Vuelta: újabb meglepetés, Berradéé a 18. szakasz, Valter 50.

Jakus BarnabásJakus Barnabás
Vágólapra másolva!
2024.09.05. 17:29
Urko Berrade a Kern Pharma harmadik szakaszgyőzelmét aratta (Fotó: Getty Images)
Urko Berrade nyerte a háromhetes spanyol kerékpáros-körverseny, a Vuelta a Espana 18. szakaszát, miután a 179.5 kilométeres, Vitoria-Gasteiz és Maeztu közötti távon egy nagyobb csoport meg tudott szökni, de az utolsó néhány kilométeren a Kern Pharma spanyolja robbantott és a csapat harmadik szakaszgyőzelmét szerezte. Az összetettben vezető Ben O'Connor a 27. helyen ért célba. A Visma-Lease A Bike magyarja, Valter Attila is sokáig az első csoportban volt, ám végül az 50. helyen végzett kereken 10 perces hátránnyal, de összetettben egy helyet így is javított, s jelenleg 24.

Az idei Vuelta legnagyobb meglepetését a Kern Pharma csapata szállítja, ugyanis ebben az évben még győzelmük sem volt a Vuelta előtt, sőt Grand Touron sosem nyert szakaszt versenyzőjük. Ehhez képest a 18. etap végére már három győzelemnél járnak, Pablo Castrillo két sikere mellé csütörtökön Baszkföldön feliratkozott Urko Berrade, ráadásul a harmadik helyezett Pau Miquel is ennek az alakulatnak a tagja.

A Vitoria-Gasteizből indult 179.5 kilométeres szakaszon két nagyobb hegy várt a versenyzőkre, a 3.4 százalékos Alto de Rivas de Tereso és a 8.4 százalékos Puerto Herrera. 45 kilométer megtétele után tört meg a mezőny, az élen álló 25 fős csoportban tekert Valter Attila is. Előnyük folyamatosan nőtt, majd egyre szétszakadoztak. 47 kilométerre a céltól Valter a szökevényeken belüli harmadik csoportba került, az élen egy tízes társaság haladt, benne Solerrel, Künggel és két Kern Pharma-kerekessel, Castrillóval és Berradével. Közben a piros trikós Ben O’Connort leszakította Primoz Roglic, és mivel köztük csupán öt másodperc volt a különbség összetettben, virtuálisan a szlovén versenyző öltözött pirosba, de két kilométer múlva beérte őt az ausztrál, és nem is hagyták a csapattársai, hogy bármi baj érje.

Már csak egy emelkedő és egy lejtő volt hátra a sík befutóig, amikor az élen haladók közül a vismás Steven Kruijswijk támadást indított. Urko Berrade vele tartott, le is szakította őt, és mert végig tíz másodperc körül mozgott a különbség, Berrade elsőségét senki sem veszélyeztette. Mögötte a sprintben csapattársa, Pau Miquel vezetett, de beérték, végül a svájci Mauro Schmid lett a második. Valter Attila az 55. helyen ért be.

A Vuelta pénteken a Logrono és Alto de Moncalvillo közötti 173.5 kilométeres szakasszal folytatódik, a körverseny vasárnap Madridban zárul, méghozzá időfutammal.

Urko Berrade hajrája

KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA
18. SZAKASZ (Vitoria-Gasteiz–Maeztu, 179.5 km)
1. Urko Berrade (spanyol, Equipo Kern Pharma) 4:00:52
2. Mauro Schmid (svájci, Jayco Alula) 4 mp hátrány
3. Pau Miquel (spanyol, Kern Pharma) azonos idővel
... 50. Valter Attila (Visma-Lease A Bike) 10 perc hátrány

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon–AG2R) 72:48:46
2. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-Bora-hansgrohe) 5 mp hátrány
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) 1:25 perc hátrány
... 24. Valter Attila (Visma-Lease A Bike) 58:55 perc hátrány

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik