Erőt demonstrált Tadej Pogacar a Katalán kör első hegyi befutóján

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.03.19. 17:56
Tadej Pogacar nyerte a katalán kör második szakaszát (Fotó: Getty Images)
A keddi etap során nem volt kegyes az időjárás a kerékpárosokhoz, ám ez a szlovén klasszist egy cseppet sem zavarta.

Egy kis poénkodással indult a Katalán körverseny második napja a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar és Valter Attila között. „Már beszéltem Valter Attilával, aki azt mondta, hogy holnap ő nyeri a szakaszt, mert róla nevezték el a hegyet, úgyhogy kedden én rá teszem a kereket, őt fogom követni a hegyen. Vagy mégsem? Nem tudom, majd meglátjuk. Mindenesetre az etapot már nagyon várom, jó a csapatunk, és annak ellenére élveztük a hétfőt, hogy végül nem győztünk. Kedden is megpróbálom megnyerni a szakaszt, ahogy az összes többi napon is próbálkozni fogok” – mondta a szlovén még hétfőn az első szakaszt követően, ahol „csak” a második helyen zárt.

A vicc apropóját a keddi pályarajz adta, hiszen a Vallter 2000 elnevezésű síközpontban rendezték a verseny első hegyi befutóját. A Visma-Lease a Bike és Valter természetesen reagált Pogacar szellemes megjegyzésére, mondván, ő ezúttal segítői szerepben van, nem a szakaszgyőzelem lesz a célja – de ezzel nyilván Pogacar is tisztában volt.

A verseny egyébként nem alakult olyan viccesen, mint ahogy az említett szóváltás, hiszen pokoli időjárás kísérte rövidebb kivételektől eltekintve a mezőnyt, elsősorban zuhogó eső formájában. A befutó egészen pontosan 2146 méteres tengerszint feletti magassága pedig nem ígért túlzottan meleget sem, de az ezt megelőző, igazán fontos perceket technikai okok miatt nem követhette túl közelről senki, legfeljebb a nagyjából 150 méterrel a versenyzők felett repülő helikopter képén keresztül.

A koreográfia viszont legalább nem volt szokatlan, hiszen egy fehér trikós sziluett szakadt el mindenkitől, nem meglepő módon Pogacar, aki ismét bizonyította, hogy egészen más ligában „játszik”, mint mindenki más. A 25 éves szlovén végül 83 másodpercet adott a második helyen záró Mikel Landának, és eggyel többet Alekszandr Vlaszovnak.

Valter segítői szerepéről sem tudott meg túl sokat senki, de egy biztos: a csapat két hegyi menője, Sepp Kuss és Cian Uijitdebroeks 12., illetve 23. helye közel sem az, amit minden bizonnyal elterveztek a Vismánál. Valter öt és fél perc hátránnyal a 60. helyen zárt.

Szerdán ismét kemény hegyi szakasz következik, egy első kategóriás és két kiemelt emelkedővel, de nagyon nehéz elképzelni, hogy bárki a mezőnyben jelentősen közeledni tudna Pogacarhoz az összetettben.

103. KATALÁN KÖRVERSENY
2. szakasz (Mataró–Vallter 2000, 186.5 km)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 4:52:37 óra
2. Landa (spanyol, Soudal-QuickStep) 1:23 perc hátrány
3. Vlaszov (orosz, Bora-hansgrohe) 1:24 p h.

60. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 5:30 p h.

Az összetett állása
 1. Pogacar 9:03:57
2. Landa 1:35 p h.
3. Vlaszov 1:38 p h.

50. Valter 5:48 p h.

Fetter nem tudott megszökni
A Team Polti Kometa magyar kerékpárosa, Fetter Erik szökni próbált az egyhetes olaszországi verseny, a 39. Coppi e Bartali első szakaszán, s bár több mint egy kilométer előnye is volt a főmezőnyhöz képest, végül nem tudott beérni és két perc 50 másodperces hátránnyal a 106. helyen zárta a szakaszt.  

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik