Giro: itt a meglepetés, Steinhauser megviccelte Pogacart

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.22. 18:25
Steinhauser nyert és Valternek is voltak helyszíni szurkolói a szerdai etapon (Fotó: Getty Images)
A Giro d'Italia 17. szakaszának elején Valter Attila felért a nap szökésére, ám a végére kiütközött rajta, hogy sokat dolgozott az elmúlt napokban, de így is javított egy helyet az összetettben. A szerdai szakaszt a Giro-újonc Georg Steinhauser nyerte meg az ezúttal későn meginduló Tadej Pogacar előtt.

 

A hét második versenynapja, a heti második hegyi szakasz – nem unatkoznak a versenyzők a Giro d’Italián. A szerdai nap remekül indult magyar szempontból, merthogy Valter Attila ismét ott volt a nap szökésében, de nem tudott a csoporttal akkora különbséget kialakítani a főmezőnyhöz képest, hogy reális legyen a hazaérése.

Az utolsó, első kategóriás emelkedőn Georg Steinhauser háromperces előny birtokában viszont jó esélyekkel haladt a cél felé. Ugyan az összetett éllovas Tadej Pogacar a végén ismét megindult, összetett riválisait faképnél hagyta, a fiatal német azonban túl messze volt, avagy a szakaszból volt hátra túl kevés – nézőpont kérdése. A szlovén így második lett, de az előnye tovább nőtt az összetettben, már hét és fél percnél is több Daniel Martínezhez képest.

Valter a szökés és az elmúlt napokon mutatott teljesítménye miatt érthető módon elfáradt, így a végén leszakadt az élcsoportról, s a 26. helyen ért célba hat és fél perc hátránnyal, ez pedig összetettben újabb egy hely előrelépést jelent.

A hét második felében a verseny ráfordul a hajrájára: csütörtökön klasszikus sprintetap, pénteken egy átmeneti, szökésre abszolút alkalmas vonalvezetés, szombaton az utolsó hegyi szakasz, vasárnap pedig a római körözés következik.

Ezen a ponton összetettben és a sprinterek között sem nyílt a harc az első helyért, de Geraint Thomas és Martínez csatája a második helyért, vagyis a legjobb „normális” ember díjáért még szolgálhat izgalmakkal.

ÖSSZEFOGLALÓ

107. GIRO D’ITALIA
17. szakasz (Selva di Val Gardena–Passo Brocon, 159 km): 1. Georg Steinhauser (német, EF Education-EasyPost) 4:28:52 óra, 2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 1:24 perc hátrány, 3. Tiberi (olasz, Bahrain-Victorious) 1:42 p h., …26. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:29 p h.
Az összetett állása: 1. (rózsaszín trikóban) Pogacar 63:31:18 óra, 2. Martínez (kolumbiai, Bora-hnasgrohe) 7:42 p h., 3. Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 8:04 p h., …23. Valter 54:06 p h. A gyorsasági pontverseny állása: 1. (ciklámen trikóban) Milan (olasz, Lidl-Trek) 284 pont, 2. Groves (ausztrál, Alpecin) 175, 3. Alaphilippe (francia, Soudal-Quick-Step) 113, …70. Valter 8. A hegyi pontverseny állása: 1. Pogacar 230, 2. (kék trikóban) Pellizzari (olasz, Astana) 148, 3. Steinhauser 130, …29. Valter 6. A fiatalok versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Tiberi 63:41:47, 2. Arensman (Ineos) 41 mp h., 3. Zana (olasz, Jayco AlUla) 3:23 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik