A csapat már a középdöntőben van, de nyerni kell a spanyolok ellen

Vágólapra másolva!
2007.12.04. 14:22
Női kézilabda-válogatottunk ma este Spanyolországgal mérkőzik meg az E csoport harmadik, egyben záró fordulójában. Csapatunk két győztes mérkőzést követően (Japán és a Kongói köztársaság ellen) már bejutott a torna középdöntőjébe, de mai győzelme esetén két pontot vihet magával a további küzdelmekre. Az ellenfél ugyancsak két győzelmen van túl, így a mai összecsapás egyben a csoportelsőségről is dönt majd.
Görbicz Anitán (szemben) eddig nem múlik semmi
NS-archív
Görbicz Anitán (szemben) eddig nem múlik semmi
Görbicz Anitán (szemben) eddig nem múlik semmi
NS-archív
Görbicz Anitán (szemben) eddig nem múlik semmi

VILÁGBAJNOKI SZEREPLÉSEK

A magyar női kézilabda összességében jóval eredményesebb világbajnoki múltra tekint vissza ellenfelénél, hiszen amíg a spanyolok legjobb helyezésüket 2003-ban érték el a horvátországi tornán (5.), addig Magyarország már egyszeres világbajnoknak (1965), négyszeres ezüstérmesnek (1957, 1982, 1995, 2003) és négyszeres bronzérmesnek (1971, 1975, 1978, 2005) mondhatja magát.
Hétfő este a magyar női kézilabda-válogatott magabiztosan győzött Kongó legjobbjai ellen, de nem szabad elfelednünk, hogy azért van mit javítani a játékon. Akár a mai meccsen Spanyolország ellen, de a világbajnokság végkimenetelét is figyelembe véve mindenképpen aggodalomra adhat okot, hogy a csapat második sora nem funkcionált valami jól, és képtelen volt felvenni a versenyt az afrikai válogatott első sorával.

A meccs nagy részében kis túlzással a nyolc-nyolc gólos Görbicz Anita és Tóth Tímea vitte hátán a csapatot, bár erre különösen a második félidőben volt szükség, mikor az ellenfél tizenegy gólos hátrányából fokozatosan jött fel, a mieink pedig szinte tehetetlenek voltak a támadásaikkal szemben.

Nevezhetjük ezt csupán átmeneti „üzemzavarnak”, mert lehet, hogy egy másik meccsen ez nem így történne (figyelembe véve azért a magyar lányok képességeit), de elgondolkodtató, hogy alakulhat úgy is egy mérkőzésünk, ahogy tegnap alakult, és legközelebb talán nem tudunk időben kijönni a gödörből.

Mindennek ellenér nincs semmi okunk sötéten látni a dolgokat, hiszen egyrészt Németh András, a csapat szövetségi kapitánya a mérkőzést követően kijelentette, hogy a sorcserét egy ideig elfelejti (valóban megoldás lehet, ha egyszerre csak kevesebb játékost cserél be a szakember, és nem hozza le a teljes „A” sort). Másrészt ne felejtsük el, hogy a világ egyik legjobb női kézilabdacsapata a miénk, amely ma is esélyesként lép pályára.

Mai ellenfelünk, Spanyolország a tegnapi csoportmérkőzésen 36-29-re legyőzte Japán csapatát, melyet előtte „csak” 35-31-re vertek meg Németh András tanítványai, nem mintha ez bármiféle következtetésre adna okot. Azt se feledjük, hogy tegnap félidőben még úgymond érett a meglepetés, hiszen az ázsiai alakulat félidőben 17-15-re vezetett a spanyolok ellen.

Esti ellenfelünk játékosai közül egyedül a 24 éves Marta Mangue González játszik az Ibériai-félszigeten kívül, ő nyáron igazolt a dán a Team Esjberg csapatához, és a válogatottban is a legrutinosabbnak számít 117 mérkőzésen szerzett 388 találatával. Mellette Patricia Alonso Jimenez (90 meccs/207 gól), Isabel Ortuno Torrico (80/233) és Noelia Oncina Moreno (125/306) a csapat legeredményesebb gólszerzői.

Figyelembe véve a magyar csapat játékosainak hasonló statisztikáit, valamint azt, hogy Görbicz Anita tizennyolc góllal jelenleg is vezeti a franciaországi világbajnokság góllövő-, ezenkívül a gólpassz listáját is (így értelemszerűen a „kanadai táblázatot” szintén), valamint azt, hogy a tegnapi mélypont után a lányok valószínűleg figyelni fognak arra, hogy az ne ismétlődjön meg, abszolút bizakodóan nézhetünk az esti mérkőzés elé.

VINCZE SZABOLCS

NŐI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

E CSOPORT, 3. FORDULÓ
Japán – Kongói köztársaság, Nimes, 18.30
Magyarország – Spanyolország, Nimes, 20.30 (Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik