Lino Cervar kijelölte keretét

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2005.01.01. 20:59
Címkék
"A klubok jogosan követelik a legjobb teljesítményt, elvégre rendesen megfizetik a játékosokat, azonban ők mégsem robotok. Előbb-utóbb jön a hullámvölgy."

Lino Cervar, a horvátok szövetségi kapitánya
"A klubok jogosan követelik a legjobb teljesítményt, elvégre rendesen megfizetik a játékosokat, azonban ők mégsem robotok. Előbb-utóbb jön a hullámvölgy."

Lino Cervar, a horvátok szövetségi kapitánya
A legendás mester, Lino Cervar ismét a Badel Zagreb kispadján ül. A férfi világbajnoki és olimpiai aranyérmes Horvátország szövetségi kapitánya azután vállalta ismét a gárda közvetlen irányítását, hogy a Zagreb - Bruno Gudelj vezetésével - kínos fiaskókat élt át a Bajnokok Ligájában, majd a spanyol Valladolid ellen a KEK-nyolcaddöntő első mérkőzésén ötgólos hátrányt szedett össze (a BL-csoportküzdelmekből az első és a második helyezettek jutottak tovább, a csoportokban harmadik helyen végzők a KEK-ben folytatták). A KEK-visszavágón már Cervar dirigálta a horvát bajnokot, amely hajszállal (idegenben lőtt több góllal) továbbjutott.

Lino Cervar, az olimpiai és világbajnok horvát férfiválogatott mestere (Fotó: Meggyesi Bálint)
Lino Cervar, az olimpiai és világbajnok horvát férfiválogatott mestere (Fotó: Meggyesi Bálint)
Lino Cervar, az olimpiai és világbajnok horvát férfiválogatott mestere (Fotó: Meggyesi Bálint)
A klubsikert követően a kapitány újra a válogatottra, s a tunéziai vb-re (január 23.-február 6.) összpontosít, és a minap kijelölte a világbajnok gárda vb-keretét. Ebben nem szerepel a már visszavonult Valter Matosevic és a sérült Renato Sulic, a Fotex KCV beállósa.
"Huszonkét játékost hívtam meg - mondta Cervar -, és a koncepciómon nem változtattam. Ugyanakkor néhány fiatalt is kipróbálok a keretben, hiszen lassan fiatalítani kell. Visszahívtam Zvonimir Bilicet, aki hazatért a Badel Zagrebbe, s keményen edz. Mivel a balátlövőposzton csak Blazenko Lackovic játszik, megpróbáljuk, hogy Bilic mire képes. Látni fogjuk, hogyan bírja az edzéseket és a mecscseket, s majd eldől, hogy számíthatunk-e rá. A legnagyobb gondot a beállós pozíció jelenti, hiszen Sulicra nagyon számítottam, mert úgy gondoltam, egészséges lesz a világbajnokságra, de nem ez történt. Sajnos Tonci Valcicra se számíthatok, a védekezésben nagyon fontos szerepet betöltő Spoljaric pedig továbbra is sérült. Ô a híres Stanislav Peharec professzor kezelése alatt áll, de nincs túl sok okunk az optimizmusra."

Cervar meghívta a keretbe a bosnyák bajnok Izvidjac egyik legjobbját, Bunticot.
"Nagy gondunk, hogy játékosaink az olimpiai játékok után a világ legjobb csapataiba szerződtek, de nem játszanak folyamatosan - vélekedett a tréner. - Sokat keresnek, de új klubjaikban nem mindig értik a stílusukat. Láttam például Balicon, hogy nem boldog. Tizennégy munkanapunk van a világbajnoki fölkészülésre, ami nagyon kevés, ugyanis például a Badel Zagreb játékosai fizikailag elhanyagoltak, nincs megfelelő erőnlétük. Emellett pszichésen is fel kell javulniuk. Félelmetesen sűrű a sportági program, két év alatt két világbajnokságon, valamint egy-egy Európa-bajnokságon és olimpián kellett játszanunk. Emellett a nemzeti bajnokságokban és kupákban, valamint az európai kupákban is helyt kellett, illetve kell állni. Nagyon nehéz az edzőknek is, mert tőlük mindenki elvárja, hogy mindig a maximumot nyújtsák tanítványaik. Pedig ez lehetetlen. A klubok jogosan követelik a legjobb teljesítményt, elvégre rendesen megfizetik a játékosokat, azonban ők mégsem robotok. Előbb-utóbb jön a hullámvölgy."

A mindig optimista Cervar most kissé visszafogottabb a vb-esélyeket illetően.
"Nagyon nehéz megjósolni az eredményeket, elvégre a vébé huszonnégy gárdája közül tizenkettő bármikor legyőzheti a másikat - hangoztatta. - A német, a svéd, a dán, a szlovén, az orosz, a francia, mind-mind remek csapat, de én csakis a saját együttesemmel foglalkozom. A legfontosabb a jó fölkészülés és az, hogy a pályán a maximumot nyújtsák a fiúk. Tudom, hogy a vébén mindenki nagyítóval fogja nézni az argentinok elleni nyitó meccsünket, hiszen két évvel ezelőtt Portugáliában is velük kezdtünk, és kikaptunk. Majd világbajnokok lettünk. Japán, Ausztrália és Argentína az a három csapat, amelyet a papírforma szerint meg kell vernünk. A nagy tornákon az első meccsek mindig különlegesek, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk. A svédekkel és a spanyolokkal együtt mi vagyunk a csoport esélyesei, de ezt a két válogatottat új kapitány készíti fel Tunéziára, vagyis most több újdonság várható a játékukban."

A horvát keret
Kapusok: Vlado Sola, Venio Losert, Nikola Blazicko. Mezőnyjátékosok: Mirza Dzomba, Vedran Zrnic, Zlatko Horvat, Niksa Kaleb, Goran Sprem, Ivan Pongracic, Igor Vori, Zoran Jeftic, Blazenko Lackovic, Ivano Balic, Petar Metlicic, Slavko Goluza, Drago Vukovic, Davor Dominikovic, Denis Buntic, Alen Blazevic, Josip Cale, Zvonimir Bilic, Denis Spoljaric. Tartalékok: Kelentric (kapus), Marakovic, Ivankovic, Cupic, Kos, Obrvan, Puljina ---- A ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik