Karl Erik Böhn: Vállalom a felelősséget

Vágólapra másolva!
2012.09.11. 13:46
null
Karl Erik Böhn legközelebb novemberben tart olyan edzést, amelyen a győri és a ferencvárosi játékosok is részt vesznek<br />(Fotó: Szabó Miklós)
Kompromisszumos megegyezéssel sikerült betapasztani egy konfliktusforrást a magyar női kézilabdában, mégsem felhőtlen az örömünk. Az Európa-bajnokság előtt három hónappal a Győr és a Ferencváros játékosai felmentést kaptak a válogatottbeli kötelezettségek alól.

 

Látják a válogatott névsorát? Nem látják? Na, látják!

Így van, Herr Orsolya az egyetlen győri benne. Karl Erik Böhn, a klubok és a szövetség megegyeztek, hogy az e heti csehországi felkészülési tornára a még javában összekovácsolódó győriek nem mennek el, a következőről, az októberiről meg az akkor éppen két nehéz BL-meccsre készülő ferencvárosiak kapnak felmentést. De ne csüggedjünk, a novemberi közvetlen Eb-felkészülésre már készen áll mindenki.

Hivatalosan mindenki szerint egészséges kompromisszum született, szigorúan a sportág érdekében – bár amikor a nyáron váratlanul kiderült, hogy a kapitány különösebb egyeztetés nélkül két extra válogatott hetet iktatott be a nyári-őszi naptárba, azaz a klubfelkészülés közepébe, a „válogatott érdeke” nem szerepelt a székházakban szálldosó kacskaringós kifejezések között.

A szabályzat szerint erre Böhnnek lehetősége van (bár legalább nem hivatalosan illene egyeztetnie a klubokkal), a szövetség elnöksége ugyanis gyanútlanul jóváhagyta a versenynaptárt és a nemzeti csapat felkészülési programját, márpedig a klubok – felháborodásuk a saját szempontjukból persze nem ok nélküli – a szövetség bajnokságába neveznek, így vállalják, hogy alávetik magukat a szabályoknak. Ám eszerint van kibúvó. A felháborodás ugyanis megbeszélést és megegyezést szült, ami alapjáraton akár dicséretes és előremutató is lehetne.

Sőt, az érintettek szerint az is, és vitathatatlanul létezik ilyen olvasata is a történteknek, még ha másról nem is szól a dolog végeredményben, mint hogy plusz négy-öt napot a kluboknál maradhattak a válogatott kulcsemberek.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO KC), Kiss Éva (Siófok KC-Galerius Fürdő).
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Siófok), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria).
Jobbátlövők: Planéta Szimonetta (Veszprém Barabás-Duna Takarék KC).
Irányító: Szucsánszki Zita (FTC).
Beállók: Cifra Anita (FTC), Horváth Bernadett (Fehérvár KC).
Balátlövők: Deáki Dóra (FTC), Klivinyi Kinga (Vác), Szekeres Klára (Érd), Tomori Zsuzsanna (FTC).
Balszélsők:
Vérten Orsolya (FTC), Vincze Melinda (Érd)
Gyomorfertőzése miatt nem tarthat a válogatottal a hétvégi csehországi nemzetközi tornára Kovács Anna, az Érd átlövője, így Karl Erik Böhn szövetségi kapitány 14 játékost próbálhat ki Izland, Csehország és Szlovákia ellen.
BÖHN: VÁLLALOM A FELELŐSSÉGET
– Hogyhogy nem hívta be a győrieket?
– Fontos, hogy együtt tudjanak készülni, amire az olimpia miatt nem volt elég alkalmuk – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott norvég szövetségi kapitánya. – Október elején Romániába majd a ferencvárosi játékosok nem jönnek, hogy a BL-re koncentrálhassanak, mert a magyar kézilabda érdeke az, hogy ott mindkét csapatunk jól szerepeljen.

– Az nem érdeke a magyar kézilabdának, hogy a lehető legtöbbet gyakoroljon a teljes válogatott?
– Az az érdekünk, hogy mindenki elégedett legyen: ha a klubok azok, akkor a játékosok is, és akkor a válogatott is erős lesz, ráadásul egy jó BL-szereplés mindenkinek önbizalmat adhat.

– Könnyen belement az alkuba?
– Elégedett vagyok. Szerencsére van egy szinte teljes győri és egy szinte teljes ferencvárosi sor, amelyeknek az is jót tesz, ha a csapatukban, ahol kiváló szakmai munka folyik, együtt készülnek a lányok. Novemberben, amikor mindenki ott lesz a fedélzeten, összegyúrjuk őket az Európa-bajnokságra.

– És ha Szerbiában leég a csapat az unortodox felkészülés miatt?
– Nem fog. Azt gondolom, jók leszünk, de akármi történik, vállalom a felelősséget, hiszen én tettem ezeket az engedményeket – ismétlem, a magyar kézilabda érdekében.

– Azért nyugtasson meg, hogy magától nem így tervezte volna a felkészülést...
– Nézze, ha az ember a Balaton partján fekszik a kánikulában, majd hirtelen jön a vihar, nem okos dolog ott maradni a törülközőn fekve, akkor sem, ha eredetileg egész nap napozni akartunk. Ha a szükség úgy hozza, tudni kell változtatni. Először bennem is voltak kétségek, de minél többet gondolkodom rajta, annál inkább úgy érzem, ez a helyes megoldás.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, MIT MONDTAK AZ ÉRDEKES SZITUÁCIÓRÓL A MAGYAR KÉZILABDA-SZÖVETSÉG ILLETÉKESEI, ILLETVE KELECSÉNYI ERNŐ, A GYŐRI AUDI ETO KC ELNÖKE, KERESSE A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik