Szenvedés és szenvedély – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.10.20. 23:42

Nyílt vízi olimpiai bajnokunk, Rasovszky Kristóf egy interjúban megjegyezte, nehezményezi, hogy a honi sportközvélemény hajlamos csupán az aranyérmesek teljesítményét elismerni, holott a dobogósok is legalább annyi munkát végeznek. Továbbmegyek: Valter Attila és Vas Blanka negyedik helye világszenzáció, Vas már 2021-ben is elhozott egy negyedik helyezést Tokióból hegyikerékpárban.

Merész kijelentést teszek, de van benne némi igazság: ha egy nemzetközi közvélemény-kutatás során feltennénk a kérdést, ki is Valter és Vas, több helyes választ kapnánk, mint arra, melyik ország nyerte meg Párizsban a férfi párbajtőrvívás olimpiai csapatversenyét. Még valami: a szlovén Tadej Pogacar a látványsportágakat is beleszámítva a világ egyik legnépszerűbb sportolója.

A Visma-Lease a Bike 26 éves bringása, Valter és az SD Worx csapatának magyarja, a 23 esztendős Vas Blanka – ahogyan címlapsztorinkból kiderül – még az út elején jár, egyelőre csapatuk nagymenőinek segítői, régi kifejezéssel élve vízhordói. Lépésről lépésre lehet és kell bizonyítaniuk, de a csapaton belül kivívott státusukat jól jellemzi, hogy Valter idén két Grand Tour-versenyen (Giro d’Italia, Vuelta) vett részt, s noha az UAE Tour nem a legnagyobb viadalok egyike, ilyen rangos versenyen magyar még nem végzett az első tízben. Vas Blanka három Grand Touron állhatott rajthoz, a Francia körversenyen szakaszt nyert, a spanyol Vueltán viselte az összetett elsőnek járó piros trikót is. Ami mindkét sportolóban imponáló, hogy a jobbra való törekvés jellemzi őket, ahogyan Valter fogalmazott: aki többet szenved, az nyer.

Egy sportág sikerességének egyik alapja a tömegesítés. Nos, a „csömöri havasokról” érkező Valternek, az őstehetség Vas Blankának akkor lehetnek utódai, ha az eredményeiket a tévében látó, a sportághoz kedvet kapó fiatalokat megfelelő nevelőklubok fogadják. Schneller Domonkos sportági elnök szerint emellett a fejlesztési stratégia része a biztonságos kerékpározás.

Több mint harminc éve szenvedélyem a bringázás, erre ennyit mondhatok: van hová fejlődni…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik