Győri ETO: megállíthatatlan Vérten, biztos siker és továbbjutás

Vágólapra másolva!
2009.01.11. 18:48
Könnyedén, 19–9-es félidő után 35–20-ra győzte le Győri Audi ETO KC a macedón Kometal Szkopje csapatát a női kézilabda BL A-csoportjának vasárnapi mérkőzésén. A Görbicz Anita nélkül játszó, a 9 gólos Vérten Orsolya vezérelte győriek ezzel továbbjutást ünnepelhetnek, és átvették a vezetést a csoportban.
Vérten Orsolya (feketében) remek teljesítményt nyújtott
Fotó: Mirkó István (archív)
Vérten Orsolya (feketében) remek teljesítményt nyújtott
Vérten Orsolya (feketében) remek teljesítményt nyújtott
Fotó: Mirkó István (archív)
Vérten Orsolya (feketében) remek teljesítményt nyújtott

Azzal a tudattal lépett pályára Győri ETO női kézilabdacsapata, hogy ha legalább egy pontot szerez a Szkopje ellen, akkor az utolsó forduló eredményétől függetlenül bebiztosítja továbbjutását a Bajnokok Ligája A-csoportjából. Görbicz Anita orvosi tanácsra nem vállalta a játékot, ugyanis egy pénteki terheléses vizsgálat szívritmuszavart állapított meg nála, így bizonytalan időre a partvonal mellé kényszerült a klasszis irányító.

A győzelem ennek ellenére sem tűnt megoldhatatlan feladatnak, hiszen az első fordulóban a Győr három góllal bizonyult jobbnak a jelenleg a csoport utolsó helyén álló macedón ellenfelénél. Az mindenesetre óvatosságra adott okot, hogy a Szkopje az előző fordulóban hatgólos győzelmet aratott a Zvenyigorod ellen.

A macedónok kezdték a mérkőzést, az első két gólt azonban a Görbicz helyén rendkívül aktívan kezdő Kovacsics Anikó lőtte. Az ötödik percben egy Tomori Zsuzsával történt ütközés során megsérült a Szkopje egyik kulcsjátékosa, Julija Portjanko.

A Győrnek sokszor sikerült labdát szereznie, a lerohanásokból pedig könnyű gólokat lőtt vagy heteseket harcolt ki. Ötgólos magyar vezetésnél a macedónok kénytelenek voltak időt kérni. A játék képe azonban nem sokban változott, sőt a félidő felénél már nyolc góllal is elhúztak Vértenék. Pár perccel később pedig már rá is számolt ellenfelükre a lelkes hazai közönség.

Remekeltek a fiatalok, Kovacsics mellett Herr Anita is bizonyította, hogy rövidesen erőssége lehet a csapatnak. A macedónoknál egyedül Eduarda Amorim villant meg néha, a két csapat közti különbség azonban nem csökkent, köszönhetően a végig parádésan védő Pálinger Katalinnak, így tízgólos győri vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok. (19–9)

Szünet után Vérten ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta, gyors indítás után megszerezte a második rész első gólját. Ezután néhány találattal közelebb jöttek a macedónok, azonban nem sokáig tartott feltámadásuk, így nem sokkal később már tíz gól fölé nőtt a különbség.

Ez azt is lehetővé tette Konkoly Csabának, hogy lehetőséget adjon az eddig kevesebbet játszóknak. Az eredmény így sem lett szorosabb, a vége fölényes, 35–20-as győri siker.

A győzelem azt jelenti, hogy a Győr átvette a vezetést az A-csoportban, és már biztos továbbjutónak minősül. Az utolsó fordulóban a Zvenyigoroddal játszanak idegenben, ahol megtarthatják első helyüket.

Görbicz: "legszívesebben már holnap újra edzenék, de az orvos tanácsát megtartom."

"Az Ikast elleni hazai BL-mérkőzésünkön, pontosabban a meccs szünetében kezdődtek a gondok – mondta Görbicz Anita. – Akkor múló rosszulléttel küszködtem, mert a félidőben nem állt vissza a normális pulzusszámom. Aztán mégis pályára léptem, de nem tudtam igazán jó teljesítményt nyújtani. Annak kiderítésére, hogy mi is történhetett, kivizsgálásra küldött Balogh Péter doktor, csapatunk és a válogatott orvosa. Mivel semmilyen problémát nem találtak, a túlterheltségemre gyanakodva pihenőt javasoltak."

A pihenés persze jót tett és Görbicz visszatérhetett az edzésekre. Szerdán Fehérváron tagja volt a bajnoki rangadót nyerő Győrnek, amely a hét második felében a Kometal Szkopje fogadására készült.

"Közben zajlottak az orvosi vizsgálatok – folytatta Görbicz –, és pénteken a szívműködésemre voltak kíváncsiak. Ekkor kiderült, hogy valami nincs rendben. Balogh doktor azt mondta, enyhének tűnő szívproblémát találtak, és ennek a kivizsgálása idejére eltanácsoltak a sportolástól. Bevallom, én korábban és most sem érzek semmi különöset, legszívesebben már holnap újra edzenék, de az orvos tanácsát megtartom."

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA

A-CSOPORT, 5. FORDULÓ
GYŐRI AUDI ETO KC–KOMETAL SZKOPJE (macedón) 35–20 (19–9)
Győr, 2500 néző. V: Baranowski, Lemanowic (lengyelek)
GYŐR: PÁLINGER – MRAVIKOVÁ 5, Hornyák, KOVACSICS A. 7 (1), SPIRIDON 3, Tomori 1, VÉRTEN 9 (1)
Csere: HERR O. (kapus), Herr A. 5 (2), DEÁKI 4, Rotis 1, Mayer, Horváth B., Karnik
Edző: Konkoly Csaba
SZKOPJE: Krizanec – POPOVIC 3, Portjanko, Kresoja 2, Mladenovska 1, E. AMORIM 6 (2), Pecevska 2
Csere: Trenoska (kapus), Gjorgjievska 2, Ilkova 1, Bajramoska 2, A. Amorim 1, Bosnjak, D. Gorjevska
Edző: Vladimir Gligorov
Az eredmény alakulása. 3. p.: 2–0. 5. p.: 4–2. 13. p.: 10–2. 19. p.: 14–4. 26. p.: 16–6. 40. p.: 24–12. 50. p.: 28–15
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 7/4, ill. 5/2
MESTERMÉRLEG
Konkoly Csaba: A mérkőzés kulcsa az volt, hogy csapatként, nagy felelősséggel és koncentráltan kézilabdáztunk. Szinte végig hatékonyan védekeztünk, és a felállt védőfal ellen is megtaláltuk a legjobb harcmodort.
Vladimir Grigorov: Az első félidőben nem tudtuk megállítani a Győrt, és a szünetig el is dőlt a találkozó. A vereség különbségét mégis túlzottnak érzem, persze valójában nincs ekkora különbség a két csapat között.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

1. GYŐRI AUDI ETO KC 5 4 1 140–117 8
2. Ikast (dán) 5 3 1 1 144–131 7
3. Zvezda Zvenyigorod (orosz) 5 1 1 3 128–138 3
4. Kometal (macedón) 5 1 4 117–143 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik