Méltánytalan kalapba került a bajnoki második győri női kézicsapat

Vágólapra másolva!
2007.05.30. 14:32
A Ferencváros elleni vasárnapi vereség nemcsak a bajnoki arany elvesztését jelentette a korábbi két kiírásban győztes győri női kézilabda-csapatnak, hanem azt is, hogy mint magyar bajnoki ezüstérmes ugyan ott lehet az ősztől induló Bajnokok Ligája sorozatban, de a selejtezőkör besorolásakor csupán a második kalapba került. Így akár az is előfordulhat, hogy dán vagy éppen orosz selejtezőtornán kell kivívnia a főtáblás részvételt Róth Kálmán együttesének.
A Győr a bajnoki cím mellett alanyi helyét is elvesztette a BL-főtáblán. Képünkön Aurélia Bradeanu tör kapura
Czagány Balázs
A Győr a bajnoki cím mellett alanyi helyét is elvesztette a BL-főtáblán. Képünkön Aurélia Bradeanu tör kapura
A Győr a bajnoki cím mellett alanyi helyét is elvesztette a BL-főtáblán. Képünkön Aurélia Bradeanu tör kapura
Czagány Balázs
A Győr a bajnoki cím mellett alanyi helyét is elvesztette a BL-főtáblán. Képünkön Aurélia Bradeanu tör kapura

Az érintett klubok az Európai Kézilabda-szövetségtől (EHF) kapták meg a besorolást - ezt a zöld-fehér klub hivatalos honlapján, a gyorietokc.hu internetes oldalon olvashatjuk -, ami azért is érdekes különösen, mert következő szezonra megváltozott az eddig érvényes kiírás.

Kiemeltek eddig is voltak, a Győr például magyar bajnokként a 2006-2007-s kiírásban BL-szereplését csak januárban kezdte meg, további nyolc kiemelt csapattal egyetemben azonnal a csoportkörben.

A Ferencváros, mint magyar bajnoki második helyezett, a második selejtezőkörben kapcsolódott be, ahonnan a román Rulmentul Brasov - összesítésben 59-54-es - búcsúztatásával került be a csoportkörbe, ugyancsak nyolcadmagával.

A 2007-2008-s kiírás viszont alapjaiban változott meg. A magyar bajnok, jelen esetben ugye az aranyérmet a vasárnapi, Győr elleni utolsó bajnokin megszerző Ferencváros változatlanul a főtáblán kezd, amit rajta kívül még tizenegy másik bajnokcsapat mondhat el magáról.

A győriek azt érzik sérelmesnek, hogy a selejtezőben miért a második kalapba osztották be őket, amikor múltjuk és jelenük eredményei alapján okkal joggal az elsőben lenne a helyük.

A kalapbesorolás azért érdekes, mert az elsők rendezhetik meg azokat a tornákat, amelyeknek első helyezettjei kvalifikálják magukat a főtáblára. Az eddigi kétfordulós, oda-visszavágós rendszert feledve. A főtáblás kör után a négy csoport első két-két helyezettje játszhat a negyeddöntőben - ez eddig is így volt -, ahol szintén két négyes csoportja osztják - ez viszont ismét rendhagyó - a még versenyben lévő nyolc gárdát.

Az első kalapban találhatjuk a nemrégiben BL-döntőt játszó orosz Lada Toljattit, illetve a BL-negyeddöntőben búcsúzó dán Aalborgot. Előbbivel a csoportkörben a győriek is találkoztak, a kinti vereséget - 31-29 -, hazai visszavágás követte - 39-28 -, de akkor már mindkét csapat továbbjutónak érezhette magát, független az eredménytől.

Nevezett két gárda besorolása indokolt. A győriek viszont értetlenül állnak azelőtt, hogy a román bajnok és a szlovén ezüstérmes megelőzhette őket ebben a rangsorban.

A Győr, amelyet az elődöntőben a későbbi győztes dán Slagelse állított meg, azt megelőző esztendőkben KEK-, illetve EHF-kupa döntőbe jutott.

A román női kézilabda térnyerése szembeötlő - a KEK-t a román Valcea nyerte -, de azért a BL-ben klubcsapataik soha nem játszottak főszerepet, a mostani sorozatban például el sem jutottak a főtábláig. A Rulmentul Brasovot éppen az FTC ejtette ki a selejtező második fordulójában, összesítésben 59-54-gyel.

A román együttes az EHF-kupában folytathatta, de ott sem jutott tovább a nyolcaddöntőnél, abban a körben két magyar gárda, a Dunaferr és a Debrecen búcsúzott.

A szlovéneknél még egyértelműbb a kép, ott gyakorlatilag a Krim Ljubljana jelenti az egyetlen olyan együttest, amely méltó vetélytársai a kontinens bármelyik élcsapatának.

A szintén szlovén Celeia Zalcet a horvát Podravka búcsúztatta a BL második körében, méghozzá meggyőző különbséggel, 79-36-tal. Sok szerencse az EHF-kupába sorolás után sem kísérte a szlovéneket, a harmadik fordulóban a Kiskunhalas 67-54-gyel ejtette ki őket.

Az EHF által május 25-én keltezett levélben arról is tájékoztatták a győrieket, hogy a selejtező kiemelése változhat…

A női BL- selejtező kiemelése
1. kalap: Oltchim Valcea (román), Lada Togliatti (orosz), Aalborg (dán), Mercator Ptuj (szlovén)
2. kalap: Győri Audi ETO, Astroc Sagunto (spanyol), Trondheim (norvég), Motor Zaporizzsja (ukrán)
3. kalap: Metz (francia), Lublin (lengyel), Michalovce (szlovák), Ormi Patrasz (görög)
4. kalap: Knjaz Milos (szerb), BNTU Minszk (fehérorosz), St. Gallen (svájci), Milli Piyango (török), Madeira SAD (portugál), Sassari (olasz), Voort/Quintus (holland), Stjarnan Gardabaer (izlandi)

Kiemeltek (a 16-os főtáblán szerepelnek):
Budapest Bank-FTC, Krim Ljubljana (szlovén), Koprivnica (horvát), Slagelse (dán), Viborg (dán), Zvezda Zvenyigorod (orosz), Larvik (norvég), Hypo (osztrák), Ribarroja (spanyol), Podgorica (montenegrói), Kometal Szkopje (macedón), Nürnberg (német)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik