vadineanu, Tacalie. Szövetségi kapitány: Gheorghe Tadici
Az eredmény alakulása. 2. p.: 2–2. 8. p.: 2–5. 13. p.: 4–6. 19. p.: 7–7. 21. p.: 7–9. 25. p.: 9–11. 27. p.: 12–11. 34. p.: 17–14. 44. p.: 18–17. 54. p.: 23–17
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/0
A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG431107– 99+86
2. Montenegró431101–100+16
3. Németország4112 94– 93+13
4. Spanyolország4112105–108–33
5. Oroszország431 99–102–33
6. Románia4112 91– 95–43

A csoportkör közben a gólkülönbség, a végén az egymás elleni eredmények rangsorolnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik