Már a csoportkörben bravúrok kellenek

Vágólapra másolva!
2010.01.19. 12:29
null
Csoknyai István (balra) szerint már a csoportkörben bravúrokra lesz szükség a továbbjutás érdekében (Fotó: Czagány Balázs – NS-archív)
A magyar férfi kézilabda-válogatott ma este 20.15 órakor megkezdi a szereplését a sportág IX. Európa-bajnokságán. Az első ellenfél az olimpiai és világbajnoki címvédő Franciaország lesz.

Csoknyai István szövetségi kapitány szerint mindenképpen szükség lesz bravúros eredményre
– már a csoportkörben.

„A világ- és olimpiai bajnok franciák ellen kezdjük a csoportküzdelmeket – mondta –, és bármilyen jól is sikerült a tatai, valamint a telki edzőtáborozásunk, a nyitó találkozón nem mi leszünk az esélyesek. A szövetség elnöksége továbbjutást vár tőlünk, s ezzel a céllal én is egyetértek, mert teljesíthetőnek tartom. Csakhogy ehhez bravúros eredményeket kell elérnünk. A legjobb lenne mindjárt a franciák ellen vagy szerdán a Sterbik Árpád kapussal felálló spanyolokkal szemben. A csehek alábecsülése is halálos bűn lenne, hiszen csapatuk Bundesliga-játékosokra épül.”

A gyors esélylatolgatást azzal egészítette ki a mester, hogy a „halálcsoportban” keresztbeverések is elképzelhetőek, vagyis még a franciák sem mehetnek biztosra.

„Ha tippelnem kellene, a franciák továbbjutására és csoportelsőségére fogadnék, de arra már nem tennék fel nagy összeget, hogy mögöttük milyen sorrendben végez a további három gárda – folytatta a kapitány. – Mi az összes meccsünkön úgy lépünk pályára, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból. Pontokat akarunk szerezni a franciák és a spanyolok ellen is. Azt se feledjük el, hogy nekik is lehetnek rossz napjaik. A lényeg, hogy a csoportunkban a három közé kerüljünk be, vagyis továbbléphessünk.”

„Ha bejutunk a középdöntőbe, s ebben mélységesen hiszek, az innsbrucki csoportmeccseken már könnyebbség lesz, hogy csak másnaponként kell pályára lépni – reménykedett a kapitány. – A továbbjutás, a minimális cél elérése meg is nyugtatna bennünket, ezért feszültség, görcs nélkül, felszabadultan folytathatnánk. Ebből pedig valami szép is kisülhetne!”

 EB-FELVEZETŐ – ADATBANK

A január 19-ei Eb-rajtig ötrészes felvezetővel próbáltuk meg fokozni a szurkolók hangulatát. A magyar csapat mellett bemutattuk az Eb-mezőnyt, különös tekintettel leendő csoportellenfeleinkre, és természetesen esélyt is latolgattunk, méghozzá sportági szakértők bevonásával. Addig is, illetve mindeközben részletes Eb-programot ajánlunk Olvasóink figyelmébe.

 

A sorozat eddigi részei:

• Tizenhat éve indult be a nagyüzem

• Nem várható súlypontáthelyezés, favorit franciák

• Mikor jöhet egy újabb kiugró szereplés?

Inkább rossz, mint kedvező magyar előjelek

A francia együttes azt az egyedülálló a bravúrt érheti el – ha január 31-én Bécsben, az Eb döntőjében győz –, hogy a világon elsőként hódítja el egymás után a három legnagyobb cím mindegyikét: az olimpiai, a világbajnoki és az Európa-bajnoki elsőséget.

Több érv is szól mellettük: csapatukban tudhatják a világ legjobbjának választott Nikola Karabaticot és Thierry Omeyert is. Didier Dinart a legjobb védőnek járó titulust nyerte el, Jérome Fernandez pedig több mint ezer gólt lőtt már a franciák színeiben. A fogadóirodáknál is a "kékek" a torna legnagyobb esélyesei, legalábbis a hétfőn nyilvánosságra hozott oddsok alapján.

„Nem zavar, hogy a többi válogatott fölé helyeznek bennünket – nyilatkozta Claude Onesta szövetségi klapitány. – Egy biztos, jó érzés, hogy mi uraljuk a kézilabdát, de ettől függetlenül tudjuk, nagyon nehéz lesz ez az Európa-bajnokság is. Ellenfeleink minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy megverjenek.”

A felkészülés során több nehézséggel is szembe kellett nézniük a franciáknak. Bertrand Gille egy év kihagyás után tért vissza, ám még mindig lábfájásra panaszkodik, így nem tudni, pályára léphet-e a magyarok ellen. Az ujjsérüléssel küszködő Daniel Narcisse pedig csak múlt hét csütörtökön csatlakozhatott a csapathoz. A gondok ellenére négy felkészülési mérkőzéséből hármat megnyert Onesta legénysége.

„A minimális célunk a négy közé jutás, de ha azon a szinten kapnánk ki, az is csalódás lenne, hiszen mindenkinek az a vágya, hogy bajnokok legyünk” – mondta Jérome Fernandez.

„Kemény mérkőzésre számítok, mert a gyengébbnek mondott együttesek a negyedik-ötödik találkozójukra fáradnak el, az első meccseiken még nagyon megnehezítik esélyesebb riválisaik dolgát” – nyilatkozta a francia kapitány.

SZAVAZÁS

Hogyan szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Jó csapat a magyaroké, sokra vihetik. Jól ismerjük a játékstílusukat. A kezünkben kell tartanunk az irányítást már az első perctől kezdve, ha el szeretnénk kerülni a meglepetéseket” – tette hozzá Narcisse.

A magyar válogatott a 2008-as norvégiai Európa-bajnokságon 31–28-ra legyőzte a franciákat – ezt az eredménnyel most is azonnal aláírnánk.

A magyar válogatott összes találkozójáról – így a ma 20.15 órakor kezdődő Franciaország elleniről is – élő, szöveges tudósítást olvashatnak itt, a Nemzeti Sport Online-on!

KEZDÉS A FAVORIT ELLEN 
Franciaország olimpiai és világbajnoki címvédőként nemcsak a D-csoport, hanem az egész ausztriai kontinenstorna első számú favoritja. A magyarok összmérlege a franciák ellen egyelőre pozitív, esetleges vereségünkkel azonban rögtön ötven százalékra csökkenne. Most csupán annyival vagyunk előrébb náluk, hogy az eddig lejátszott harminchárom összecsapás közül mi tizenhatot, ők viszont „csak” tizenötöt tudtak megnyerni, míg két mérkőzés döntetlennel zárult. A gólkülönbség is számunkra kedvező, a dobott 777 gólunkkal ellentétben csupán 735-öt kaptunk. Legutóbb a 2009-es horvátországi vb-n találkoztunk a franciákkal, és Eszéken ötgólos (22–27) vereséget szenvedtünk, miután a különbség már a szünetre (8–13) kialakult.
Egyértelműen az utóbbi évek legjobb és legeredményesebb együttese a francia férfi kézilabda-válogatott, amely 2006-ban Eb-t, majd 2008-ban olimpiát, 2009-ben pedig világbajnokságot nyert. De a köztes világversenyeken sem vallott szégyent: a 2007-es vb-n negyedik lett, a 2008-as Eb-n pedig bronzérmes. A korábbi nyolc kontinensbajnokságon kivétel nélkül ott találtuk a franciákat; összesített egyenlegük erősen pozitív: 31 győzelem, hat döntetlen és 18 vereség, gólkülönbségük 1461–1358.
AUSZTRIA, FÉRFI EB, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ (JAN. 19., KEDD) 
D-CSOPORT (Bécsújhely)
Spanyolország–Csehország 18.15
Franciaország–Magyarország 20.15
A-CSOPORT (Graz)
Oroszország–Ukrajna 18.10
Horvátország–Norvégia 20.10
B-CSOPORT (Linz)
Dánia–Ausztria 18.15
Izland–Szerbia 20.15
C-CSOPORT (Innsbruck)
Németország–Lengyelország 18.30
Svédország–Szlovénia 20.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik