Nenad Kljaic lett Gál Gyula új edzője

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFHEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2010.03.22. 16:32
null
Gál Gyula csapata új edzőt kap (fotó: M. Németh Péter – archív)
Hat nappal a Barcelona elleni BL-nyolcaddöntő előtt a magyar válogatott Gál Gyulát is foglalkoztató CO Zagreb vezetősége leváltotta a szakmai stábot (a zágrábi sajtó szerint a döntés mögött a klub teljhatalmú főmenedzsere, Zoran Gobac áll). A patinás együttesnél Nenad Kljaic lett az új edző.

Az eddigi edzőpáros (Senjanin Maglajlija, Mirko Basic) tavaly tavasszal vette át a csapatot Lino Cervartól, a vb-és Eb-ezüstérmes horvátok szövetségi kapitányától. Rajtuk kívül távozik a Veszprém egykori játékosa, Bozidar Jovic sportigazgató is. A klub még nem nevezte meg jelöltjét, de a jól értesültek szerint a Zagreb új trénere lehet a volt szövetségi kapitány, Velimir Kljaic fia, Nenad Kljaic. Rajta kívül szóba jöhet a horvát-szlovén-bosnyák állampolgárságú Kasim Kamenica és még a hajdan szintén a Veszprémet erősítő Slavko Goluza (másodedző a keretben Cervar mellett).

A klub legkésőbb kedden nevezi ki az új edzőt, aki rendkívül nehéz helyzetben veszi át a csapatot, hiszen a BL-ben kikapott a két utolsó csoportmérkőzésén (Ciudad Real, HSV Hamburg), méghozzá hazai pályán, 15 ezer néző előtt. Ráadásul az utolsó két bajnokiján is jóval tudása alatt teljesített. A hét végén a Nexe ellen mindössze 30–27-re győzött.

A vezetők abban bíznak, hogy az új edző felrázza a kisebb lelki válságban lévő gárdát. Maglajlija, aki a januári Eb után még a szövetségi kapitányi tisztről is nyilatkozott (a távozni szándékozó, de végül maradó Lino Cervar utódjaként emlegették), most arról beszélt, hogy pályaedzőként is szívesen folytatja a munkát az egyesületen belül.

A Sportske novosti és a Jutarnji list lapok szerint az új tréner minden bizonnyal Slavko Goluza lesz, aki a korosztályos válogatott edzőjeként is dolgozik. A szakértők és a közvélemyény is ezt tartja reálisnak, már csak politikai okból is: a klub vezetősége a konzervatív HDZ párthoz áll közel, Goluza pedig e pártnak zágrábi önkormányzati képviselője (Cervar pedig korábban országgyűlési képviselője volt).

Zoran Gobac azonban még semmit sem döntött, és ezt a sajtónak is elmondta. Az öltözőből kiszivárgott hír szerint (melyet a Sportske novosti közöl) Gobac a játékosoknak az öltőzőben elmondta: „Ti vagytok azok, akik leváltottátok az edzőket! Ők jó emberek és jó edzők!"

Az orrsérüléssel bajlódó Gál Gyula a Nemzeti Sportnak csak az edzőváltás hírét tudta megerősíteni, az utódlás kérdésében nem nyilatkozott.

„Az utóbbi gyengébb eredményeink lehetnek a háttérben, s azt mondják, jót fog tenni a csapatnak, ha új szellemiségű tréner veszi kézbe a szakmai munka irányítását – mondta Gál. – Magamról annyit, a négy napja eltört orrcsontomat az orvosok helyre tették, de ezt a beavatkozást az ellenségemnek se kívánom. Most már sokkal jobban vagyok, kedden edzésre jelentkezem. Kapok valamilyen arcvédőt, amellyel gyakorolhatok. Meccsen viszont leghamarabb a Barcelona elleni BL-nyolcaddöntőnk spanyolországi visszavágóján, április harmadikán szerepelhetek. Ez azt jelenti, hogy a válogatott április 16. és 18. közötti Pannon-kupájára már teljesen egészségesen jöhetek. Remélem, számít rám a kapitány, és továbbra is tudok segíteni a csapatnak."

 HIVATALOS: KLJAIC AZ ÚJ EDZŐ!

Nem kellett keddig várni, már hétfőn este bejelentette a horvát bajnok CO Zagreb vezetősége, hogy 2012 nyaráig Nenad Kljaic irányítja a világklasszis gárda szakmai munkáját.
 
A hírek néhány órával korábban még arról szóltak, hogy több jelölt közül válogat Zoran Gobac, a CO Zagreb főmenedzsere és a klub többi vezetője, ám az események felgyorsultak, s a hétfő esti tréninget – az egyesület honlapja szerint – már Nenad Kljaic dirigálta, aki a 2006-2007-es évadban már ült a csapat kispadján.

 

„Az első feladatunk, hogy felrázzuk a csapatot, összerakjuk a védelmet, mert a Zagreb túl sok gólt kapott az utóbbi hetekben. Szintén fontos, hogy támadásban jobban kihasználjuk Ivano Balic tudását" – mondta a tréner, akinek a munkáját Vladimir Jelcic másodedző és a volt veszprémi Vlado Sola sportigazgató-kapusedző segíti. Velük szinté 2012 június 30-ig kötött szerződést a CO Zagreb.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik