Roglic erőt demonstrált a hegyi befutón, szakaszsikerével a piros trikót is átvette

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.09.06. 18:09
Primoz Roglic a pénteki célban (Fotó: Getty Images)
Primoz Roglic nyerte meg a spanyol kerékpáros körverseny (Vuelta a Espana) pénteki, hegyi befutóval végződő 19. szakaszát, és ezzel átvette a vezetést az összetettben az ausztrál Ben O'Connortól. Valter Attila több mint 12 perces hátránnyal a 67. helyen ért célba, az összetettben egy helyet visszacsúszva a 25. pozíciót foglalja el.

Pénteken megkezdődött a spanyol háromhetes viadal összetettjéről döntő háromnapos blokk, amely két hegyi befutós etapot és egy időfutamot tartalmaz. A versenyzőknek elsőként a Logrono és az Alto de Moncalvillo közötti 173.5 kilométert kellett letekerniük két kategorizált emelkedővel és 2600 méter szintemelkedéssel. A szakaszért és az összetettért egyaránt a záró hegyen, az 1491 méteres Alto de Moncalvillón lehetett harcra számítani.

A szökésnek ezúttal nem adott esélyt a mezőny, ötfős csoportot engedett el öt percre, amelyet a 8.6 kilométer hosszú záró hegyhez érkezve utol is ért, az elsőségért így az összetett esélyesek harcoltak.

Nagy tempóban indultak neki az emelkedőnek, a Red Bull-BORA-Hansgrohe dolgozott a piros trikós Ben O'Connortól mindössze öt másodpercre álló Primoz Roglicért. A Visma-Lease a Bike magyar bajnoka, Valter Attila is leszakadt sokakkal egyetemben. Öt kilométerrel a cél előtt indult meg Roglic, majd utána eredt a negyedik helyen álló Richard Carapaz – négy évvel ezelőtt, amikor legutóbb az útvonalban szerepelt a hegy, ők ketten harcoltak az etapért. Az ecuadorival jöttek a nagy riválisok, röviddel ezután a csoportból a spanyol Enric Mas támadott, O'Connor pedig bő egy kilométerrel a cél előtt, egy meredek részen leszakadt.

Roglic remek tempóban haladt, szólóban nyerte meg az etapot, idei harmadik, pályafutása 15. szakaszsikerét aratva a Vueltán, az Alto de Moncalvillón a másodikat. Mas a hajrában „elfogyott”, ketten is utolérték, az élen 13 napot töltő O'Connor 1 perc 49 másodperc hátránnyal tekert be, így összetettben a második helyre csúszott vissza, a piros trikót a Vueltát korábban háromszor megnyerő Roglic vette át.

Valter Attila közel 13 perc hátránnyal a 67. pozícióban zárta az etapot, s az összetettben a 25. helyen várja a záró hétvégét. A magyar bringás az M4 Sport helyszíni stábjának elmondta: fáradtnak érezte magát.

„Olyan lassan jöttem fel ezen az emelkedőn, ahogy sosem szoktam, nagyon furcsa érzés volt” – mondta, felidézve, hogy időnként a befújó szél miatt sprintelni kellett szakasz közben, egyszer meg is szakadt emiatt a sor, ám így is nyugodt napja volt.

„Emiatt is gondoltam, hogy ennyire visszaveszem az utolsó emelkedőt: ha így is, úgy is nehéz a nap, akkor már minden mindegy. Viszont így, hogy végre egyszer nem száguldoztunk egész nap, lehet, hogy a lábaim megköszönik holnapra, ami egy brutálisan fontos nap lesz, úgyhogy igyekeztem sokat spórolni” – utalt a több mint ötezer méter szintemelkedést és hét kategorizált emelkedőt magában foglaló szombati szakaszra.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy vagyunk annyira erősek, hogy meghatározzuk az egész versenyt. Nem érzem most magamban sem – tette hozzá Valter, aki címvédő csapattársát, Sepp Kusst fogja segíteni a tervek szerint. – Ezért vettem vissza, amennyit csak tudtam, szeretnénk minél többet előrelépni Sepp-pel az összetettben.”

(MTI)

KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA
19. SZAKASZ (Logrono–Alto de Moncalvillo, 173,5 km, hegyi befutó)
1. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull–Bora–Hansgrohe)
2. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) 46 másodperc hátrány
3. Mattias Skjelmose (dán, Lidl-Trek) a. i.
4. Enric Mas (spanyol, Movistar) 50 másodperc hátrány
5. Mikel Landa (spanyol, T-Rex Quick-Step) 57 másodperc hátrány
6. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) a. i.
...
12. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R La Mondiale) 1:49 perc hátrány
...
67. Valter Attila (magyar, Visma-Lease A Bike) 12:52 perc hátrány

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Primoz Roglic 72:48:46 óra
2. Ben O'Connor 1:54 perc hátrány
3. Enric Mas 2:20 perc hátrány
4. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education–EasyPost) 2:54 perc hátrány
5. David Gaudu 4:33 perc hátrány
6. Mattias Skjelmose 4:47 perc hátrány

25. Valter Attila 1:11.52 óra hátrány

A gyorsasági pontverseny állása
1. (zöld trikóban) Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 226 pont
2. Poole (brit, DSM-Firmenich Postnl) 118 pont
3. Castrillo (spanyol, Kern Pharma) 117 pont
A hegyi pontverseny állása
1. (pöttyös trikóban) Marc Soler (spanyol, UAE) 57 pont
2. Vine (ausztrál, UAE Emirates) 56 pont
3. Castrillo 37 pont
A 25 éven aluliak versenyének állása
1. (fehér trikóban) Skjelmose 76:48:23
2. C. Rodríguez 8 másodperc hátrány
3. Lipowitz (német, Red Bull-Bora-Hansgrohe) 1:08 perc hátrány
A csapatverseny állása
1. UAE Emirates 229:44:30
2. Red Bull-Bora-Hansgrohe 37:44 perc hátrány
3. Decathlon AG2R 1:25:43 óra hátrány

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik