Három Eb-bronzérem után Dánia férfiválogatottja ezúttal aranyérmes

Vágólapra másolva!
2008.01.27. 17:51
Dánia nyerte a norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokságot, miután a torna döntőjében négy góllal verték a horvát válogatottat. Utóbbiak remekül kezdték a szikrázóan kemény mérkőzést, de a szívós északiak fordítottak és a szünetben már háromgólos volt az előnyük. A második felvonás elején Dánia még inkább elhúzott, előnyét a folytatásban nagy izgalmak közepette is biztosan őrizte. Az északiak az előző három kontinenstornán bronzérmet szerezte, egyik másik nemzet sem tudott mindannyiszor dobogós lenni, már kijárt nekik az aranyérem.
Dánia férfiválogatottja első Eb-aranyérmét nyerte
Reuters
Dánia férfiválogatottja első Eb-aranyérmét nyerte
Dánia férfiválogatottja első Eb-aranyérmét nyerte
Reuters
Dánia férfiválogatottja első Eb-aranyérmét nyerte

Nem éppen a legjobb előjelekkel várhatta a horvát csapat a dánok elleni döntőt. Norvégiában a középdöntőben már egyszer megmérkőzhetett egymással a két gárda, akkor az északiak 30-20-ra gázolták át ellenfelükön. De a horvátok ezen kívül alighanem szívesen elfelejtették volna a dánok elleni két, és a négy évvel ezelőtti Eb-találkát is.

A bronzmeccsen mérkőzhetett meg ugyanis Svájcban, illetve azt megelőzően Szlovéniában is a két csapat, mindkétszer a dánok nyertek - 32-27-re, illetve 31-27 -, fellépve így a dobogó legalsó fokára.

A horvátok így két-két vereséggel zárták akkor a tornát, most az elődöntőben győztek ugyan, de balszerencséjükre a fináléban megint összeakadtak a mumusuknak számító dánokkal.

Pedig igen ígéretesen indult a finálé a horvátok számára, akik ezer fokon égve 4-0-ra elhúztak. A dánok nehezen kapták el a játék ritmust, 7:40-nél szerezték az első góljukat.

A következő tíz perc azonban már egyértelműen az övék volt. Az addig biztoskezű horvátok sorra hibázták el a lehetőségeiket, a dánok fokozatosan dolgozva le hátrányukat a 19. perc elején kiegyenlítettek (6-6).

A vezetést azonban nem sikerült átvenniük a 25. percig, igaz, le sem szakadtak már a horvátoktól. Utóbbiak háromszor vezettek eggyel, de a dánok mindannyiszor egyenlítettek. A fordulat a 25. perc elején következett be: először vezettek a dánok (10-9).

Az északiak az első félidő utolsó tíz percét 7-3-ra nyerték, így a szünetben előnyük háromgólos volt (13-10).

A második felvonás 4-1-s dán részsikerrel indult, kezdett eldőlni a találkozó (17-11). A horvátok eredményes támadás befejezését nem segítette, hogy egyre idegesebben, majd ingerültebben játszottak. A dánok kapujában pedig Kasper Hvidt egymás után hozta a bravúrokat.

De a horvátok ennek ellenére fel tudtak kapaszkodni - közben Lino Cervar mestert túl vehemens reklamálásáért a lelátóra száműzték a spanyol játékvezetők -, és úgy nézett ki, a hajrá akár izgalmas is lehet.

Balic azonban hiába csökkentette duplájával kétgólosra a különbséget, a mérkőzés utolsó öt percét dobott gól nélkül tudta le a horvát csapat. Igaz, közben erősen vitatható okból emberhátrányban is játszott.

De voltak hátrányban a dánok is, a horvátoknak esélyük volt a 23-21-hez, ám hetest hibáztak - pontosabban Hvidt védett -, így hiába volt még hátra majdnem egy teljes perc, az már lényegében nem változtatott semmin, csak az eredményen.

Az Eb gólkirálya, a dán Lars Christiansen egy ilyen fontos összecsapáson is nyolc lövésből hét gólt szerzett - két hetes értékesített -, 44 lőtt góllal végzett a góllövőlista élén.

Rajta kívül Lasse Boesen szórta meg magát, aki szintén hét találatig jutott. Igaz, ehhez neki tizenhárom kísérletre volt szüksége.

A mérkőzés nyerőembere címre Hvidt kapus is nyugodtan bejelentkezhet, a maga tizennégy védett lövésével és 41 százalékos védési hatékonyságával.

Az Eb-t Ivano Balic ugyancsak 44 lőtt góllal zárta, a horvátok világklasszisa azonban a döntőben tizenkét lövésből csupán négyszer volt eredményes. A horvátok legjobbja a döntőben a tizenegy lövésből öt gólt szerző Petar Metlicic volt. Két kapusuk viszont összesen hat labdát fogott, Mirko Alilovic 5/25-tel, Vjenceslac Somic 1/5-tel zárt.

NORVÉGIA, LILLEHAMMER, 8. FÉRFI EB, DÖNTŐ:

DÁNIA – HORVÁTORSZÁG 24-20 (13-10)
lillehammer, 9000 néző. V: Breto, Huelin (spanyolok)
DÁNIA: HVIDT – Lindberg 3, Nielsen, Jorgensen 1, Knudsen 2, Boldsen, CHRISTIANSEN 7 (2). Cs: Spellerberg, JENSEN 4, BOESEN 7, Sondergaard. Szövetségi kapitány: Ulrik Wilbek
HORVÁTORSZÁG: Alilovic – CUPIC 4 (1), METLICIC 5, Balic 4, Vori 1, T. Valcic 2, Vukic 2. Cs: Somic (kapus), Dominikovic, Sulic, Spoljaric, Lackovic 2, J. Valcic. Szövetségi kapitány: Lino Cervar
Az eredmény alakulása: 7. p.: 0–4. 12. p.: 2–5. 19. p.: 6–6. 26. p.: 11–9. 39. p.: 17–11. 45. perc: 18–13. 49. p.: 19–16. 54. p.: 22–18. 55. p.: 22–20
Kiállítások: 10, ill. 14 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 2/1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik